نماد سایت وکیل پرس

ملک مشاع به چه ملکی گفته می شود؟

ملک مشاع

از ملک مشاع چه می دانید؟ ما در این مقاله هر آنچه درباره ملک مشاع لازم است بدانید، از جمله افراز ملک مشاع و مراحل افراز ملک مشاع را گردآوری کرده ایم. به کمک متخصصان خود در زمینه دعاوی ملکی درباره تقسیم ملک مشاع، فروش ملک مشاع و اینکه نحوه فروش ملک مشاع چگونه است، صحبت کرده ایم.

یک وکیل ملکی به خوبی می تواند شما را در امور مربوط به فروش ملک مشاع، تقسیم ملک مشاع و آنچه باید از ملک مشاع بدانید راهنمایی کند. برای مشاوره حقوقی در خصوص دعاوی ملکی می توانید با وکلای وکیل پرس تماس بگیرید.

محتوایی که تحت عنوان ملک مشاع در اختیار شما قرار داده شده است توسط تیم تولید محتوای وکیل پرس که همگی در زمینه دعاوی ملکی تخصص دارند. تهیه شده است و می توانید مطمئن باشید تمام مطالبی که مطالعه خواهید کرد از صحت و اعتبار برخوردار است.

ملک مشاع چیست ؟

ملک مشاع به ملکی گفته می شود که مشترک بین دو یا چند نفر می باشد و همه شرکا در جز به جز ملک مشاع شریک می باشند. در املاک مشاع لازم نیست که سهم همه شرکا به میزان مساوی باشد، بلکه ممکن است برخی از شرکا نسبت به برخی دیگر سهم بیشتر و یا کمتری داشته باشند.

ملک مشاع به نحوی است که شرکا نمی توانند قسمتی از ملک را جدا نموده و به این تصور که میزان جدا شده سهم آنهاست مانع استفاده سایر شرکا گردند بلکه همه شرکا در تمام ملک مشاع شریک می باشند اما می توان به طرق قانونی نسبت به تقسیم ملک مشاع اقدام نمود.

در این مطلب همه چیز درباره ملک مشاع از جمله تقسیم ملک مشاع ، نحوه فروش ملک مشاع و موارد مرتبط با آن ها توضیح داده شده است.

 

افراز اموال مشاع به چه معناست؟

افراز در لغت به معنای جدا و مشخص نمودن است.افراز ملک بدین معناست که سهام مالکان ملک مشاع مشخص  ومعین گردد.لفظ  افراز در مقابل مشاع قرار دارد، چراکه مال مشاع به مالی اطلاق می گردد که همه شرکا در جزء به جزء آن شریک باشند و هیچ یک از شرکا نمی تواند ادعای تصرف قسمتی از مال مشاع را داشته باشد.

فلذا بدیهی است که افراد تمایل داشته باشند که ملک خویش را افراز (تقسیم) نمایند تا سهم هر کدام مشخص گردد و هر کدام از شرکا بتوانند در ملک خویش تصرف نمایند چنانچه طرفین یک ملک مشاع ،قصد جدا نمودن مال خویش را داشته باشند  به افراز روی می آورند. در افراز ملک مشاع، سهم هر یک از شرکا از نظر حدود و مشخصات معین می گردد.

 

 مراحل افراز ملک مشاع

مرحله اول: اولین مرحله در افراز ملک مشاع این است که جریان ثبتی ملک مشاع خاتمه یافته باشد و چنانچه خاتمه نیافته است اما درخواست ثبت آن به اداره ثبت داده شده باشد و آگهی های نوبتی و تحدیدی آن  نیز منتشر شده باشد و در مهلت های قانونی نسبت به ملک مشاع اعتراضی صورت نگرفته باشد ،ملک قابل افراز می باشد.

لازم است که هریک از شرکا،درخواست افراز ملک مشاع را به همراه مشخصات خویش و مستندات قانونی به اداره ثبت اعلام نماید.

مرحله دوم: درخواست مزبور توسط اداره ثبت بررسی می گردد تا مشخص گردد که  ملک دارای سند قانونی می باشد یا خیر و درکل ،جهت افراز ملک مشاع موانع قانونی مورد بررسی قرار می گیرد و نتیجه بررسی ها  پس از تکمیل شدن توسط نماینده ثبت، به اطلاع رییس ثبت می رسد.

 

مرحله سوم: رییس اداره ثبت گزارش نماینده را مورد بررسی قرار میدهد و در صورتی که مانعی وجود نداشته باشد،پرونده جهت نقشه برداری و معاینه محل ،به نقشه بردارثبت ارسال می گردد.

نقشه بردار و همینطور نماینده ثبت  در محل ملک مشاع حاضرمیشوند و از کلیه شرکا و کسانی که درخواست افراز ملک را داشته اند نیز دعوت به عمل می آید و نتیجه تحقیقات به امضا نقشه بردار، و حاضرین می رسد و نقشه بردار نتیجه تحقیقات خویش را بایستی به مسئول واحد ثبتی تسلیم نماید.

 

مرحله چهارم: مسئول واحد ثبتی نتیجه تحقیقات را بررسی و نظر خویش را مبنی بر رد یا قبول درخواست افراز اعلام می نماید.

 

مرحله پنجم: چنانچه ملک قابل افراز شناخته شود این تصمیم واحد ثبتی به شرکا ابلاغ می گردد و چنانچه شرکا نسبت به این موضوع اعتراضی داشته باشند بایستی در مهلتی ده روزه اعتراض خود را در دادگاه محل وقوع ملک مشاع مطرح نمایند.دادگاه به اعتراض مزبور با توجه به قوانین مربوطه رسیدگی می نماید.

 

تقسیم ملک مشاع چگونه است؟

یکی از طرق تقسیم ملک مشاع افراز می باشد. افراز ملک مشاع بدین معناست که ملک مشاع تقسیم شده و سهم هریک از شرکا مشخص  می گردد. چنانچه ملکی بین دو یا چند شریک مشترک باشد از دو طریق امکان افراز ملک مشاع وجود دارد.

1) مراجعه به اداره ثبت محل وقوع مال غیر منقول

2) دادگاه عمومی حقوقی

ادارات ثبت محل وقوع ملک، زمانی صالح به رسیدگی می باشند که جریان ثبتی ملک خاتمه یافته باشد، در غیر این صورت مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای افراز دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک مشاع می باشد.

 

همچنین بخوانید:

نکاتی مهم درباره خرید ملک ورثه ای

دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک در صورتی صالح به رسیدگی می باشد که جریان ثبتی ملک خاتمه نیافته باشد و همچنین اگر در بین شرکا و مالکان ،محجور و یا غایب مفقود الاثری وجود داشته باشد، و یا اینکه بخشی از ملک مشاع، ولو درصد ناچیزی از آن مجهول المالک باشد رسیدگی به تقسیم ملک مشاع در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی می باشد.

رسیدگی به دعوای افراز در دادگاه با تقدیم دادخواست صورت میگیرد و بایستی حتما به طرفیت همه مالکان اقامه گردد و چنانچه چنین اقدامی صورت نگیرد،دعوا رد می گردد.

 

فروش ملک مشاع

در اینم قسمت درباره فروش ملک مشاع صحبت کرده ایم. می دانید فروش ملک مشاع چگونه انجام می شود؟ در این قسمت آنچه باید درباره فروش ملک مشاع بدانید را آورده ایم. فروش ملک مشاع در صورتی امکان پذیر است که املاک مشاع توسط مراجع ذی الصلاح که عبارت است از: اداره ثبت اسناد و املاک و یا دادگاه عمومی حقوقی ،غیر قابل افراز شناخته شود واز این رو، راهی جز فروش ملک مشاع و تقسیم مبلغ حاصل از فروش بین شرکا باقی نمی ماند.

در درخواست فروش مال مشاع،تقدیم دادخواست ضروری نمی باشد و صرف تقاضا از طرف هریک از شرکا به مراجع صالح کفایت  می نماید.

1) در صورتیکه در مورد ملک،مستغلات بنا،زمین  نظر مراجع ذی الصلاح (اداره ثبت و یا دادگاه عمومی حقوقی) مبنی بر غیر قابل افراز بودن املاک مزبور باشد .دستور فروش املاک مشاع صادر می گردد.

2) پرونده پس از صدور دستور فروش از طرف دادگاه به قسمت اجرای احکام فرستاده میشود.

3) دادورز در این مرحله موظف است پرونده اجراییه را تشکیل دهد و بدون صدور اجراییه ،کارشناسی را جهت ارزیابی ملک تعیین نماید تا کارشناس مزبور قیمت ملک را ارزیابی نماید.

4) پس از اینکه کارشناس ملک را مورد ارزیابی قرار داد، نظر کارشناس به طرفین ابلاغ می گردد.

5) طرفین پس از وصول نظر کارشناس، یک هفته فرصت دارند که چنانچه به نظر کارشناس معترض هستند،اعتراض خویش را بیان نمایند.

6) چنانچه اعتراض به نظر کارشناس مورد قبول واقع گردد،موضوع کارشناسی به هیات کارشناسان فرستاده میشود و در این هیات برآورد قیمت صورت میگیرد.

7) پس از اینکه قیمت ملک مشاع مشخص می گردد، اجرای احکام جهت فروش ملک مشاع،جلسه مزایده ای را تشکیل میدهد و

 ملک مشاع در مزایده به فروش میرسد.

8) هزینه های عملیات اجرایی و سایر هزینه های قانونی از مبلغ فروش کسر می گردد و باقی مبلغ بین شرکا ملک مشاع تقسیم می شود.

 

چه زمانی جریان ثبتی ملک خاتمه یافته تلقی می گردد؟

زمانی که برای ملک، سند مالکیت صادر شده باشد و یا اینکه ملک، در دفتر املاک به ثبت رسیده باشد  و یا در صورتیکه درخواست مربوطه ثبت شده و آگهی های نوبتی و تحدیدی نیز به صورت صحیح منتشر شده  باشد وتحدید حدود قانونی هم صورت گرفته باشد و همچنین در مهلت واخواهی اعتراضی نسبت به ملک صورت نگرفته باشد،در این صورت ملک قابل ثبت در دفتر املاک می باشد فلذا اداره ثبت در چنین مواقعی، صالح به رسیدگی است.البته ناگفته نماند که منظور از خاتمه جریان ثبتی ملک مشاع ،مربوط به کل ملک می باشد.

 

در این مقاله سعی بر این بود تا  شما عزیزان با ملک مشاع و نحوه افراز و تقسیم و همچنین فروش این املاک ،آشنا نماییم اما لازم به ذکر است که ناگفته های بسیاری در این باب باقی است که در حوصله این بحث نمیگنجید از این رو توصیه می گردد پیش از هر اقدام قانونی در این زمینه حتما با مشاوران حقوقی و وکلای صاحب نظر در این موضوع مشورت و هم فکری های لازم را داشته باشید.

گروه وکلای وکیل پرس با دارا بودن وکیل پایه یک دادگستری دراین زمینه نیز راهنمای شما عزیزان خواهند بود.

جهت اخذ مشاوره با وکیل ملکی هم اکنون تماس بگیرید

.

صفحه رسمی وکیل پرس در اینستاگرام را دنبال کنید

.
خروج از نسخه موبایل