مالکیت معنوی
فهرست مطالب

با مفهوم مالکیت معنوی، احکام و قوانین آن آشنا شوید

مطلبی که پیش رو دارید درباره مالکیت معنوی نگاشته شده است. اگر قصد دارید بدانید مالکیت معنوی یا مالکیت فکری چیست؟ حتما تا انتهای این مطلب با وکیل پرس همراه باشید.

بعد از توضیح و تعریف مالکیت معنوی یا مالکیت فکری ، در خصوص احکام و قوانین مالکیت معنوی صحبت کرده ایم. آیا می دانید مرجع صالح جهت رسیدگی به دعاوی مالکیت معنوی کدام مرجع است؟ در این مطلب با مرجع صالح جهت رسیدگی به دعاوی مالکیت معنوی آشنا خواهید شد.

لازم است بدانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی به صورت تلفنی، آنلاین و یا مشاوره حقوقی حضوری می توانید با وکلای وکیل پرس تماس بگیرید. همین حالا با ما تماس بگیرید و یا در فرم مشاوره سوالات خود را از ما بپرسید.

 

 

مالکیت معنوی چیست؟

در پاسخ به سوال مالکیت معنوی چیست این گونه می توان بیان داشت که، مالکیت معنوی یکی از انواع مالکیت است نسبت به حقوق فکری و ابداعات و هر آنچه که از ذهن و فکر افراد نشآت می گیرد و حاصل خلاقیت و نوآوری افراد است.
آنچه معمولا افراد درباب مالکیت می دانند مالکیت نسبت به اموال و دارایی های آن هاست و در گذشته کمتر از مالکیت معنوی یا مالکیت فکری نام برده می شد اما در چند سال اخیر مالکیت معنوی و یا مالکیت فکری نیز به وفور استفاده می شود و برای افراد مالکیت معنوی و یا همان مالکیت فکری اهمیت به سزایی یافته است. اما بیش از شروع هر بحثی باید دانست که مالکیت معنوی چیست و چه فرقی با مالکیت فکری دارد.

البته زمانی که تعریف مالکیت معنوی آشکار شود بسیاری از نادانسته ها حل می گردد و اغلب احکام مالکیت معنوی در تعریف مالکیت معنوی آمده است. در این مقاله ضمن تعریف مالکیت معنوی به مفهوم مالکیت معنوی چیست هم پرداخته می شود

و بیان می گردد که مالکیت فکری و مالکیت معنوی چه تفاوتی با یکدیگر دارند و احکام مالکیت معنوی و قانون حاکم بر مالکیت فکری و مالکیت معنوی و مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای مالکیت فکری و یا همان مالکیت معنوی بیان می گردد و در آخر به لزوم و اهمیت مشاوره حقوقی در مالکیت فکری و مالکیت معنوی پرداخته می شود.

 

تعریف مالکیت معنوی

در تعریف مالکیت معنوی چیست، چنین باید گفت که مالکیت معنوی همان مالکیت فکری است و به مالکیتی گفته می شود که قابل لمس نیست. شاید در گذشته ها کسی به این موضوع دقت نمی کرد که فکر و ایده هر فرد هم دارای ارزش و اعتبار است.

در واقع آنچه اهمیت دارد فکر و اندیشه ای نو و ابتکاری بودن آن است که اولین بار از فکر یک انسان نشآت می گیرد و آنچه واضح است این است که دارنده فکر و اندیشه بدیع و نو، باید مورد حمایت قانون گذار و جامعه باشد چرا که هر فکر و ایده ای حاصل زمان است و انسان مورد نظر مسلما سالها زمان صرف فکر و ایده خود نموده است از این رو باید این حق برای وی محفوظ باشد که خود وی از ثمره فکر و اندیشه و ایده خود استفاده نماید.

از این رو قانون گذار مالکیت فکری و مالکیت معنوی را محترم شمرده است و در واقع در تعریف مالکیت معنوی باید گفت که مالکیت معنوی همان مالکیت فکری است. البته از این جهت در تعریف مالکیت معنوی به لفظ معنوی اشاره می شود که مالکیت معنوی و ایده و اندیشه هر فرد، حقوقی قابل لمس نیست. و از این جهت به مالکیت فکری معروف است که این مالکیت حاصل فکر و اندیشه و تفکرات هر فرد است.

 

آیا با احکام مالکیت معنوی آشنایی دارید؟

احکام مالکیت معنوی شاید برای بسیاری از افراد جالب باشد چراکه در احکام مالکیت معنوی سابقا در نظر برخی از مراجع تقلید، حمایت از مالکیت معنوی غیر شرعی تشخیص داده شده بود.
زمانی که مالکیت معنوی و یا همان مالکیت فکری جای خود را در بحث ها و محافل علمی یافت، بسیاری از حقوقدانان و دکترین حقوقی در این باره به بحث و کنکاش پرداختند و سرانجام کلیه بحث ها و بررسی ها به تصویب قانون حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان در سال 1348 ختم گردید،

اما پس از تصویب قانون حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان در سال 1348 طی فتوایی که از سوی برخی از فقهای تقلید صادر شد احکام مالکیت معنوی غیر شرعی تشخیص داده شد اما با بحث و بررسی های مکرر در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 زمانی که ایران به موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت پیوست، بحث در مورد مالکیت معنوی و احکام مالکیت معنوی و یا همان مالکیت فکری بالا گرفت و در نهایت در سال 72 تحولات خوبی در زمینه حقوق مالکیت فکری و یا همان مالکیت معنوی و احکام مالکیت معنوی به وجود آمد و فقها نیز احکام مالکیت معنوی و یا همان مالکیت فکری را به رسمیت شناختند و از این پس قوانین راجع به مالکیت فکری و مالکیت معنوی رنگ و بوی دیگری به خود گرفت.

 

از قوانین مالکیت فکری چه می دانید؟

از زمانی که مالکیت فکری و مالکیت معنوی جای خود را دربین حقوقدانان و قانون گذاران گشود مجموعه قوانین بی شماری در این باره تدوین و تصویب گردید که گاها خالی از اشکال هم نبودند از این رو پس از تصویب قوانین مالکیت فکری، گاها پس از بررسی ها و داخل شدن به دعاوی مالکیت معنوی و حس نمودن کمبود های قانونی اصلاحیه هایی بر قوانین مصوبه خورده است و گاها با آیین نامه هایی که تدوین و تصویب شده است سعی بر پوشش دادن به قوانین و مقررات تصویبی بوده است.
از جمله این قوانین عبارتند از:
1) قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب سال 1310
2) آیین نامه اصلاحی اجرای قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات مصوب سال ۱۳۳۷
3)آیین نامه نصب و ثبت اجباری علائم صنعتی، مصوب 1328
4) قانون ثبت ارقام گیاهی مصوب 1382
6) قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان، هنرمندان مصوب 1348.
7) آیین نامه ساخت و ورود دارو همراه با اصلاحات بعدی مصوب سال ۱۳۶۸
8) قانون ثبت اختراعات ، طرح‌های صنعتی، علائم و نام‌های تجاری مصوب 1386
9) قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانه ای مصوب 1379
10) قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی مصوب 1352
با توجه به قوانین فوق الذکر این امر به ذهن می رسد که اگر چه حقوقدان و دکترین حقوق و قانون گذار کمی دیر به فکر تصویب قانون مالکیت فکری و یا همان مالکیت معنوی افتادند اما باز هم قوانین موثری در این زمینه تدارک دیده شده است. که با مراجعه و استناد به آن ها می توان از حقوق مالکیت معنوی و مالکیت فکری دفاع نمود و به سودجویان و سارقین ادبی و افرادی که از این طریق قصد ضربه زدن به افراد را دارند جلوگیری نمود.

 

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعاوی مالکیت معنوی

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعاوی مالکیت معنوی و یا همان مالکیت فکری در گذشته شعبه یا شعبی خاص از دادگاه های عمومی بود اما با توجه به بالا رفتن حجم پرونده های مالکیت فکری و مالکیت معنوی در حال حاضر شعبه و یا شعبی خاص از دادسرا و دادگاه های عمومی اختصاص به پرونده های مالکیت فکری و صنعتی دارد اما در واقع این رشته حقوقی به جهت نو و بدیع بودن هنوز آنچنان که باید و شاید مورد بررسی قرار نگرفته است و گاها آراء متضادی ممکن است در این مورد صادر شود.

مشاوره حقوقی مالکیت معنوی

مالکیت معنوی و یا به تعبیری دیگر مالکیت فکری به جهت بدیع بودن، اطلاعات جامع و کاملی از آن در دست افراد نیست. البته در مقاله مزبور به این سوال که مالکیت معنوی چیست در تعریف مالکیت معنوی پاسخ داده شد البته که احکام مالکیت معنوی نیز بررسی شد.

اما باز هم اطلاعات لازم در این باره بسیار اندک است و گاها بسیاری از افراد زمانی که ایده و فکر آن ها مورد سوء استفاده قرار می گیرد نمی دانند که باید از چه طریقی از حق خود دفاع نمایند و به کدام مرجع جهت رسیدگی از باب حقوق مالکیت معنوی خود مراجعه نمایند. و البته گاهی نیز افرادی به اشتباه برخی از حقوق را جزء مالکیت معنوی و یا همان مالکیت فکری قلمداد می نمایند.

در حالیکه لازم به ذکر است که دعاوی که با عنوان مالکیت فکری و مالیت معنوی قابل طرح هستند بایستی اصول مربوط به خود را دارا باشند. از این رو پیش از هر چیز لازم است که در باب حقوق مالکیت فکری و مالکیت معنوی با مشاور حقوقی و وکیل مالکیت معنوی مشاوره و هم فکری های لازم به عمل بیاید و در وهله اول ثابت شود که آیا اصلا مالکیت معنوی به دعوایی که افراد قصد طرح آن را دارند تعلق می گیرد یا خیر.

مالکیت فکری و مالکیت معنوی به جهت اینکه نو و بدیع بودن گاها با نقض های قانونی فراوانی نیز همراه است و نیازمند اشراف کامل بر قوانین مالکیت فکری و آشنایی کامل با رویه های قضایی است و این موضوع از هر مشاور حقوقی و یا وکیل پایه یکی ساخته نیست بلکه به جهت تخصصی شدن این بخش حقوق بهتر است به مشاوره حقوقی متخصص در این زمینه و یا به وکیل مالکیت معنوی که تجربه دفاع از این دعاوی را دارد رجوع شود.

جهت اخذ مشاوره حقوقی مالکیت معنوی با وکیل مالکیت معنوی هم اکنون تماس بگیرید.
شماره مشاوره حقوقی تلفنی

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید