استناد به اسکرین شات
فهرست مطالب

شرایط استناد به اسکرین شات چیست ؟

استناد به اسکرین شات ، موضوع مورد بحث این مقاله است. با توجه به رشد روزافزون جایگاه تکنولوژی در زندگی افراد و شکل گیری مراودات فراوان در بستر اینترنت و شبکه های اجتماعی، این روزها استناد کردن به مراودات و مکالماتی که در قالب فضای مجازی صورت میگیرد، در زمینه های حقوقی هم مورد توجه است و از لحاظ قانونی هم میتوان به آنها استناد کرد.

در این مطلب سعی کرده ایم به موضوعات مهم پیرامون این مطلب بپردازیم، مانند : آیا اسکرین شات مدرک به حساب می آید؟ آیا تهدید و توهین را از طریق اسکرین شات میتوان اثبات کرد؟ اگر کسی به اسکرین شات جعلی استناد کند چه میشود ؟

گروه وکلای وکیل پرس با توجه به حضور وکلای پایه یک دادگستری میتواند یک مشاور حقوقی خوب و امین برای شما به حساب بیاید که به منظور مشاوره حقوقی آنلاین یا تلفنی میتوانید تماس بگیرید.

 

در ویدیو زیر کارشناس حقوقی وکیل پرس به سوال “آیا اسکرین شات در محاکم قضایی بعنوان سند قبول می شود؟” پاسخ خواهد داد

 

 

استناد به اسکرین شات

اسکرین شات یکی از دستاورد های تکنولوژی است که در سال های اخیر استناد به اسکرین شات بسیار معمول شده است. معمولا اسکرین شات جهت اثبات مدعایی به طرف مقابل ودر خارج از دادگاه ها استفاده می شد اما در حال حاضر استناد به اسکرین شات در محاکم نیز بسیار شایع شده است.

اما سوال اینجاست که آیا قانون استناد به اسکرین شات وجود دارد؟ آیا اسکرین شات مدرک محسوب می شود؟ آیا با استناد به اسکرین شات می توان جرائم کیفری همچون جعل و کلاهبرداری و اخاذی و توهین و…. را اثبات نمود.

در ادامه ضمن بررسی قانون استناد به اسکرین شات و قانون ادله الکترونیک، این موضوع که آیا اسکرین شات مدرک محسوب می شود و محمل قانونی دارد یا خیر، مورد بررسی قرار می گیرد.

 استناد به اسکرین شات به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا در قانون تجارت الکترونیک پذیرفته شده است.

اسکرین شات تصویر برداری از پیام ها و گفته های اشخاص در فضای مجازی است. امروزه با گسترش تکنولوژی، استفاده از فضای مجازی بین همگان به شدت شیوع یافته است و اغلب افراد از طریق فضای مجازی بسیاری از امور خود را مدیریت می نمایند و گاها صحبت های مهمی از این طریق فی مابین افراد انجام می گیرد. از این رو چنانچه نسبت به معامله، گفت و گوهای کاری و خصوصی و… پیام هایی در این فضا رد و بدل شده باشد، در صورت ایجاد اختلاف، استناد به اسکرین شات می تواند بسیار راه گشا باشد.

قانون استناد به اسکرین شات

پیش از سال 1382 استناد به اسکرین شات و ادله الکترونیکی دارای وجاهت قانونی نبود و تنها از این ادله در حد اماره استفاده می شد اما با توجه به استفاده روز افزون از فضاهای مجازی در همه مشاغل و امور، نیاز به قانونی در باب فضای مجانی و جرایم رایانه ای به شدت احساس شد. از این رو به جهت  خلائی که قانون گذار در قانون در باب استناد به اسکرین شات و ادله الکترونیکی در فضای مجازی احساس نمود، این موضوعات در قانون تجارت الکترونیک مورد بررسی و جرم انگاری قرار گرفتند.

یکی از موضوعات اساسی در هر قانونی ادله اثبات دعوا در آن قانون است. از این رو قانون گذار در قانون تجارت الکترونیک در فصل دوم به ادله اثبات دعوا در جرایم اینترنتی پرداخته است.

در باب استناد به اسکرین شات و ادله اثبات الکترونیکی چنین آورده است:

“اسناد و ادله اثبات دعوی ممکن است به صورت داده پیام بوده و در‌هیچ محکمه یا اداره دولتی نمی‌توان براساس قواعد ادله موجود، ارزش اثباتی «‌داده پیام»‌را صرفاً به دلیل شکل و قالب آن رد کرد.”

آیا اسکرین شات مدرک محسوب می شود؟

سوال بسیار شایعی که ممکن است در ذهن بسیاری از افراد باشد این است که آیا اسکرین شات مدرک محسوب می شود؟

پاسخ به این سوال مثبت است اما همچون بسیاری از ادله اثبات دعوا که به آن ها استناد می گردد، استناد به اسکرین شات نیز اصول و مقررات خاص خود را دارد اما آنچه حائز اهمیت است این است که به جهت نوع این مدرک که الکترونیکی است نباید نسبت به آن احجاف صورت گیرد. و در پذیرش آن تردیدی شود.

 لازم به ذکر است که از طریق استناد به اسکرین شات حتی امکان دارد که نسبت به جرمی شکایت صورت گیرد  و با استناد به اسکرین شات بتوان جرم را اثبات و مجرم را توسط قانون مجازات نمود.

اثبات تهدید با استناد به اسکرین شات

تهدید جرمی کیفری است که در قانون مجازات اسلامی در مواد 668 و669 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مورد جرم انگاری قرار گرفته است. گاهی تهدید دیگری از طریق فضای مجازی صورت می گیرد. تهدید به مرگ، تهدید به افشاء سر، تهدید به آبروریزی و….

در این مواقع فردی که مورد توهین قرار گرفته است از پیام های توهین آمیز اسکرین شات می گیرد و نسبت به این موضوع در محکمه شکایت مطرح می نماید که در این مواقع استناد به اسکرین شات از ادله اثبات دعوی محسوب می گردد. و امکان اثبات جرم تهدید با استناد به اسکرین شات وجود دارد.

در این مواقع نوع الفاظی که در تهدید به کار رفته است نیز حائز اهیت است و گاها می تواند در نوع مجازات تاثیر داشته باشد.

 

اثبات توهین با استناد به اسکرین شات

گاها اتفاق می افتد که افراد در عصبانیت الفاظ رکیک و فحاشی و توهین هایی را در قالب پیام به دیگری ارسال می نمایند و همین امر گاها سبب بروز مشکلات عدیده ای می شود چراکه ممکن است شخص مقابل از پیام ها اسکرین شات بگیرد و سپس با استناد به اسکرین شات، تحت عنوان فحاشی و توهین شکایت کیفری مطرح نماید.

و از آنجایی که قانون گذار در ماده 655 قانون آیین دادرسی کیفری نیز سعی بر این داشته است که سیستم دادرسی را نیز به سمت دادرسی الکترونیک سوق دهد. از این رو با توجه به سیستم الکترونیک قضایی استناد به اسکرین شات و پیام های موجود در فضای مجازی نیز امری بدیهی و قابل قبول است.

قانون گذار در ماده 655 قانون آیین دادرسی کیفری بیان داشته است که:

“در هر مورد که به موجب قوانین آیین دادرسی و سایر قوانین و مقررات موضوعه اعم از حقوقی و کیفری، سند، مدرک، نوشته، برگه اجرائیه، اوراق رای، امضاء، اثر انگشت، ابلاغ اوراق قضائی، نشانی و مانند آن لازم باشد صورت الکترونیکی یا محتوای الکترونیکی آن حسب مورد با رعایت سازوکارهای امنیتی مذکور در مواد این قانون و تبصره‌های آن کافی و معتبر است.”

استناد به اسکرین شات جعلی

گاها اتفاق می افتد که فردی  به جهت گرفتار نمودن دیگری و اتهام زدن به وی، با وسایل و ابزار مدرن، اقدام به تهیه پیامک هایی با محتواهای مجرمانه در قالب اسکرین شات می نماید و ادله جعلی خود را در محکمه به عنوان ادله الکترونیک ارائه داده و تقاضای مجازات برای دیگری را می نماید. در این مواقع چنانچه خوانده که اتهامی از این طریق به وی خورده است نسبت به این موضوع ادعای جعل مطرح نماید با ارجاع به کارشناسی، این موضوع اثبات می گردد و در این مواقع برای استناد به اسکرین شات جعلی برای استفاده کننده مجازات جعل و استفاده از سند مجعول مقرر می گردد.

مشاوره حقوقی استناد به اسکرین شات

در برخی از مواقع افرادی قصد اقامه دعوایی را بر علیه دیگری دارند اما هیچ سند و مدرکی در اثبات مدعای خویش جز گپ و گفت و گوهایی در فضای مجازی در دست ندارند. این افراد اگر چه مدرک مکتوبی در دست ندارند، اما با استناد به اسکرین شات نیز امکان اثبات خیلی از مسائل وجود دارد، گاهی چت هایی که بین افرادی مطرح می گردد می تواند در علم قاضی تاثیر به سزایی داشته باشد و همین امر ضمینه ای جهت بررسی و کنکاش های دیگر و به دست آوردن ادله دیگری جهت اثبات مدعا باشد.

از این رو استناد به اسکرین شات گاها می تواند بسیار راه گشا باشد. اما بهتر است پیش از اقامه دعوا از این طریق با وکیل سایبری که به قوانین اینترنتی اشراف کامل دارد مشاوره و هم فکری لازم صورت گیرد.

مشاوره حقوقی با وکیل و مشاور حقوقی سایبری در اکثر موارد می تواند شما را به نتایج مطلوب سوق دهد.

 

اگر فردی در فضای مجازی به دیگری اتهامی وارد نماید و سپس پیام های خود را پاک کند چه می شود؟

گاهی ممکن است فردی اتهاماتی را به دیگری در فضای مجازی وارد نماید و شخصی که مورد توهین واقع شده است از پیام های ارسالی اسکرین شات بگیرد و در محکمه استناد به اسکرین شات نماید اما طرف مقابل اکانت خود را کلا حذف نماید و یا اینکه پس از ارسال پیام های توهین آمیز آن ها را  حذف نماید. در این مواقع با کمک پلیس فتا امکان رد یابی ای دی مورد نظر پس از طرح شکایت وجود دارد.

اسکرین شات از اینکه کسی به من فوش داده، میتونه دلیل حساب بشه برای شکایت؟

خیر، اما جز قرائن محسوب می شود.

 

جهت مشاوره حقوقی در استناد به اسکرین شات در دعاوی اینترنتی با وکیل سایبری هم اکنون تماس بگیرید.

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

2 دیدگاه دربارهٔ «شرایط استناد به اسکرین شات چیست ؟»

  1. سلام و خسته نباشید
    من و خواهرم توی چت خصوصی به یک نفر بی احترامی کردیم حالا اون یه نفر اومده بدون اجازه ما وارد چت خصوصیون شده و از پیامهای ما عکس گرفته. وازمون شکایت کرده
    الان قانون در مورد این موضوع چه نظری داره؟

دیدگاهتان را بنویسید