قرارداد حمل و نقل بین المللی
فهرست مطالب

قرارداد حمل و نقل بین المللی چیست و انواع آن کدامند؟

قرارداد حمل و نقل بین المللی به قراردادی گفته می شود که جهت نقل و انتقال کالا از کشوری به کشور دیگر به وسیله  انعقاد قراردادهای حمل و نقل بین المللی صورت می گیرد. در قرارداد حمل و نقل بین المللی لازم است که شرایط و حقوق حمل و نقل بین المللی رعایت گردد و انعقاد قرارداد بایستی با توجه به قوانین حمل و نقل بین المللی باشد و با توجه به اینکه از چه وسیله ای جهت حمل کالا در قرارداد حمل و نقل بین المللی استفاده می شود شرایط متفاوتی در قراردادها حاکم می گردد.

در این مقاله به بررسی انواع قرارداد های حمل و نقل بین المللی و قوانین حمل و نقل بین المللی و حقوق حمل و نقل بین المللی که بایستی در هر کدام از قراردادها رعایت گردد پرداخته می شود.

با توجه به تنوع قوانین حمل و نقل در کشورهای مختلف،یقینا نیاز به مشورت با مشاور حقوقی با تجربه در این زمینه نیاز داریم، زیرا گاهی با کوچکترین موضوعاتی که شاید از نظر ما مهم نباشند، ضررهای جبران ناپذیر مالی را ممکن است متحمل شویم، در حالیکه اگر از یک وکیل بین الملل توانمند مشاوره حقوقی در این زمینه گرفته بودیم، مسلما با خیلی از اشکالات روبرو نمی شدیم. گروه وکلای وکیل پرس با توجه به حضور وکلای پایه یک دادگستری در جمع خود که در بحث وکالت بین الملل بسیار کارآزموده هستند، میتواند انواع مشاوره حقوقی رایگان را در این زمینه ارائه دهد.

[html_block id=”3582″]

انواع قرارداد حمل و نقل بین المللی

 انواع قرارداد های حمل و نقل بین المللی با توجه به روش حمل و نقل متفاوت است و عبارتند از:

1)قرارداد حمل و نقل بین المللی دریایی

یکی از انواع قراردادهای حمل و نقل بین المللی قرارداد حمل و نقل دریایی است که با توجه به نام آن بدیهی است که منظور حمل و نقل بین دریا و به وسیله کشتی است که به جهت وسعت کشتی  از آن در حمل و نقل کالا جهت مبادلات بزرگ استفاده می شود و جهت اطمینان در وصول کالا طرفین به انعقاد قراردادهای حمل و نقل بین المللی های بزرگ متوسل می شوند.

منظور از قراردادهای حمل و نقل بین المللی دریایی این است که قراردادی بین دو کشور و یا دو شرکت جهت حمل کالایی از یک نقطه به نقطه دیگری به وسیله دریا صورت می گیرد.

 در انعقاد قراردادهای حمل و نقل بین المللی دریایی دقت فراوانی نیاز است چرا که لازم است همه چیز در این قراردادها بررسی گردد.

 از جمله خطرات احتمالی قراردادهای حمل و نقل بین المللی دریایی امکان فساد اجناس به جهت تاخیر در وصول، شکستگی و از بین رفتن کالاهای ارسالی، سرقت های دریایی ، عدم تحویل در بندر مورد توافق و…. است. از این رو جهت پیشگیری از بروز هر کدام از مشکلات مزبور نیاز به انعقاد قرارداد حمل و نقل بین المللی و رعایت قوانین حمل و نقل بین المللی در انعقاد این گونه قراردادهاست.

2) قرارداد حمل و نقل بین المللی هوایی

قرارداد حمل و نقل بین المللی هوایی به قراردادی گفته می شود که مربوط به قوانین و مقررات عبور و مرور و هدایت هواپیما، فرودگاه ها، حق بهره برداری از هوا، و حقوق ناشی از آن هاست.

حقوق حمل و نقل بین المللی هوایی برای همه کشورها دارای نفع و فایده است از این رو قوانین حمل و نقل بین المللی هوایی شکل گرفته است.

 کنوانسیونی در جهت حمل و نقل بین المللی هوایی در ورشو به تصویب رسید و سپس در سال 1955 با پروتکل منعقده در لاهه و همینطور در سال 1971 به وسیله پروتکل کوانتاما اصلاح شد. لازم به ذکر است که ایران نیز از جمله کشورهایی است که به این کنوانسیون پیوسته است.

3) قرارداد حمل و نقل بین المللی ریلی

قرارداد حمل و نقل بین المللی ریلی به قراردادهایی گفته می شود که فی مابین فرستنده و ناوگان حمل و نقل ریلی منعقد می گردد. قراردادهای حمل و نقل بین المللی ریلی با بارنامه همراه است .

هدف از انعقاد قرارداد حمل و نقل بین المللی ریلی جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی نسبت به وصول کالا در صحت و سلامت است. چراکه ممکن است در این نوع از حمل و نقل مشکلاتی ایجاد گردد که عبارتند از تاخیر در وصول بار، مفقود شدن کالا، سرقت کالا از قطار، بروز حوادت غیر مترقبه و گاها به جهت عدم رعایت احتیاط های لازم و ایجاد خسارت  به محصولات ارسالی و…. از این رو به جهت پیشگیری از مشکلات مزبور طرفین به انعقاد قرارداد حمل و نقل بین المللی با توجه به قوانین حمل و نقل بین المللی مبادرت می نمایند.

یکی از فواید قرارداد حمل و نقل بین المللی ریلی این است که در صورت بروز حوادث برای مرسوله ها امکان بررسی خسارت توسط کارشناس رسمی دادگستری وجود دارد. که در این صورت کارشناس با توجه به حقوق حمل و نقل بین المللی خسارت را مورد بررسی قرار می دهد و طرف مقابل را ملزم به تادیه خسارت به بار آمده می نماید.

4) قرارداد حمل و نقل بین المللی جاده ای

قرارداد حمل و نقل بین المللی جاده ای، به قراردادهایی گفته می شود که به جهت حمل کالا و در مواقع بی شماری حمل اسناد از طریق جاده منعقد می شود. به جهت یکسان سازی قرارداد حمل و نقل بین المللی کالا و علی الخصوص اسناد از طریق جاده ها کنوانسیون قرارداد حمل و نقل بین المللی کالا از طریق جاده در نظر گرفته شده است.

در کنوانسیون مزبور قوانین حمل و نقل بین المللی جاده ای آمده است و قید شده است که در انعقاد قرارداد حمل و نقل بین المللی چه اصولی بایستی جهت  سالم رسیدن مرسوله و گاها جبران خسارت در صورت نقصان مرسوله رعایت گردد. جهت پیشگیری از سوء استفاده های احتمالی و خسارت به مرسوله نیاز به اشراف بر حقوق حمل و نقل بین المللی نیز هست تا بدین وسیله بتوان قراردادهای حمل و نقل بین المللی جاده ای محکم و قابل قبولی منعقد نمود.

 

5) قرارداد حمل و نقل از طریق خط لوله

یکی از قراردادهای حمل و نقل بین المللی از طریق خط لوله است که در این روش که البته روشی نو و بدیع است به جهت حمل و نقل موادی همچون نفت و گاز و… مورد استفاده قرار می گیرد که با توجه به مزایای این روش در حال حاضر کانون توجه بخش حمل و نقل اکثر کشورها مخصوصا کشورهایی که  منابع غنی همچون نفت و گاز و… را دارند واقع شده است و روشی مناسب جهت صادرات این مواد است.

قراردادهای حمل و نقل بین المللی از طریق خطوط لوله به جهت هزینه های کمتر، اشغال فضای کمتر و…. مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است.

6) قرارداد حمل و نقل بین المللی ترکیبی

 منظور از قرارداد حمل و نقل بین المللی ترکیبی قراردادهایی است که  در ارسال مرسوله به مقصد از چندین شیوه حمل از جمله ( دریایی، هوایی، ریلی، جاده ای) به فراخور نیاز و با توجه به قرارداد و نوع کالا استفاده می شود.

هدف از انتخاب این روش حمل و نقل رسیدن مرسوله به مقصد با توجه به بهترین راه جهت ارسال مرسوله و با بهترین کیفیت و کم ترین هزینه و مهم تر از همه سلامت کالا است.

این قراردادهای حمل و نقل بین المللی ترکیبی معمولا فی مابین یک شرکت فورواردر ترکیبی با درخواست کننده منعقد می گردد که شرکت به موجب این قرارداد چنین تضمین می نماید که مرسوله را با هر روشی که مناسب تر باشد و گاها با چندین روش ترکیبی در اسرع وقت و در صحت و سلامت به مقصد برساند و از این رو چنانچه در انتخاب شیوه مناسب تصمیم مقتضی اتخاذ ننماید بایستی جبران خسارت از طرف قرارداد صورت گیرد.

قوانین حمل و نقل بین المللی

قوانین حمل و نقل بین المللی با توجه به نوع حمل و نقل دارای قوانین متفاوتی است.

از جمله قوانین حمل و نقل بین المللی هوایی عبارت است از کنوانسیون شیکاگو  و کنوانسیون ورشو.

قوانین حمل و نقل بین المللی جاده ای نیز کنوانسیون سی ام ار و کنوانسیون حمل و نقل بین المللی جاده ای تحت عنوان کارنه.

قوانین حمل و نقل بین المللی دریایی عبارت است از کنوانسیون بروسکل، پروتکل لاهه، کنوانسیون هامبورگ و همینطور کنوانسیون سازمان ملل متحد. قوانین حمل و نقل بین المللی ترکیبی نیز عبارتند از کنوانسیون ژنو و همچنین مقررات روتردام و قوانین قرارداد حمل و نقل بین المللی ریلی نیز عبارتند از کنوانسیون بین المللی حمل و نقل مسافر و توشه به وسیله راه آهن، کنوانسیون بین المللی حمل و نقل مسافر به وسیله راه آهن ، کنوانسیون جامع حمل و نقل بین المللی با راه آهن و…

مشاوره حقوقی حمل و نقل بین المللی

حقوق حمل و نقل بین المللی با توجه به نوع حمل و نقل، دارای قوانین و شرایط خاص خود است که توضیحات تکمیلی آن گذشت اما با توجه به اینکه قراردادهای حمل و نقل بین المللی دارای پیچیدگی های خاص موردی مختص به هر قرارداد به صورت جداگانه هستند لازم است که در انعقاد قراردادهای حمل و نقل بین المللی از مشاور حقوقی و وکیل بین الملل که تسلط کافی به  قوانین حمل و نقل بین المللی و حقوق حمل و نقل بین المللی دارد مشورت و هم فکری  لازم صورت گیرد.

 

جهت اخذ مشاوره حقوقی آنلاین قرارداد حمل و نقل بین الملل با وکیل بین الملل وکیل پرس هم اکنون تماس بگیرید.

شماره مشاوره حقوقی تلفنیtel:09101413904

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید