نماد سایت وکیل پرس

آیا اذن پدر برای ازدواج دختر ضروری است؟

اذن پدر برای ازدواج دختر

ازدواج دختر بدون اجازه پدر یکی از بحث برانگیزترین موضوع هایی است که از دیرباز تا کنون به شدت مورد بررسی قرار گرفته است و موافقین و منتقدین خود را نیز داراست. در قانون مدنی نیز اذن پدر در ازدواج دختر باکره ضروری قلمداد شده است اما نکته قابل توجه اینجاست که در قانون با به کار بردن واژه باکره، اذن پدر در ازدواج دختر باکره را لازم دانسته است و اینگونه استدلال می گردد که اجازه پدر برای ازدواج دختری که باکره نیست ضروری نیست و یا تصوری که برخی از افراد دارند این است که اذن پدر برای ازدواج دختر بالای 30 سال به جهت اینکه به بلوغ کافی رسیده است نباید نیاز باشد.

اما در واقع چنین نیست و به صورت کلی ازدواج دختر بدون اجازه پدر امکان پذیر نیست البته قانون گذار در مواردی انعطاف به خرج داده است و در برخی مواقع اذن پدر در ازدواج دختر باکره را لازم ندانسته است و اجازه پدر در ازدواج دختر در برخی از مواقع ساقط و بر عهده حاکم قرار می گیرد.

در این مقاله ضمن توضیح فلسفه اذن پدر در ازدواج دختر باکره، به چگونگی ازدواج دختر بدون اجازه پدر نیز رسیدگی می شود و همینطور بررسی می گردد که آیا اجازه پدر برای ازدواج دختری که باکره نیست هم لازم است یا خیر و اینکه چرا اذن پدر برای ازدواج دختر بالای 30 سال نیز لازم است و در آخر به بررسی نقش وکیل برای ازدواج بدون اذن پدر پرداخته می شود. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان در این زمینه با ما تماس بگیرید.

 

اجازه پدر در ازدواج دختر

اجازه پدر در ازدواج دختر از این جهت که پدر ولی دختر محسوب می شود و مطمئننا صلاح وی را می خواهد در ازدواج دختر ضروری گردیده است. فلسفه اجازه پدر در ازدواج دختر، این است که دختر ممکن است تحت تاثیر احساسات و جوانی و تمالات زود گذر برای ازدواج تصمیم عجولانه ای بگیرد و ازدواج موفقی را برای خویش رقم نزند از این رو قانون گذاراجازه پدر در ازدواج دختر را بدین جهت ضروری اعلام کرده است.

چراکه پدر مسلما نفع دختر خویش را می خواهد و سرد و گرم زندگی را بیشتر از دختر چشیده است و از طرفی تمایلات دختر خویش را متوجه می گردد و همه این فاکتورها در کنار یکدیگر می تواند در صورتی که بر پایه عقلایی باشد اجازه پدر در ازواج دختر را در پی داشته باشد و در غیر این صورت ازدواج دختر بدون اجازه پدر ممکن نخواهد بود.

 

اذن پدر در ازدواج دختر باکره

قانون گذار در ماده 1043 در باب ازدواج دختر باکره چنین آورده است:

“نکاح دختر باکره اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر یا جد پدر او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آنها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.”

مستند به صدر ماده مزبور قانون گذار صراحتا ازدواج دختر باکره را موکول به اذن پدر نموده است و با توجه به نص ماده چنین استنباط می گردد که اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست لازم نمی باشد. این استدلال با توجه به نص ماده کاملا مورد قبول است اما در عمل دفاتر ثبت ازدواج از ثبت ازدواج دختری که باکره نیست بدون اذن پدر خودداری می نمایند و اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست را هم ضروری می دانند.

 

اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست لازم است؟

با توجه به نص صریح قانون اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست ضروری نیست اما سوالی که ایجاد می شود این است که، چه تفاوتی در اجازه پدر برای ازدواج دختری که باکره نیست و بکارت خود را در رابطه از دست داده است با دختری که بکارت خود را در حادثه از دست داده است وجود دارد؟

در پاسخ به این سوال که آیا اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست و بکارت خود را در حادثه از دست داده است نیز، ساقط می گردد و یا ساقط شدن اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست و بکارت خود را در اثر رابطه از دست داده است مصداق دارد، متفاوت است و نظرات متفاوتی در این باره وجود دارد و در واقع فی مابین حقوقدانان و در رویه دادگاه ها نسبت به این امر اختلاف نظر وجود دارد، برخی از افراد بر این تصور هستند که اجازه پدر برای ازدواج دختری که باکره نیست و بکارت خود را در حادثه از دست داده است ساقط نمی شود چرا که این امر ممکن است.

برای هر فردی رخ دهد و به مراقبت و نگه داری پدر از دختر ارتباطی نمی یابد اما اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست و بکارت خود را در رابطه از دست داده است بنا به نظر اکثر حقوقدانان ساقط است چراکه پدر مراقبت های لازم را لحاظ ننموده است و اگر این مراقبت ها صورت می گرفت مسلما به ازاله بکارت دختر ختم نمی شد. از این رو اکثر حقوقدانان اذن پدر در ازدواج دختری که باکره نیست و بکارت خود را در رابطه و بر اثر نزدیکی از دست داده است را لازم نمی دانند اما در عمل برخی از دفاتر ثبت ازدواج در این موارد نیز اذن پدر در ازدواج دختر باکره را ضروری می دانند.

 

اذن پدر در ازدواج دختر بالای 30 سال واجب است؟

اذن پدر برای ازدواج دختر بالای 30 سال لازم است چراکه هر چه بر خلاف قانون باشد و محمل قانونی نداشته باشد نمی توان از آن به عنوان موضوعی قانونی نام برد، در این باره نیز نه در قانون و نه در آراء وحدت رویه چنین قانونی لحاظ نشده است که اذن پدر در ازدواج دختر بالای 30 سال لازم نیست، اگرچه برخی از تصورات بر این است که دختر بلای 30 سال تقریبا تمایلات دوران جوانی را پشت سر گذاشته است و از این رو می تواند خود برای زندگی تصمیم بگیرد اما در قانون تبصره ای برای ساقط شدن اذن پدر در ازدواج دختر بالای 30 سال در نظر گرفته نشده است.

 

ساقط نمودن اذن پدر در ازدواج دختر

اگرچه قانون گذار اذن پدر را در ازدواج دختر ضروری دانسته است اما در مواقعی که پدر بدون دلیل موجهه از ازدواج دختره باکره خود جلوگیری نماید در این صورت قانون راه دیگری را پیشبینی نموده است و آن این است که در صورتی که پدر بدون دلیل موجهه از ازدواج دختر خود جلوگیری نماید.

در این صورت دختر می تواند با تقدیم دادخواست و مراجعه به دادگاه خانواده و معرفی کامل مردی که قصد ازدواج با او را دارد درخواست ساقط شدن اذن پدر در ازدواج دختر باکره را تقاضا نماید و در این مواقع دادگاه شرایط دختر و مردی را که قصد ازدواج با او را دارد بررسی می نماید و دلایل پدر جهت مخالفت با ازدواج را در نظر می گیرد.

در نهایت اگر بر وی احراز گردد که پدر بدون عذر موجهه مانع ازدواج دختر می شود در این صورت اذن پدر در ازدواج دختر باکره ساقط می گردد و قاضی دادگاه اجازه ازدواج دختر بدون اجازه پدر را صادر می نماید و در این مواقع دیگر نیاز به رضایت پدر در این امر وجود ندارد.

 

وکیل برای ازدواج دختر بدون اذن پدر

متاسفانه برخی از پدران از حقی که قانون جهت اذن پدر در ازدواج دختره باکره به آن ها اعطا نموده است سوء استفاده می نمایند و مانع ازدواج دختر با فرد دلخواهش می شوند، همانطور که گفته شد قانون گذار در قانون مدنی این امر را پیشبینی نموده است و در صورت اثبات عدم صلاحیت اجازه پدر در ازدواج دختر ساقط می گردد.

البته ساقط شدن اذن پدر در ازدواج دختر باکره نیز به سادگی امکان پذیر نیست و لازم است که غیر منطقی بودن مخالف پدر در اعطای اجازه پدر در ازدواج دختر بایستی اثبات شود که جهت اثبات این امر بهتر است از وکیل برای ازدواج بدون اجازه پدر ، راهنمایی و مشاوره های لازم اخذ گردد چرا که گاها برخی از افراد برخی از دلایل مخالفت از جانب پدر را غیر منطقی می دانند.

در حالیکه در اصل زمانی که با مشاوره حقوقی خانواده و یا وکیل برای ازدواج بدون اذن پدر مشورت و هم فکری می نمایند، نتایج دیگری استنباط می شود و مسلما اگر بنا به ارائه دادخواست ازدواج دختر بدون اجازه پدر باشد، پیگیری این امر در محاکم دادگستری از طریق اعطای وکالت به وکیل برای ازدواج بدون اذن پدر نتیجه بخش تر خواهد بود.

 

جهت اخذ مشاوره حقوقی ازدواج دختر بدون اجازه پدر با وکیل خانواده هم اکنون تماس بگیرید و یا به صفحه اینستاگرام وکیل پرس پیام دهید.

خروج از نسخه موبایل