اجرت المثل زن چیست
فهرست مطالب

اجرت المثل زن یعنی چه ؟ آنچه باید درباره اجرت المثل زن بدانید

 

اجرت المثل زن ، جزو آن دسته از موضوعاتی است که زیر مجموعه حقوق زنان محسوب میشود و با شنیدن این موضوع، ممکن است موضوعات دیگری هم به ذهن هر فردی متبادر شود.موضوعاتی از قبیل : شرایط تعلق گرفتن اجرت المثل چگونه است ؟

اجرت المثل زن در سال 99 چقدر است؟ اجرت المثل زن صیغه شده یا اجرت المثل زن خانه دار به چه میزانی است ؟ اجرت المثل زن شاغل چگونه باید محاسبه شود؟ اجرت المثل زن مطلقه چگونه قابل پیگیری است.

اینها همه مواردی هستند که توصیه کارشناسان و مشاوران حقوقی این است که در این قبیل موارد حتما از یک وکیل خانواده ماهر کمک و مشورت گرفته شود.

اگر در زمینه هایی که در این مقاله به آنها پرداخته شده است، نیاز به مشاوره حقوقی آنلاین ، مشاوره حقوقی رایگان با وکیل خانواده ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، حتما با گروه وکلای وکیل پرس تماس بگیرید.

.
.

اجرت المثل زن و شرایط تعلق گرفتن آن

اجرت المثل زن یکی از حقوقی است که به زن در زندگی مشترک به جهت انجام اموری که غیر تبرعی و با اذن شوهر انجام می دهد تعلق می گیرد. اجرت المثل با توجه به شرایط در صورت احراز آن توسط کارشناس تعیین می گردد. در ادامه به بررسی کامل این حق قانونی و شرایط تعلق آن پرداخته می شود. با ما همراه باشید.

اجرت المثل چیست؟

اجرت المثل به معنای دریافت اجرت بابت انجام امور محول شده می باشد. اجرت مزبور بابت اموری به فرد اعطا می شود که جز وظایف فرد نبوده است و انجام دهنده عمل قصد تبرع (انجام عمل به صورت رایگان) نداشته است.

قانون گذار در ماده 336 قانون مدنی در تعریف اجرت المثل چنین آورده است:

“هر گاه کسی بر حسب امر دیگری، اقدام به عملی نماید که عرفاً برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتاً مهیای آن عمل باشد عامل ‌مستحق اجرت عمل خود خواهد بود، مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است.”

 

اجرت المثل زن

اجرت المثل زن نیز بدین معناست که زن مستحق اجرت اعمالی می باشد که در منزل شوهر خارج از وظیفه اش و بدون قصد تبرع انجام داده است.

قانون گذار در تبصره ای که به ماده 336 قانون مدنی در مورخ 9/5/85 الحاق نمود، اجرت المثل زن  را بیان داشت و شوهر را به پرداخت آن مکلف نمود. در این تبصره قانون گذار بیان داشته است که:

در چه صورتی اجرت المثل به زن تعلق نمی گیرد؟

اجرت المثل اگرچه جز حقوق متعلقه به زن، در قانون عنوان شده است اما جهت تعلق آن به زن بایستی شرایطی وجود داشته باشد. و چنانچه شرایط لازم وجود نداشته باشد، اجرت المثل به زن تعلق نمی گیرد. این شرایط عبارتند از:

 

1- درخواست طلاق از طرف زوجه مطرح شود:

جهت تعلق اجرت المثل به زن، نباید درخواست طلاق ابتدا از طرف زوجه باشد و چنانچه درخواست طلاق از طرف زوج (مرد) باشد، زن مستحق اجرت المثل ایام زوجیت می گردد.

 

2- زوجه ناشزه نباشد:

زن ناشزه و یا زن نافرمان از اوامر شوهر مستحق اجرت المثل ایام زوجیت نمی باشد و چنانچه زوج بدین جهت قصد طلاق زوجه را داشته باشد اجرت المثلی به زوجه تعلق نمی گیرد.

 

3- زوجه بدون اذن زوج به انجام امور اقدام ننموده باشد:

جهت تعلق اجرت المثل به زوجه، زوج بایستی از زوجه درخواست انجام امور مربوطه در زندگی مشترک را نموده باشد و انجام کارها با درخواست زوج صورت گرفته باشد چنانچه زوجه بدون اذن زوج به انجام امور اقدام نموده باشد مستحق اجرت المثل ایام زوجیت نمی باشد.

 

4- زوجه جهت انجام امور ، قصد تبرع(رایگان انجام دادن کارها) نداشته باشد:

چنانچه زوجه با قصد تبرع و رایگان انجام دادن کارها اموری را در زندگی مشترک انجام دهد، اجرت المثل ایام زوجیت به وی تعلق نمی گیرد. از این رو باید اثبات نماید که قصد تبرع نداشته است

 

اجرت المثل زن خانه دار

زنان خانه دار به زنانی گفته می شود که بیرون از منزل فعالیت شغلی ندارند و معمولا بیشتر زمان خویش را صرف امور منزل و خانه داری می نمایند.

اگرچه شاید به نظر برخی از افراد انجام امور خانه، بدون اجرت است اما قانون گذار چنین در نظر گرفته است که چنانچه زنان خانه دار از حد وظایف معمول زندگی، امور دیگری را برعهده گیرند و انجام دهند به این اعمال اجرت تعلق می گیرد.

در واقع اجرت المثل ما به ازای سال هایی است که زن در منزل شوهر فعالیت نموده است.

اجرت المثل زنان خانه دار با توجه به شرایط آن ها در نظر گرفته می شود و مبلغ از پیش تعیین شده ای وجود ندارد. این موضوع در صورتی که مورد مطالبه قرار بگیرد با ارجاع به کارشناسی تعیین مبلغ صورت می گیرد.

 

اجرت المثل زنان شاغل

امروزه بسیاری از زنان در خارج از خانه شاغل می باشند و گاها پا به پای مردان فعالیت خارج از منزل انجام می دهند و از این طریق کسب درآمد می نمایند. بدیهی است که زنانی که در خارج از منزل زمانی را صرف می نمایند شاید کمتر بتوانند به امور خانه رسیدگی نمایند، چرا که زمان کمتری را نیز در منزل هستند.

البته اگرچه زنان شاغل معمولا بدین صورت است که در منزل نیز وظایفی را متحمل و انجام می دهند اما به هر حال نسبت به زنان خانه دار زمان کمتری در اختیار دارند که به امورات خانه رسیدگی نمایند فلذا بدیهی است که کمتر از زنان خانه دار درگیر کارهای منزل شوند و در موارد بی شماری در زندگی های مشترکی که خانم شاغل است ،

امور خانه نیز به صورت اشتراکی بین زن و مرد انجام می گیرد.

 

اجرت المثل زن ناشزه

زن ناشزه به زنی گفته می شود که از انجام وظایف محوله در مقابل شوهر و زندگی مشترک تمکین ننماید و به بیان ساده نافرمان باشد و از اوامر شوهر در زندگی زناشویی فرمانبرداری ننماید.

مثال: وظایف زناشویی را انجام ندهد، در منزلی به غیر از منزلی که شوهر تدارک دیده است سکونت نماید و….

چنانچه زن متخطی از امور مربوطه باشد ناشزه است و از برخی از حقوق از جمله اجرت المثل محروم می گردد.

 

اجرت المثل بعد از فوت شوهر

در اخذ اجرت المثل بایستی شرایط لازم جهت مطالبه وجود داشته باشد. اما چنانچه شوهر فوت نماید نباید چنین در نظر گرفت که اجرت المثل زن از بین می رود و در صورت مطالبه زن قابل دریافت می باشد. با توجه به رویه در حال حاضر قضات معمولا پس از فوت شوهر در مورد تعلق اجرت المثل به زن سخت گیری چندانی ندارند و معمولا اصل را بر عدم تبرع زن در انجام وظایف محوله در خانه شوهر می گذارند و زن را مستحق دریافت اجرت المثل می دانند.

از این رو پس از فوت شوهر نیز به زن اجرت المثل تعلق می گیرد و فوت شوهر مانعی جهت عدم پرداخت آن نمی باشد.

 

مطالبه اجرت المثل قبل از طلاق

چنانچه زن و مردی قصد جدایی داشته باشند، قاضی محکمه کلیه حقوق مالی زن را  از جمله: مهریه، نفقه معوقه، اجرت امثل و…. را محاسبه و مرد را مکلف به پرداخت می نماید و پس از پرداخت موارد مذکور، طلاق ثبت می گردد.

اجرت المثل زن با توجه به سال های زندگی و شان زن توسط کارشناس تعیین و به وی تعلق می گیرد و مرد پیش از ثبت طلاق بایستی این حقوق را به زن بپردازد مگر اینکه زن راضی به ثبت طلاق پیش از گرفتن حق و حقوق خود باشد.

 

مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت در صلاحیت کدام دادگاه است؟

قانون گذار در ماده 4 قانون حمایت از خانواده، در مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت، دادگاه خانواده را صالح به رسیدگی دانسته است.

 

آیا نپرداختن اجرت المثل زندانی دارد؟

اجرت المثل نیز مانند سایر حقوق در صورتی که اثبات و نسبت بدان حکم صادر شود بر ذمه زوج می باشد و بایستی پرداخت گردد و چنانچه زوج تمکن مالی جهت پرداخت اجرت المثل نداشته باشد، بایستی دادخواست اعسار از پرداخت اجرت المثل به دادگاه بدهد و چنانچه در مهلتی یک ماهه از تاریخ ابلاغ حکم محکومیت به اجرت المثل دادخواست اعسار ندهد در صورت تقاضای زوجه، دادگاه حکم جلب زوج را صادر می نماید و زوج  زندانی می گردد.

 

اجرت المثل زن در سال 99چقدر است؟

اجرت المثل زن با توجه به وضعیت زن، شاغل بودن یا نبودن، میزان سال های زندگی مشترک و…. مشخص می گردد و مبلغ ثابتی برای آن در نظر گرفته نشده است بلکه در صورتی که زن درخواست مطالبه اجرت المثل را بنماید ، مبلغ اجرت المثل با توجه به نظر کارشناس مشخص می گردد.

 

اهمیت مشاوره حقوقی با وکیل خانواده در چیست؟

امور حقوقی و مخصوصا مسائل حقوقی خانواده از جمله اموری هستند که اهمیت آگاهی نسبت به آن ها با توجه به اینکه مسائل شایع زندگی افراد می باشند بسیار حائز اهمیت است.

بر خلاف تصور عموم مردم که آگاهی از حق و حقوق خویش را موکول به زمان اختلاف می نمایند اما لازم به ذکر است که آگاهی نسبت به مسائل حقوقی نباید نادیده گرفته شود.

از طرفی دیگر در زمان اختلاف نیز نباید بدون اخذ مشاوره حقوقی لازم اقداماتی انجام گیرد چراکه نه تنها مشکلی حل نمی شود بلکه ممکن است به جهت عدم آگاهی کافی مشکلات عدیده ای ایجاد گردد و یا اینکه همین امر سبب تضییع حق و حقوقی از افراد محق گردد. از این رو توصیه می شود پیش از هر اقدام قضایی مشاوره حقوقی لازم و کافی در مسئله مورد نظر اخذ گردد.

مشاوره حقوقی خانواده اگر چه شاید به ظاهر، امری سهل به نظر بیاید اما لازم به ذکر است که همین امر، دارای نکات حساسی است که لزوم مشاوره حقوقی را دو چندان می نماید.

گروه وکلای وکیل پرس، کادری تخصصی در مشاوره حقوقی و پیگیری قضایی در موضوعات  متفاوت حقوقی خانواده گرد هم آورده است که مجدانه و دلسوزانه در امر مشاوره حقوقی خانواده و وکالت دعاوی خانواده اقدام می نمایند.

 

از جمله خدمات گروه وکلای وکیل پرس عبارتند از:

  • اخذ مشاوره حقوقی خانواده آنلاین
  • مشاوره حضوری با حضور چند تن از وکلای متخصص خانواده تنها با پرداخت حق الوکاله یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص
  • تنظیم انواع اوراق قضایی، لایحه و…
  • قبول وکالت در کلیه دعاوی خانواده از جمله: وکیل مهریه در تهران، طلاق توافقی، الزام به تمکین، مطالبه نفقه، حضانت فرزندان و…
  • در جریان قرار دادن موکلین از کلیه روند اجرایی پرونده ها در محاکم دادگستری

 

آیا به زنان شاغل که درآمد اختصاصی دارند، اجرت المثل تعلق می گیرد؟

پاسخ به سوال مثبت می باشد. زنان شاغل نیز به تناسب انجام اموری که در منزل عهده دار می گردند، مستحق اجرت المثل می باشند اگر چه میزان اجرت المثل زنان شاغل به مراتب کمتر از زنان خانه دار است و علت این تفاوت این است که زنان خانه دار، مسلما زمان بیشتری نسبت به زنان شاغل صرف امور خانه می نمایند فلذا این حق آنان است که اجرت المثل بالاتری دریافت نمایند.

 

آیا زن می تواند مخارجی را که از مال خود در زندگی مشترک خرج نموده است مطالبه نماید؟

مطابق قانون مدنی ریاست خانواده با زوج می باشد و تامین نیازهای زوجه، حتی در صورت شاغل بودن وی بر عهده زوج است و زوج نمی تواند به بهانه درآمد داشتن زن از پرداخت حقوق متعلق به او امتناع نماید. حتی  در صورتیکه زن از مال شخصی خود در زندگی مشترک هزینه نماید می تواند با اثبات اینکه به اذن زوج مخارجی را جهت زندگی مشترک صرف نموده است و قصد تبرع(رایگان) نیز نداشته است، مخارجی را که هزینه نموده است از زوج مطالبه نماید.

 

 

جهت اخذ مشاوره تلفنی با وکیل خانواده و وکیل طلاق در تهران هم اکنون تماس بگیرید.

شماره مشاوره حقوقی تلفنی
.

بهترین وکلای طلاق

سرکار خانم زهره رستگار

متخصص پرونده های حقوقی، کیفری، خانوادگی به خصوص طلاق

دکتر علیرضا صالحی فر، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران و وکیل پایه یک دادگستری با بیش از ۱۴ سال سابقه وکالت در محاکم دادگستری می باشد.

دکتر صالحی فر، دارای تالیفات متعدد علمی حقوقی بوده و بارها از ایشان به عنوان استاد مدعو و پژوهشگر برتر در دانشگاهها و موسسات علمی جهان از جمله سوئد، آلمان، استرالیا و نیوزیلند دعوت به عمل آمده است.

خانم رستگار یکی از برترین وکلای پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در تهران می باشند. با تحصیلات عالیه و بیش از 23 سال سابقه وکالت در انواع پرونده های حقوقی، کیفری، خانوادگی به خصوص طلاق خوش درخشیده اند. خانم زهره رستگار به عنوان وکیل تخصصی در انواع دعاوی مربوط به خانواده از جمله طلاق، طلاق توافقی، طلاق از جانب زوج و طلاق از جانب زوجه، مطالبه مهریه، نفقه و حضانت فرزند فعالیت می کنند.

سرکار خانم بهاره فیض

متخصص در دعاوی خانواده اعم از طلاق

دکتر محمد تقی زاده، وكيل پايه يك دادگستري و مشاور حقوقی در شهر تهران، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز و از بهترین، موفق ترین و با تجربه ترین وکلای تهران و فارغ التحصیل از دانشگاه دولتی علامه طباطبایی تهران می باشند.

تخصص ایشان در پرونده های کیفری علی الخصوص جرایم مواد مخدر در تمامی مراجع شامل دادسرا، دادگاه انقلاب و دیوان عالی کشور می باشد :

صبر، حسن سابقه، صداقت، پاسخگویی، دقت نظر در اظهارات مراجعین و ارائه راه حل مطلوب و پیگیری مجدانه در پرونده‌های وکالتی سبب گردیده تا ایشان در زمره وکلای خوشنام کشور قرار گیرند. در کارنامه شغلی دکتر محمد تقی زاده، سابقه وکالت در پرونده های کلان و جنجالی مشاهده می گردد.

بهاره فیض وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی، دانش آموخته ممتاز حقوق از دانشگاه دولتی شهید بهشتی تهران، رتبه 30 و برتر کانون وکلای دادگستری مرکز تهران، با بیش از ده سال سابقه فعالیت حقوقی، افتخار ارائه خدمات ملکی، حقوقی، جزائی، تجاری، خانواده، ارث و … به کلیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی دارد.

آقای دکتر محمد تقی زاده

متخصص در دعاوی خانواده و طلاق

آقای اسلامی مهر با بیش از 20 سال سابقه در حرفه وکالت یکی از بهترین وکلای مواد مخدر در تهران هستند. متخصص در دعاوی کیفری، مواد مخدر، سرقت، آدم ربایی و … می باشند. سایر فعالیت های آقای اسلامی مهر در زمینه پرونده های حقوقی، خانواده، ملکی، ثبتی و … است.

آقای اسلامی مهر به عنوان وکیل پایه یک دادگستری تجارب بسیاری را در زمینه های مختلف کسب کرده اند. در دیوان عدالت اداری فعالیت داشته اند و به تنظیم انواع قراردادهای داخلی و بین المللی می پردازند.

تخصص ایشان در پرونده های خانواده و مشکلات خانوادگی و دعاوی طلاق از جمله طلاق توافقی، طلاق به درخواست زوج و طلاق به درخواست زوجه می باشد. همچنین دکتر محمد تقی زاده وکالت دعاوی در خصوص مهریه، حضانت، سلب و لغو حضانت، ملاقات فرزند مشترک، نفقه زوجه، نفقه فرزند مشترک، الزام به تمکین، استرداد جهیزیه، تهیه مسکن مستقل، اثبات واقعه نکاح، اجرت المثل ایام زوجیت و کلیه امور مربوط به مشکلات خانوادگی را بر عهده می گیرد.

سرکار خانم مونا ترابی

وکالت در کلیه دعاوی حقوقی، طلاق، طلاق توافقی و ...

جناب آقای بنی جمالی وکیل پایه یک دادگستری در تهران و خبره در پرونده های مربوط به مواد مخدر هستند. ایشان پیش از وکالت، نزدیک به 15 سال در یکی از موسسات مالی و اعتباری کشور به عنوان کارمند فعالیت داشته اند. از جمله تخصص های ایشان در زمینه پرونده های مواد مخدر، تولید و پخش انواع مواد مخدر صنعتی و سنتی، قاچاق آن به کشور، مصرف انواع مواد مخدر و … است.

خانم مونا ترابی وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز هستند، ایشان در زمینه وکالت 10 سال سابقه دارند و می توان گفت که از موفق ترین وکلای ایرانی هستند. دارای مدرک کارشناس ارشد حقوق خصوصی هستند و مجموعه ای قوی دارند که به حل پرونده های کیفری، ملکی و … می پردازند.

 

جناب آقای صمد زارع

متخصص دعاوی خانواده و حقوقی و ...

سرکار خانم آذین طالبی وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی و وکالت خود را با گرفتن پروانه وکالت صادره از کانون وکلای استان مازندران انجام می‌دهد. از تخصص های وی می توان به قبول دعاوی جرایم اقتصادی، تنظیم قرارداد، جرایم رایانه ای، کیفری، وکیل مهاجرت، حقوقی، خانواده، دعاوی شرکت ها اشاره نمود که وی با سابقه موفق خود در این زمینه ها توانسته اند تا جایگاه ویژه ای بین وکلای شهر تهران کسب کنند.

سرکار خانم آذین طالبی وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی و وکالت خود را با گرفتن پروانه وکالت صادره از کانون وکلای استان مازندران انجام می‌دهد. از تخصص های وی می توان به قبول دعاوی جرایم اقتصادی، تنظیم قرارداد، جرایم رایانه ای، کیفری، وکیل مهاجرت، حقوقی، خانواده، دعاوی شرکت ها اشاره نمود که وی با سابقه موفق خود در این زمینه ها توانسته اند تا جایگاه ویژه ای بین وکلای شهر تهران کسب کنند.

آقای دکتر محمد تقی زاده

متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، خانواده و طلاق

جناب آقای محمد مومن زاده وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی با بیش از 7 سال سابقه مشاوره و همکاری با موسسات و شرکت ها، کسب رتبه برتر در آزمون های ورودی وکالت، قضاوت، ارشد، دارای مدرک کارشناس ارشد جزا و جرم شناسی دانشگاه سراسری قم، وی با سابقه درخشان چندین ساله خود توانسته است تا ورود در بیش از ۳۰۰ پرونده کیفری، ملکی، حقوقی و ارث و خانواده و … را داشته باشد. جناب آقای محمد مومن زاده متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، قراردادها، ارث، خانواده، مواد مخدر می باشد.

جناب آقای محمد مومن زاده وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی با بیش از 7 سال سابقه مشاوره و همکاری با موسسات و شرکت ها، کسب رتبه برتر در آزمون های ورودی وکالت، قضاوت، ارشد، دارای مدرک کارشناس ارشد جزا و جرم شناسی دانشگاه سراسری قم، وی با سابقه درخشان چندین ساله خود توانسته است تا ورود در بیش از ۳۰۰ پرونده کیفری، ملکی، حقوقی و ارث و خانواده و … را داشته باشد. جناب آقای محمد مومن زاده متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، قراردادها، ارث، خانواده، مواد مخدر می باشد.

مقالات مرتبط

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید