نماد سایت وکیل پرس

منظور از عده طلاق و عده وفات در قانون چیست؟

عده طلاق و عده وفات

عده طلاق و عده وفات ، جزو مواردی است که هم در شرع و هم در قانون مواردی برای آن در نظر گرفته شده است. بعبارت دیگر عده را هم شرعا و هم قانونی باید در نظر گرفت. معمولا برای مشورت در چنین مواردی، توصیه میشود که از مشاوره حقوقی با وکیل خانواده بهره برده شود.

در این مقاله، علاوه بر تعریف عده، به تعریف انواع آن نیز پرداخته شده و تلاش کرده ایم که به برخی از سوالات پرتکرار در باب این موضوع نیز پاسخ دهیم.مشاوارن حقوقی و وکلای پایه یک دادگستری که در جمع گروه وکلای وکیل پرس حضور دارند، آمادگی دارند از طریق مشاوره حقوقی آنلاین و یا مشاوره حقوقی تلفنی، به سوالات شما پاسخ دهند.

 

عده چیست؟

عده به مدت زمانی گفته می شود که پس از طلاق زن و مرد از یکدیگر و یا فوت مرد و یا پایان یافتن مدت ازدواج موقت، زن نباید در این مدت ازدواج مجدد نماید و پس از سپری شدن مدت عده، زن می تواند با هر فردی که شرایط نکاح را داشته باشد ازدواج مجدد نماید اما تا سپری شدن مدت عده، چنین مجوزی برای ازدواج نخواهد داشت.

قانون گذار در ماده 1150 قانون مدنی در تعریف عده چنین آورده است:

“عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند.”

در واقع فلسفه عدم اجازه فوری پس از طلاق و وفات در گذشته این بوده است که اگر زن و مرد بوسیله طلاق از یکدیگر جدا شده اند، زن مدتی را ازدواج ننماید چراکه ممکن است دوباره عشق و علاقه بین زن و مرد شکل گرفته و به یکدیگر رجوع نمایند و فلسفه دیگر آن نیز این بوده است که در گذشته علم آنقدر پیشرفت نکرده بود که زن بتواند به سرعت متوجه بارداری و یا عدم بارداری خود شود،

از این رو مدتی زن حق ازدواج مجدد نداشت تا چنانچه باردار باشد این مسئله آشکار گردد و بدین جهت برای نسب طفل مشکلی ایجاد نگردد که در حال حاضر با توجه به پیشرفت علم این موضوع منتفی است اما همچنان بحث عده زن وجود دارد و زن پس از طلاق، پس از وفات همسر و فسخ نکاح و یا بخشیدن مدت در عقد موقت بایستی عده مخصوص به شرایط خود را نگه دارد.

 

عده طلاق چیست؟

طلاق سبب جدایی زن و مرد از یکدیگر می باشد. پس از طلاق رابطه زوجیت فی مابین زن و مرد قطع می گردد اما زن تا مدتی مشخص پس از طلاق، نمی تواند ازدواج مجدد نماید. این مدت مشخص را عده طلاق می گویند.

عده طلاق مستند به ماده 1151 قانون مدنی 3طهر است، منظور از 3 طهر زمانی است که زن 3 بار عادت زنانگی ببیند و دوران مذکور 3 بار تکرار شود. پس از این مدت زن از عده خارج می شود و می تواند مجدد ازدواج نماید اما ممکن است زنی به اقتضای سن عادت زنانگی نبیند. برای چنین زنی، مدت عده 3 ماه در نظر گرفته شده است.

قانون گذار عده طلاق را در ماده 1151 چنین بیان داشته است:

 

“عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او 3 ماه است.

عده وفات چیست؟

یکی از مواقعی که رابطه زوجیت زن و مرد خاتمه می یابد زمانی است که هر کدام از زن ومرد فوت نماید. در این مواقع چنانچه مرد فوت نماید، زن پس از فوت شوهر بایستی عده وفات نگه دارد ، یعنی تا مدت مشخصی اجازه ازدواج مجدد ندارد اما پس از سپری شدن این مدت می تواند مجددا ازدواج نماید. قانون گذار عده وفات را در قانون مدنی در ماده 1154 بیان داشته است و مدت آن را 4ماه و 10 روز مقرر داشته است.

 در عده وفات تفاوتی میان عقد موقت و عقد دائم وجود ندارد و هر کدام از زن هایی که در عقد دائم یا در عقد موقت مردی هستند در صورتی که پیش از انقضای مدت نکاح، شوهر آن ها فوت نماید بایستی به مدت 4ماه و 10 روز عده وفات نگه دارند.

 

عده زن یائسه

زن یائسه به زنی گفته می شود که سن او از سن عادت زنانگی می گذرد و دیگر عادت ماهیانه نمی شود. چنین زنی چنانچه از شوهر خویش جدا شود لازم نیست که عده طلاق نگه دارد اما چنانچه شوهر زن یائسه فوت نماید وی ملزم است که عده وفات را نگه دارد و پس از این مدت می تواند مجددا ازدواج نماید.

 

مشورت درباره عده زن با مشاور حقوقی خانواده

عده یکی از مباحثی است که در مبحث حقوق خانواده جای دارد و وکیل خانواده و مشاور حقوقی خانواده به کلیه مسائل آن اشراف کامل دارد. اگرچه سعی بر این بود که صورت های مختلف عده زن در طلاق و فسخ و فوت شوهر و… مورد بررسی قرار گیرد اما ممکن است باز هم سوالاتی در ذهن شما باشد که پاسخ آن ها را در این مقاله نیافته باشید. از این رو توصیه می شود سوالات خود را از وکیل خانواده (وکیل طلاق در تهران) وکیل پرس بپرسید.

 

عده به چه زنانی تعلق نمی گیرد؟

مستند به ماده 1155 قانون مدنی زنی که بین او و همسرش رابطه زناشویی برقرار نشده است و نزدیکی صورت نگرفته است و همینطور زن یائسه که عادت زنانگی نمیبیند، عده طلاق و فسخ نکاح ندارد و ازدواج مجدد پس از جدایی بدون نگه داشتن عده بلامانع است.

چنانچه زنی باردار باشد و شوهر وی فوت نماید عده وفات او چگونه خواهد بود؟

عده وفات زن باردار چه بارداری ناشی از نکاح موقت و چه نکاح دائم باشد تا زمان وضع حمل است. اما چنانچه وضع حمل پیش از 4 ماه و 10 روز که مدت عده وفات است صورت گیرد، عده وفات زن همان 4 ماه و 10 روز است اما چنانچه طولانی تر از این مدت شود که مدت عده زن باردار تا زمان وضع حمل زن ادامه می یابد.

آیا عده طلاق بائن و عده طلاق رجعی متفاوت است؟

پاسخ: عده طلاق به صورت مطلق در قانون بیان شده است و عده طلاق بائن و عده طلاق رجعی را از یکدیگر جدا ننموده است.عده طلاق بائن و عده طلاق رجعی برای زنانی که عادت زنانگی می بینند 3 بار رخ دادن عادت ماهانه است و برای زنانی که با اقتضای سن و سال عادت زنانگی نبیند 3 ماه در نظر گرفته شده است.

جهت اخذ مشاوره حقوقی رایگان از وکیل خانواده با ما در تماس باشید.

.
خروج از نسخه موبایل