ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی
فهرست مطالب

ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی چگونه است ؟ برای رفع آن چه باید کرد؟

مطابق با ماده واحده که از طریق مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است، ممنوعیتی برای خروج بدهکاران بانکی از کشور وجود دارد. اسامی این افراد از بانک مرکزی به دادسرای تهران اعلام می‌شود و مطابق با آن ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی اعمال می گردد.

افراد به دلایل مختلفی از جمله مالی و کیفری ممکن است ممنوع‌الخروج شوند، که در مطلبی جداگانه بطور کامل توضیح داده ایم که علت ممنوع الخروجی چیست. در این مطلب، تمرکز بیشتر ما به ممنوع‌الخروج‌های مرتبط با بدهکاری به بانک خواهد بود.در این مقاله به بررسی موضوعاتی از جمله: چه کسانی ممنوع الخروج می شوند، چه کسانی جزو بدهکاران بانکی محسوب می شوند و ممنوع الخرج خواهند شد، نحوه اطلاع از ممنوع الخروج بودن یا نبودن و راهکارهای رفع ممنوع الخروجی پرداخته ایم.

برای ارتباط با مشاور حقوقی مجرب و یا سپردن کار وکالت خود به یک وکیل بانکی توانا، حتما در اسرع وقت با گروه وکلای وکیل پرس تماس بگیرید تا با وکلای پایه یک دادگستری تهران، مشاوره حقوقی رایگان داشته باشید.

 

چه کسانی ممنوع الخروج می شوند ؟

همان‌طور که این ماده در سال 1359 تصویب شد، پس از وقوع انقلاب افرادی که به هر طریقی به بانک‌ها بدهی داشتند و شرایط موجود بعد از انقلاب اسلامی در کشور، دارایی آن‌ها را به خطر می‌انداخت تصمیم گرفتند تا با تبدیل دارایی‌های خود به ارز رایج، از کشور خارج شوند. این مادۀ موجب می‌شد تا جلوی خروج این افراد که اکثر آن‌ها کسانی بودند که بانک‌ها بدهی‌های کلانی داشتند بشود.

در ابتدای امر کلیۀ افرادی که به بانک‌ها بدهی داشتند شامل این لایحه می‌شدند، حالا چه بدهکاری آن‌ها کم بود چه زیاد، اما در سال 92 تصویب شد که تنها بدهکارانی ممنوع‌الخروج شوند که حداقل 2 میلیارد ریال معادل 200 میلیون تومان بدهی داشته باشند.

چه کسانی در دستۀ بدهکاران به بانک قرار می‌گیرند و ممنوع‌الخروج خواهند شد؟

  • آن دسته از افرادی که از بانک و یا موسسات مالی و اعتباری تسهیلات و وام دریافت کرده و در بازپرداخت آن‌ها دیرکرد داشته‌اند، و برای آن اقدامی ننموده‌اند و یا مشکوک هستند که ممکن است بازپرداخت را انجام ندهند، ممنوع‌الخروج می‌شوند.
  • افرادی که به‌عنوان ضمانت‌خواه از بانک ضمانت‌نامۀ بانکی دریافت نموده‌اند و در انجام شرایط و مواد موجود در ضمانت‌نامه قصور ورزیده‌اند، ممنوع‌الخروج می‌شوند.
  • افرادی که به هر نحوی در انجام معاملات خود به بانک بدهکار باشند، ممنوع‌الخروج می‌شوند.
  • افراد واردکننده و یا صادرکننده‌ای که به تعهدات ارزی خود در قبال بانک پایبند نبوده و در انجام آن‌ها قصور داشته‌اند نیز ممنوع‌الخروج می‌شوند.

در تمامی موارد فوق افراد می‌توانند حقیقی و یا حقوقی باشند.

چگونه حکم ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی گرفته می‌شود؟

دریافت حکم ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی از طریق بانک مرکزی فرایند پیچیده‌ای دارد که به‌طور معمول بانک‌ها از آن استفاده نمی‌کنند. برای دریافت این حکم راه دیگری نیز وجود دارد که سختی و پیچیدگی بانک مرکزی را ندارد و آن دریافت حکم از راه اجرای ثبت و دادگاه می‌باشد، که بیشتر بانک‌ها از این راه استفاده می‌کنند تا بدهکاران خود را ممنوع‌الخروج نمایند.

در این راه تنها شخص اصلی بدهکار ممنوع‌الخروج می‌شود و ضامن یا ضامن‌های فرد بدهکار را نمی‌توان ممنوع‌الخروج کرد.

اطلاع یافتن از ممنوع‌الخروج بودن یا نبودن یک فرد

در گذشته تنها زمانی یک فرد اطلاع می‌یافت که ممنوع‌الخروج شده که به فرودگاه میرفت و تصمیم به ترک کشور داشت. ایراد این راه این است که فرد کاملا بی‌اطلاع بوده و تمام کارهای خود برای رفتن را انجام داده، که طبعا هزینۀ زیادی برای وی در برداشته و در آخر راه متوجه می‌شد که توانایی خروج از کشور را ندارد. در زمان حاضر و با استفاده از ایجاد ممنوعیت خروج از طریق سازمان ثبت اسناد و املاک، فرد می‌تواند با مراجعه به سایت مرتبط از ممنوع‌الخروج بودن و یا نبودن خود اطلاع یابد و بر اساس آن اقدام نماید.

برای رفع ممنوع‌الخروجی چه می‌توان کرد؟

با توجه به انواع مختلف ممنوع‌الخروج بودن افراد طریقۀ رفع آن نیز متفاوت خواهد بود. در حالت کلی برای افرادی که به‌عنوان بدهکار ممنوع‌الخروج می‌گردند، قاعدۀ کلی رفع آن به این صورت است که باید بدهی خود را پرداخت نموده و سپس برای ابطال حکم خود درخواست دهند. در صورتی که یک فرد به چندین بانک یا موسسه بدهکار داشته باشد تنها در صورتی می‌تواند حکم خود را بردارد، که بدهی تمامی مراکز را پرداخت نماید؛ در این مورد فرد بدهکار می‌تواند با قسط بندی و شرایط دیگری که مورد نظر بانک باشد به توافق برسد و رضایت آن‌ها را جلب نموده و سپس برای رفع حکم ممنوع‌الخروجی خود اقدام نماید. در صورت وجود شاکی خصوصی برای هر فرد نیز با جلب رضایت شاکی در صورت پس گرفتن شکایت خود نسبت به فرد، می‌توان برای رفع ممنوع‌الخروجی اقدام کرد.

در تمامی موارد، فردی که ممنوع‌الخروج شده است می‌تواند نسبت به آن اعتراض کرده و برای برطرف کردن آن بکوشد.

چگونه فرد ممنوع الخروج می تواند از کشور خارج شود؟

در شرایط خاص و با در نظر گرفتن آن‌ها امکان این وجود دارد تا شخص بتواند در زمانی که ممنوع‌الخروج است نیز از کشور خارج شود، برای مثال اگر شخص ممنوع‌الخروج شده، نیاز به سفر ضروری و یا زیارتی داشته باشد با رضایت طلبکار یا شاکی خود می‌تواند به‌صورت موقت از کشور خارج شده و بازگردد. در صورتی که فرد برای شغل و کار خود و یا حتی پرداخت بدهی خود لازم باشد از کشور خارج شود نیز در صورت درنظر گرفتن شرایط و با تایید از مراجع ذی‌الصلاح می‌تواند از کشور خارج شود.

مدت اعتبار حکم ممنوع الخروجی

به‌طور معمول حکم ممنوع‌الخروجی دارای اعتبار 6 ماهه می‌باشد که در صورت نیاز پس از گذشت این دوره دادگاه آن را تمدید می‌کند.

در مورد شرکتها، چه کسانی را میتوان ممنوع الخروج کرد؟

در مورد شرکت‌ها تنها مدیر و رییس فعلی شرکت را می‌توان ممنوع‌الخروج کرد، مدیرهای سابق که حتی با امضای آن‌ها مواردی انجام شده است را نمی‌توان ممنوع‌الخروج نمود. در زمان اقدام برای ممنوع‌الخروج کردن اشخاص نیاز است که به‌صورت کتبی شخص مرد نظر از این مورد آگاه شود.

اگر شرکتی ورشکسته شده باشد، با نامۀ رسمی دادگاه مبنی بر ورشکستگی یا تقلب و جرم می‌توان مدیر یا رییس شرکت را ممنوع‌الخرج نمود. همان‌گونه که قبل‌تر نیز ذکر شد ضامن را نمی‌توان ممنوع‌الخروج نمود. بلکه تنها بدهکار اصلی شامل این حکم می‌گردد.

مواردی که دانستن شان در مورد ممنوع الخروجی لازم است

  • درخواست ممنوع‌الخروجی بدهکاران بانکی تنها از طریق امضای مدیرعامل هر بانک امکان‌پذیر خواهد بود.
  • اگر بانک برای اجرای ثبتی و مطالبۀ طلب خود از فرد بدهکار اقدام نکرده باشد، نمی‌تواند فرد را ممنوع‌الخروج کند.
  • در طی زمان بررسی و دادگاه فرد بدهکار و اعلام نشدن نتیجۀ قطعی، امکان ممنوع‌الخروجی برای فرد بدهکار وجود ندارد.
  • در صورتی که وثیقه‌های ارائه شده به بانک برای بدهی فرد کافی نباشد و بانک در مورد این وثیقه‌ها اقدام کرده و نتیجه مشخص شده باشد، می‌تواند برای ممنوع‌الخروج کردن فرد بدهکار اقدام نماید.
  • اگر شخصی به شعبه‌های خارج از کشور بدهی داشته باشد، بانک‌های داخل کشور نمی‌توانند برای فرد بدهکار حکم ممنوع‌الخروج بگیرند.

مشاوره حقوقی درباره ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی

در پایان باید گفت که بهتر است هر کاری را به کاردان و متخصص آن کار سپرد تا بهترین نتیجه‌ها حاصل شود. توصیۀ ما این است که برای اطلاعات بیشتر و یا اقدام در زمینۀ رفع ممنوع‌الخروجی با وکیل‌ بانکی مجرب مشورت کنید و از تجارب وکیل پایه یک دادگستری امین و مورد اعتماد حتما بهره های لازم و کافی را ببرید.

برای مشاوره حقوقی آنلاین با وکیل بانکی مجرب، با گروه وکیل پرس تماس بگیرید.
شماره مشاوره حقوقی تلفنی

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید