نماد سایت وکیل پرس

زن ناشزه کیست؟ | نفقه و مهریه زن ناشزه چگونه است؟

زن ناشزه کیست؟

زن ناشزه کیست؟ بسیار از افراد، ارتباط بین نشوز و عدم تمکین برایشان روشن نیست و تکالیف قانونی خود را در این زمینه نمیدانند. ضمن اینکه اثبات نشوز و عدم تمکین، میتواند برخی از وظایف قانونی طرفین ازدواج را تغییر دهد. در این مقاله سعی کرده ایم که سوالات متعدد و پرتکرار در این قبیل پرونده ها را در حد امکان پاسخ دهیم. سوالاتی از قبیل : حکم مهریه زن ناشزه چیست؟،حکم قانونی خروج زن از منزل بدون اجازه شوهر چگونه است؟ تکلیف مهریه زن در صورت عدم تمکین چه میشود و … 

به شما توصیه میکنیم که در این قبیل پرونده ها که به دعاوی خانواده مشهور هستند، حتما از مشاوره حقوقی وکیل طلاق در تهران بهره مند شوید. گروه وکلای وکیل پرس آمادگی دارد تا در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی، مشاوره حقوقی با وکیل خانواده، مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان با وکیل پایه یک دادگستری با شما همراهی کند.

 

 

زن ناشزه کیست؟ نشوز زن چه حکمی دارد؟

معنای ناشزه یا نشوز عدم فرمانبرداری است. زمانی که بین زن و مرد علقه زوجیت بسته می شود، هر کدام از طرفین نسبت به دیگری دارای وظایفی می گردد که عدم انجام این وظایف به نشوز ختم می شود. البته در قوانین به نشوز مرد اشاره ای نشده است و نشوز برای زن نافرمان ( زن ناشزه ) به کار رفته است، اما این امر مانع نمی شود که اگر مرد نیز از انجام وظایف خود امتناع نماید زن نتواند نسبت به این امر اعتراضی نماید.

قانون مدنی نیز دراین باره در چندین ماده تاکیداتی را عنوان نموده است و هر کدام از زوجین را در حسن معاشرت  و معاضدت در زندگی زناشویی متعهد قرار داده است.

 اما ماده ای در قانون مدنی آمده است و گاها اختلاف برداشت های متفاوتی نیز از آن می شود.

مستند به ماده 1105 قانون مدنی ریاست خانواده با مرد است.

گاهی از این ماده چنین برداشت می شود که مرد قدرت مطلق خانواده است و زن بایستی بی چون و چرا از وی تبعیت نماید، در حالیکه منظور ماده چنین نیست و این امر از سایر مواد پیشبینی شده در قانون مدنی آشکار می گردد.

قانون مدنی به جهت استحکام نظام خانواده ریاست خانواده را بر عهده مرد قرار داده است اما از طرفی دیگر در ماده 1106 قانون مدنی وی را نیز ملزم به پرداخت نفقه به همسر دایمی خویش قرار داده است.

تمکین چیست؟

تمکین بر دو نوع است:

 

تمکین عام:

تمکین عام به معنای پذیرفتن  مرد به عنوان ریاست خانواده است و انجام و فرمانبرداری در امور معمول در زندگی مشترک همچون تربیت فرزندان و انتخاب محل سکونت و ….

تمکین خاص:

تمکین خاص زن به معنای انجام وظایف زناشویی در مقابل شوهر است. زن بایستی در مقابل انجام وظایف  زناشویی از مرد تمکین نماید و نیازهای جنسی مرد را بر طرف نماید.

زن با توجه به ریاست مرد بر خانواده و پذیرش علقه زوجیت، موظف به تمکین در برابر مرد است و چنانچه بدون عذر موجه از تمکین در برابر مرد امتناع نماید زن ناشزه محسوب می شود و مرد می تواند با حکم دادگاه الزام زن را به تمکین درخواست نماید.

لازم به ذکر است که اگرچه زن بایستی هم تمکین عام و هم خاص از همسر خویش داشته باشد اما آنچه سبب نشوز زن می گردد، عدم انجام وظایف زنانشویی و  عدم تمکین خاص است.

به زنی که از همسر خود تمکین ننماید ناشزه گفته می شود. مرد به جهت عدم تمکین خاص زن می تواند به دادگاه خانواده دادخواست بدهد و الزام به تمکین زوجه ناشزه خود را درخواست نماید.

بهتر است پیش از اقدام جهت دادخواست الزام به تمکین با مشاور حقوقی و یا وکیل خانواده متخصص در دعاوی خانوادگی مشورت شود چرا که در صورت موجه نبودن دلایل عدم تمکین و یا عدم اثبات این امر، دادخواست الزام به تمکین رد می گردد.

 

خصوصیات زن ناشزه

نفقه زن ناشزه

نفقه به معنای کلیه نیازهای متعارف و معمول زن  با توجه به وضعیت او می باشد که عبارت است از:مسکن، البسه، نان، اثاث خانه و….

 شرع و قانون مرد را ملزم به پرداخت نفقه به زن قرار داده است و مرد موظف است نیازهای همسر دایمی خود را برطرف نماید اما چنانچه زن از انجام وظایف زناشویی در مقابل مرد امتناع نماید، زن ناشزه است و مستحق نفقه نمی باشد.

نفقه زن ناشزه به جهت عدم تمکین خاص منتفی است و به عبارت دیگر نفقه به زنی تعلق می گیرد که در مقابل شوهر تمکین نماید و ناشزه شناخته نشود.

 

مهریه زن ناشزه

مهریه دینی است از زن که بر عهده مرد می باشد. مهریه با توجه به نوع آن ممکن است عندالمطالبه و یا عندالاستطاعه باشد. مهریه به محض انعقاد عقد نکاح به ملکیت زن در می آید و زن با توجه به نوع آن می توان آن را پس از عقد مطالبه نماید.

مهریه با انعقاد عقد نکاح بر ذمه مرد قرار می گیرد و در این بین هیچ اهمیتی ندارد که زن از اوامر شوهر اطاعت می نماید یا نمی نماید، بلکه مهریه زن ناشزه نیز حتی در حالت نشوز به او تعلق می گیرد و مرد نمی تواند به جهت عدم تمکین زن از پرداخت مهریه او امتناع نماید.

به غبارت دیگر مهریه زن ناشزه همانند زنان دیگر که از اوامر شوهر تمکین هم می نمایند محاسبه می گردد.

طلاق زن ناشزه

طلاق حقی است که قانون به مرد داده است و مرد می تواند هر زمان که بخواهد با پرداخت حق و حقوق قانونی زن وی را مطلقه نماید و در این بین رضایت یا عدم رضایت زن در تصمیم شوهر تاثیری ندارد اما در صورتی که طلاق زن بدون عذر موجه باشد در محاسبه حق و حقوق زن تفاوت به وجود می آید.

چنانچه مرد بخواهد زن ناشزه یا نافرمان خود را طلاق دهد، نشوز زن تنها سبب می شود که نفقه به زن تعلق نگیرد و زن نتواند بابت نفقه معوقه شکایتی مطرح نماید و چنانچه مرد بخواهد زن را به جهت ناشزه بودن طلاق دهد به جز مهریه لازم نیست حق و حقوق دیگری به زن پرداخت نماید.

 در طلاق زن ناشزه، مرد با اثبات ناشزه بودن زن از پرداخت نفقه معاف می گردد.

 چنانچه تصمیم بر طلاق زن ناشزه  است و زن حاضر به تمکین نمی شود، مشاوره حقوقی با وکیل طلاق می تواند کمک شایانی  بنماید.

ازدواج مجدد مرد بدون اذن زن ناشزه

چنانچه زنی ناشزه باشد و این امر در دادگاه ثابت شود و دادگاه حکم به تمکین زن در مقابل شوهر بدهد و زن از این امر امتناع نماید، محکمه نمی تواند زن را به تمکین اجبار نماید اما به جهت عدم تمکین زن و ناشزه شناخته شدن وی، مجوز ازدواج مجدد مرد بدون اذن زن ناشزه را به مرد می دهد. و مرد می تواند بدون کسب اجازه از زن ناشزه جهت ازدواج مجدد اقدام نماید.

 

خدمات حقوقی گروه وکلای وکیل پرس در زمینه دعاوی خانوادگی:

گروه وکلای وکیل پرس، با هدف تخصص نمودن دعاوی در محاکم رسیدگی گروهی از وکلای متخصص در دعاوی خانوادگی را گرد هم آورده است و بستری را فراهم آورده است تا دعاوی خانوادگی با مشاوره حقوقی وکیل خانواده متخصص به خوبی مورد پیگیری قرار گیرند.

 

برخی سوالات متداول

آیا زنی که از حق حبس استفاده می نماید ناشزه است؟

حق حبس بدین معناست که زن می تواند از انجام وظایف زناشویی در مقابل شوهر امتناع نماید تا مهریه او به طور کامل به وی پرداخت شود. چنین زنی ناشزه محسوب نمیگردد. البته اگر حتی یک بار در مقابل شوهر تمکین نموده باشد دیگر نمی تواند از حق حبس استفاده نماید.

چنانچه زن از نزدیکی با مردی که بیماری مقاربتی واگیردار دارد خودداری کند ناشزه است؟

اگرچه در شرع و قانون به تمکین زن در مقابل شوهر به شدت تاکید شده است اما در صورتی که مردی دارای بیماری مقاربتی باشد و احتمال سرایت به زن نیز وجود داشته باشد، زن می تواند از تمکین در برابر مرد خودداری نماید و چنین زنی ناشزه محسوب نمی شود و نفقه وی نیز بدین علت قطع نمی گردد.

 

جهت اخذ مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل خانواده متخصص هم اکنون تماس بگیرید.

خروج از نسخه موبایل