مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت
فهرست مطالب

مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت و مراحل اجرای آن

مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت چگونه امکان‌پذیر است؟ از آنجاییکه امروزه داد و ستد زیادی از طریق تبادل چک انجام می‌شود بنابراین لزوم دقت نظر در زمینه استفاده از چک و نحوه مطالبه آن بسیار احساس می‌شود. یکی از راه‌های مطالبه وجه چک، اقدام از طریق ثبت است. حالا در وکیل پرس سعی کرده‌ایم به موضوعات مرتبط با این مسئله بپردازیم از جمله : مدارک لازم جهت مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت، استرداد لاشه چک از اجرای ثبت، مزایا و معایب مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت و …

با توجه به ریزه کاری‌ها و قوانین متعددی که در زمینه صدور چک یا مطالبه وجه چک وجود دارد، حتما مشورت با یک مشاور حقوقی ماهر در زمینه‌های مالی و تجاری میتواند کمک شایانی به شما بکند. گروه وکلای وکیل پرس با بهره بردن از وکلای پایه یک دادگستری، آمادگی هر گونه مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان  را دارد.

برای هرگونه مشاوره در زمینه مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت می‌توانید با شماره زیر تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کنید.

مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت

 مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت یکی از شایع‌ترین طرق مطالبه وجه چک می‌باشد. با توجه به اینکه چک یکی از مهم‌ترین اسناد تجاری و در حکم سند رسمی و لازم الاجراست استفاده بی‌شماری از آن در اکثر معاملات تجاری صورت می‌گیرد. از این رو مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت به جهت رسمی محسوب شدن چک امکان‌پذیر است.

 دارنده چک فردی است که چک در وجه او صادر شده است و یا اینکه به نام او ظهر‌نویسی(پشت نویسی) شده است و همچنین ممکن است قائم مقام قانونی دارنده چک باشد. دارنده چک با در دست داشتن چک می‌تواند جهت وصول وجه چک به بانک مراجعه و وجه چک را مطالبه نماید. اما چنانچه در زمان مطالبه با بی محل بودن چک و یا عدم پرداخت چک بنا به هر دلیلی رو به رو شود می‌تواند از طرق قانونی جهت مطالبه وجه چک اقدام نماید.

 

نحوه مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت

جهت مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت، لازم است که متقاضی وصول چک، در وهله اول به بانک مراجعه نموده و گواهی عدم پرداخت اخذ نماید. گواهی عدم پرداختی که متقاضی وصول چک از بانک دریافت می‌نماید می‌تواند به جهت عدم دریافت تمام وجه چک و یا قسمتی از آن باشد. دلیل عدم پرداخت وجه چک ممکن است بلامحل بودن چک و یا هر علل دیگری باشد.

قانون گذار در ماده 2 قانون صدور چک به لفظ بانک اشاره نموده است و این امر نشان می‌دهد که چک‌هایی  که در وجه بانک صادر شده باشد قابلیت پیگیری در اداره ثبت را دارند و چک‌هایی که بر عهده سایر موسسات اعتباری صادر شده باشند قابلیت پیگیری از طریق اجرای ثبت را ندارند.

دارنده چک بایستی با در دست داشتن عین چک و گواهی عدم پرداخت به اداره ثبت مراجعه نماید و اجرای ثبت در صورتی که گواهی مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادر کننده در بانک ‌را مشاهده نماید، دستور اجرا صادر می‌نماید.

 

سوال: آیا امکان مطالبه همزمان وجه چک از  دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد؟

پاسخ به این سوال منفی می‌باشد. اگرچه هر دو مرجع اداره ثبت و دادگاه از مراجع صالح جهت رسیدگی به مطالبه وجه چکی که گواهی عدم پرداخت خورده است می‌باشند؛ اما اینکه فردی به صورت همزمان بخواهد نسبت به هر دو مرجع مطالبه وجه چک را نماید، چنین امکانی در یک زمان وجود ندارد.

 

مدارک لازم جهت مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت

دارنده چک بایستی جهت وصول چک از طریق اجرای ثبت مدارکی را به همراه داشته باشد که عبارتند از:

  1. کارت ملی دارنده چک
  2. اصل و فتوکپی برابر با اصل چک و گواهی عدم پرداخت اخذ شده از بانک
  3. گواهی بانک مبنی بر مطابقت امضای درج شده در چک  با نمونه امضای موجود در بانک
  4. دریافت و تکمیل فرم تقاضای صدور اجراییه اداره ثبت

 

توقیف از طریق اجرای ثبت

اجرای ثبت پس از اینکه دارنده چک درخواست خود را به همراه مدارک ارائه می‌دهد، در صورت تکمیل مدارک اجراییه صادر می‌نماید و اجراییه را به صادر‌کننده چک ابلاغ می‌نماید. صادر‌کننده چک که بر علیه او اجراییه صادر شده است مکلف است ظرف 10 روز لیست اموال منقول و غیر منقول خود را به اداره ثبت ارائه دهد.

اداره ثبت، اموال را مورد بررسی قرار می‌دهد و اموالی را که جزء مستثنیات دین می‌باشد را از لیست اموال خارج نموده و مابقی جهت وصول طلب بدهکار توقیف می‌گردد. اما در صورتی که مخاطب ابلاغیه هیچ اقدامی در مهلت مزبور جهت معرفی اموال خود ننماید در این صورت دارنده چک می‌تواند لیست اموال منقول و غیر منقول صادر‌کننده چک را جهت توقیف به اداره ثبت معرفی نماید.

چنانچه اموال معرفی شده جز مستثنیات دین باشد در صورت توقیف اموال مزبور، با اثبات این موضوع از آن‌ها رفع توقیف می‌شود. اما چنانچه جزء مستثنیات دین نباشد در این صورت از طریق اجرای ثبت اموال مزبور توقیف و در صورتی که مخاطب ابلاغیه هیچ اقدامی جهت بازپرداخت بدهی خویش ننماید، اموال مزبور به مزایده گذاشته می‌شوند. در مزایده به بالاترین قیمت پیشنهادی به فروش می‌رسد و از محل فروش اموال هزینه‌های اجرای ثبت و همینطور بدهی دارنده چک وصول و به وی پرداخت می‌گردد و چنانچه مازادی باقی مانده باشد به دارنده مال مسترد می‌گردد. اما در صورتی که تمام بدهی دارنده چک با اموالی که معرفی نموده است وصول نشود در مورد مابقی طلب، دارنده چک می‌تواند اقدامات مقتضی جهت وصول بدهی خویش را انجام دهد.

 

مطالبه خسارت تاخیر تادیه چک از طریق اجرای احکام

خسارت تاخیر تادیه چک به معنای خسارتی است که بابت دیر پرداخت نمودن وجه چک به دارنده چک ممکن است وارد شود. با توجه به وضعیت اقتصادی و اینکه ارزش پول در طول زمان کاهش می‌یابد مسلما با تاخیر در پرداخت بدهی و یا وجه چک، خسارتی به طلبکار وارد می‌شود. از این رو قانون گذار تدبیری اندیشیده است و جهت تاخیر در پرداخت بدهی خسارت تاخیر در تادیه در نظر گرفته است.

ذکر یک مثال ساده:

فردی چکی را در وجه دیگری صادر می‌نماید و بازپرداخت آن را دو ماه بعد قرار می‌دهد. اما در زمان مقرر که دارنده چک به بانک مراجعه می‌نماید با عدم پرداخت مواجه می‌گردد. از این رو چنانچه نتواند وجه را از صادر کننده وصول نماید به طرق دیگر متوسل می‌گردد.

مسلما هر فردی برای اموال خویش برنامه‌هایی دارد و چنانچه دیگری با خلف وعده به برنامه‌های او آسیب وارد نماید، بدیهی است که قانون وارد عمل می‌شود. در این مثال دارنده چک می‌تواند از صادر کننده چک بابت هر مدت زمانی که تاخیر داشته باشد به جز مطالبه اصل مبلغ بدهی، مطالبه خسارت نیز نماید. قانون گذار در تبصره 2 قانون صدور چک، دارنده چک را واجد صلاحیت جهت دریافت خسارت تاخیر تادیه از تاریخ سر رسید چک تا زمان مطالبه می‌داند.

 

سوال: خسارت تاخیر تادیه با چه نرخی مورد محاسبه قرار می‌گیرد؟

پاسخ: خسارت تاخیر تادیه بر مبنای شاخص تورم از تاریخ سررسید چک تا زمان مطالبه ( به نرخ روز ) محاسبه و  به مبلغ  اصل چک اضافه می‌گردد.

 

استرداد لاشه چک از اجرای ثبت

استرداد چک به معنای باز پس گیری چکی است که نزد دیگری بوده است. صادر کننده چک به دلایل متعددی می‌تواند تقاضای استرداد چک را بنماید، از جمله این موارد می‌تواند پرداخت طلب و یا انجام تعهد و … باشد که پس از اینکه صادر کننده چک خود را مبری از مسئولیت می‌داند جهت استرداد لاشه چک اقدام می‌نماید.

اما چنانچه مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت صورت گرفته باشد و نسبت به چک مزبور از طریق اجرای ثبت اجراییه ثبتی صادر شده باشد، امکان استرداد لاشه چک تا زمانی که اجراییه ثبتی ابطال نگردیده است وجود ندارد و به چنین دعوایی ترتیب اثر داده نمی شود، تا زمانی که اجراییه ابطال شود. به عبارت دیگر تا زمانی که اجراییه ابطال نگردد، دعوای استرداد لاشه چک غیر قابل استماع می باشد.

نحوه مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت 

 مزایا و معایب مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت

مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت یکی از طرق وصول چک می‌باشد اما همانند تمامی روش‌های وصول چک دارای مزایا و معایبی است که گاها افرادی با اطلاع از این امور، این شیوه را جهت مطالبه وجه چک خویش انتخاب می نمایند. گاهی نیز به جهت نا آگاهی از این موارد، مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت درخواست می گردد.

از جمله مزایای مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت عبارت است از:

  1. فاقد تشریفات دادرسی همچون تقدیم دادخواست و هزینه دادرسی می‌باشد.
  2. تسریع در صدور اجراییه (اجراییه پس از ارائه مدارک ظرف مدت 48 ساعت صادر می گردد.)
  3. دارای محدودیت زمانی 6 ماهه کیفری نیست.

از جمله معایت مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت عبارت است از:

  1. هزینه صدور اجراییه ثبتی بالاست. (5 درصد کل مبلغ چک به عنوان هزینه صدور اجراییه ثبتی دریافت می‌گردد.)
  2. تنها بر علیه صادر‌کننده چک امکان صدور اجراییه وجود دارد. (نسبت به ظهر نویس و ضامن اجراییه صادر نمی شود.)

مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری در مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت

مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت به جهت تسریع در صدور اجراییه متقاضیان بی‌شماری دارد. اما گاها دیده می‌شود افرادی که جهت وصول طلب خود از طریق اجرای ثبت وارد عمل می‌شوند از نحوه رسیدگی در این مرجع آگاهی کافی ندارند. بسیار رخ می‌دهد که افراد از طریق اجرای ثبت، اقدام جهت وصول وجه چک می‌نمایند.

اما اصل مهم و اساسی از این روش مطالبه این است که متقاضیان بتوانند اموالی از صادر‌کننده را به اجرای ثبت معرفی نمایند. نکته‌ای که اکثر متقاضیان مطالبه وجه چک از طریق ثبت از آن بی‌خبرند این است که چنانچه در مدت 1 سال نتوانند اموالی از متقاضی معرفی نمایند هزینه صدور اجراییه ثبتی که معادل 5 درصد وجه چک می باشد از خود دارنده چک اخذ می گردد.

از این رو بهتر است پیش از هر اقدامی با مزایا و معایب و چگونگی نحوه رسیدگی در اداره ثبت آشنا بوده و این امر حادث نمی‌شود جز مشاوره حقوقی با فردی که در این زمینه دانش و تخصص کافی را داشته باشد. وکیل بانکی بهترین گزینه برای مشورت در این زمینه می‌باشد.

وکیل پایه یک دادگستری به جهت آشنایی با روند رسیدگی در ادارات ثبت و محاکم دادگاه‌ها مسلما با توجه به وضعیت دارنده چک و اوضاع و احوال دارنده و صادر‌کننده چک می‌تواند مشاوره حقوقی موثری را ارائه دهد و همچنین چنانچه دعوای مزبور به صورت کلی به وکیل پایه یک دادگستری سپرده شود مسلما نتیجه مطلوب به سهولت ممکن می‌گردد. بدین وسیله در زمان و هزینه دارنده چک نیز صرفه‌جویی می‌شود.

گروه وکلای وکیل پرس با دارا بودن کادر حقوقی متخصص و متبحر خود بستری را فراهم آورده است تا وکلا و کارشناسان حقوقی و مشاوران حقوقی متخصص تهران گرد هم جمع گردند و دعاوی ارجاعی متقاضیان را به صورت تخصصی مورد بررسی قرار دهند.

از مزیت های گروه وکلای وکیل پرس:

  • مشاوره حقوقی تلفنی رایگان با وکیل پایه یک دادگستری
  • مشاوره حقوقی حضوری با جمعی از وکلای متخصص دادگستری با پرداخت حق المشاوره تنها یک وکیل متخصص
  • تنظیم کلیه اوراق قضایی، لایحه و تنظیم انواع قراردادها و…
  • قبول کلیه دعاوی حقوقی، کیفری، ثبتی و…
  • در جریان قرار دادن موکلین از کلیه روند اجرایی پرونده در محاکم رسیدگی کننده

جهت اخذ مشاوره حقوقی رایگان با وکیل پایه یک دادگستری هم اکنون تماس بگیرید.

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید