نماد سایت وکیل پرس

قانون جدید ارث زن از شوهر چیست و شامل چه اموالی میشود؟

قانون جدید ارث زن از شوهر

ارث زن از شوهر، موضوع اصلی این مقاله است که به آن پرداخته ایم. سهم الارث زن، بنا به شرایط، میتواند متفاوت باشد و قانون جدید سهم الارث زن از شوهر هم به این موارد میپردازد که در ادامه با آن آشنا خواهید شد. در این مقاله با مطالبی پیرامون این موضوع روبرو خواهید شد از قبیل: سهم الارث زن در صورت رابطه خویشاوندی زن و شوهر قبل از ازدواج، سهم الارث زن از شوهر خود بعد از طلاق، زن بعد از فوت شوهر از چه اموالی بعنوان ارث، سهم می برد و ….

مواردی که در محاسبه ارث وجود دارد و باید به آنها پرداخته شود، معمولا دقیق است و نیاز به شناخت کافی از مسائل قانونی دارد لذا به شما پیشنهاد میکنیم که در چنین اموری حتما از یک وکیل پایه یک دادگستری متبحر، مشاوره حقوقی دریافت کنید. گروه وکلای وکیل پرس با در اختیار داشتن کادر حقوقی مجرب، آمادگی هر گونه مشاوره حقوقی رایگان به شما عزیزان را دارد. پس برای هر نوع مشاوره حقوقی تلفنی یا حتی حضوری با ما تماس بگیرید.

 

قانون جدید ارث زن از شوهر

ارث زن از شوهر در صورتی مطرح می گردد که زن در عقد دائم مردی باشد. و بدین وسیله زن مستحق ارث بری از مرد می گردد و با توجه به اینکه زن و مرد فرزند داشته باشند و یا اینکه فاقد فرزند باشند، در میزان سهم الارث زن از شوهر تفاوت ایجاد می شود.

قانون گذار در قانون جدید ارث زن از شوهر در ماده 861 قانون مدنی موجبات تعلق ارث را دو عامل مشخص نموده است.

  1. نسب
  2. سبب

ارث زن از شوهر به موجب سبب می باشد البته ممکن است زنی با مرد رابطه نسبی نیز داشته باشد.که در این صورت زن می تواند از دو جهت نسب و سبب ارث ببرد.

 قانون گذار در قانون جدید ارث زن از شوهر در ماده 864 به این موضوع پرداخته است و چنین مقرر داشته است که:

“از جمله اشخاصی که به موجب سبب ارث می برند، هریک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشد.”

آنچه در این ماده آمده است این است که در تحقق سهم الارث زن لازم است که زن در زمان فوت شوهر زنده باشد و چنانچه حتی یک دقیقه پیش از مرد فوت شده باشد ارثی به زن تعلق نمی گیرد اما در صورتی که یک دقیقه بعد از فوت مرد دار فانی را وداع بگوید مستحق اخذ ارث است که در این مواقع سهم الارث زن به ورثه او می رسد.

 

ارث زن از شوهر

ارث زن از شوهر در صورتی که زوجیت دایمی باشد به وی تعلق می گیرد . اما با توجه به تعدد زوجات و یا تعداد فرزندان سهم الارث زن تفاوت می نماید.

در مواقعی که زن و مرد دارای فرزند نباشند، یک چهارم ترکه مرد به زن ارث می رسد و مابقی ترکه به سایرین تعلق می گیرد.

 در مواقع که زن و مرد دارای فرزند باشند در این صورت سهم الارث زن از مرد یک هشتم دارایی مرد است و الباقی به سایر ورثه تعلق می گیرد.

نکته حائز اهمیت:

مطابق قانون مدنی، زن از شوهر ارث خود را می برد و هیچ اهمیتی ندارد که کدام یک از طبقات ارث  در بحث ارث بری دخالت دارند. اگر از طبقه اول ارث، افراد ارث بر حضور داشته باشند، زن نیز در همان طبقه قرار می گیرد. اگر از طبقه اول افرادی جهت ارث بری وجود نداشته باشند و نوبت به طبقه دوم ارث برها برسد، باز هم زن در همان طبقه قرار می گیرد و این روش ادامه خواهد داشت.

 

ارث زن از شوهر شامل چه اموالی می گردد؟

در قانون جدید سهم الارث زن در ماده 946 قانون مدنی قانون گذار چنین مقرر داشته است که زن از اموال شوهر ارث می برد اما استثنایی را آورده است و آن این است که زن از کلیه اموال منقول شوهر ارث می برد اما در مورد اموال غیر منقول (زمین، خانه و…) از خود اموال مزبور ارث نمی برد اما از قیمت آن ها ارث می برد.

یعنی اموال غیر منقول در ابتدا به فروش می رسند و سپس از قیمتی که فروخته شده اند، زن ارث خود را می برد.
در تبصره الحاقی قانون جدید سهم الارث زن از شوهر مصوب 26/5/1389آمده است که  مفاد ماده 946 قانون مدنی که توضیحات آن گذشت در باره ی وراث متوفایی که قبل از تصویب قانون مزبور فوت کرده اند اما هنوز ترکه آن ها تقسیم نشده ‌است نیز لازم‌الاجرا است.

ارث زن از شوهر بعد از طلاق

پس از طلاق رابطه زوجیت بین زن و مرد گسسته می شود و زن و مرد دیگر حقی بر دیگری ندارند اما در مبحث سهم الارث زن با توجه به نوع طلاق قضیه متفاوت است.چنانچه مردی همسر خود را طلاق بائن بدهد که زن پس از طلاق و در دوران عده نیز هیچ حقی بر مرد ندارد و چنانچه مرد در دوران عده زن در طلاق بائن فوت نماید، زن مستحق ارث بری از مرد نمی باشد اما درصورتیکه در طلاق رجعی، مرد در دوران عده زن فوت نماید مستند به ماده  943 قانون مدنی زن از شوهر ارث می برد.

اما چنانچه مرد پس از سپری شدن مدت عده زن در طلاق رجعی فوت نماید، زن حقی نسبت به ارث از شوهر ندارد.

 

ذکر یک استثنا:

در صورتی که مردی بیمار باشد و زن خود را در ایام بیماری طلاق بائن دهد و سپس در دوران  یک سال پس از طلاق به جهت همان بیماری فوت نماید، ارث به زن همچنان تعلق می گیرد. البته این امر مستلزم این است که زن در این مدت ازدواج مجدد نکرده باشد.

 

ارث زن دوم در قانون جدید سهم الارث زن از شوهر

در وهله اول بایستی به این نکته توجه نمود که زن دوم و یا حتی سوم و چهارم در عقد دائم مرد است و یا در عقد موقت، چراکه در صورتیکه در عقد دائم مردی باشد همچون زن دائمی اول مستحق ارث زن از شوهر می گردد و در این میان تفاوتی ندارد که زن چندم باشد چراکه قانون گذار به صورت کلی در قانون مدنی سهم الارث زن از شوهر را یک هشتم در صورتی که زن دارای فرزند باشد و یک چهارم در صورت عدم وجود فرزند قرار داده است.

مشاوره حقوقی ارث زن از شوهر

مباحث ارث و مقادیر سهم الارث به جهت تکرری که در جامعه دارد، تقریبا بر کسی پوشیده نیست و اغلب مردم در حد میزان مقادیر ارث با مباحث ارث آشنایی دارند اما ارث تنها به همین موارد محدود نمی شود و نحوه محاسبه آن مخصوصا زمانی که تعداد وراث بالاست با پیچیدگی خاصی همراه است که این امر از افراد عادی ساخته نیست و نیازمند دانش و تجربه حقوقی کافی در این زمینه می باشد. و ریشه بسیاری از اختلافات ارثی نیز ریشه در عدم محاسبه صحیح و عدم آگاهی نسبت به جزئیات ارث دارد، از این رو توصیه می شود که پیش از هر اقدامی که سبب اختلاف و درگیری فی مابین وراث گردد، مشاوره حقوقی با وکلا و کارشناسان را در اولویت قرار دهید.

سهم الارث زن نیز با توجه به نوع عقد، تعداد فرزندان،مطلقه بودن زن و… بسیار بحث بر انگیز و حائز اهمیت است و اغلب ریشه بسیاری از مشکلات در ارث می گردد.

گروه وکلای وکیل پرس با دارا بودن کادر تخصصی خود آماده مشاوره حقوقی ارث به شما عزیزان می باشد.

 

زنی که بعد از فوت شوهرش با داشتن ۴ فرزند صغیر بدون اجازه پدر خود ازدواج کرده و فرزندان را رها آیا از اموال یا پول این اموال شوهر فوت کرده ارث می برد؟

زنی که یکبار ازدواج کرده ، برای ازدواج بعدی نیازی به اذن پدر ندارد. از اموال همسر متوفی خود نیز ارث می برد.

اگر ورثه متوفی از پرداخت قیمت بنا و زمین های فروخته شده به زن امتناع نمایند چه می شود؟

چنانچه وراث دیگر مرد متوفی از استیفای سهم الارث زن بابت قیمت اموال غیر منقول امتناع نمایند قانون گذار در ماده 948 قانون مدنی این حق را به زن اعطا نموده است که حق خود را از عین اموال منقول مطالبه نماید.

اگر زن و شوهر رابطه خویشاوندی نیز داشته باشند(دخترعمو و پسرعمو) ارث زن از شوهر چگونه محاسبه می شود؟

قانون گذار در  قانون جدید سهم الارث زن از شوهر در ماده865 قانون مدنی این مورد را بیان داشته است و مستند به ماده مزبور در این مواقع زن از شوهر به هر دو جهت ارث می برد البته در صورتی که مانعی جهت ارث بری وجود نداشته باشد. چراکه ممکن است مردی که فوت می نماید عمو و دایی داشته باشد و در صورتی که این افراد زنده باشند نوبت به اولاد آن ها نمی رسد. فلذا در این مواقع چنانچه زن دختر عمو و یا دختر دایی و… مرد باشد از این جهت ارثی به وی نمی رسد و تنها از جهت سبب که همین رابطه زوجیت است ارث به او تعلق می گیرد.

 

 

 

 

جهت مشاوره حقوقی رایگان ارث بردن زن از شوهر با وکیل پایه یک دادگستری هم اکنون تماس بگیرید.

خروج از نسخه موبایل