قانون جدید صدور چک و آشنایی با سامانه صیاد
فهرست مطالب

قانون جدید صدور چک چیست؟ ثبت چک در سامانه صیاد

قانون جدید صدور چک ، باید مورد توجه افرادی قرار بگیرد که همواره به موضوع صدور چک درگیر هستند.قطعا آشنایی با قوانین جدید صدور چک و دانستن جزئیات آن، بسیار کمک کننده خواهد بود. مشاوره حقوقی خوب میتواند در زمینه پیشگیری از به وجود آمدن مشکلات احتمالی، بسیار مفید باشد.

در این مقاله سعی کرده ایم که در مورد سامانه صیاد و نحوه استعلام از آن و همچنین شیوه ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد را توضیح دهیم.گروه وکلای وکیل پرس با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری در زمینه های بانکی، میتواند مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی تلفنی و سایر خدمات حقوقی را به راحتی و با کمال میل در اختیار شما قرار دهد و شما میتوانید بعنوان یک مشاور حقوقی امین و متبحر بر روی همکاران ما حساب کنید.

قانون جدید صدور چک و تغییرات آن

قانون جدید صدور چک در مورخ 97/8/13 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. در قانون جدید صدور چک تغییرات اساسی ایجاد شده است که همین تغییرات سبب شده است که  برخی از جرایمی که در سابق نسبت به چک رخ می داد گاها منتفی و برخی نیز کاهش یابد. از جمله تغییرات اساسی در قانون جدید صدور چک، سامانه صیاد و ثبت چک در سامانه صیاد می باشد. با وجود این سامانه، انتقال چک بدون نیاز به ظهر نویسی صورت می گیرد. در ادامه به بررسی موارد مزبور پرداخته می شود.

سامانه صیاد و ثبت چک در سامانه صیاد

سامانه صیاد، سامانه ای جدید است که به جهت یک پارچه نمودن قوانین و مقررات صدور چک و با هدف نظارت و نظم دهی بر صدور دسته چک در قانون جدید صدور چک راه اندازی شده است.

سامانه صیاد و ثبت چک در سامانه صیاد در قانون جدید صدور چک گامی بزرگ در جهت سازمان دهی و نظارت به اعتبار افرادی است که مجوز اخذ دسته چک را دریافت می نمایند.

در قانون جدید صدور چک سامانه ای پیشبینی شده است که سامانه صیاد نام دارد. در سامانه صیاد با بررسی اطلاعات سابق دارندگان دسته چک، افراد دارای صلاحیت جهت دریافت دسته چک شناسایی و نسبت به دادن دسته چک به آن ها اقدامات مقتضی انجام می گیرد. این عمل باعث می شود که به افراد فاقد صلاحیت، دسته چک داده نشود واز طرفی دیگر با ثبت چک در سامانه صیاد  و ضرورت ثبت اطلاعات در سامانه صیاد تا حد بالایی  سبب کاهش جرایمی همچون جعل و کلاهبرداری و سرقت چک و سوء استفاده های احتمالی از چک شده است.

دسته چک های جدیدی که از آبان سال97 صادر می گردد به دسته چک های صیادی نام گذاری شده اند.

دریافت دسته چک صیاد طبق قانون جدید صدور چک

با توجه به قانون جدید صدور چک ، چنانچه فردی قصد دریافت دسته چک های جدید صیادی را داشته باشد، بایستی به شعب بانکی که قصد گرفتن دسته چک را از آن دارد مراجعه نماید و درخواست صدور دسته چک را بدهد.

درخواست مزبور توسط رییس شعبه مورد بررسی قرار می گیرد.

در این مرحله لازم است که اصلاعات متقاضی درخواست صدور دسته چک صیادی مورد بررسی قرار گیرد و در صورتی که از نظر رییس شعبه بانک مزبور، متقاضی صدور دسته سامانه چک صیادی واجد صلاحیت شناخته شود دستور صدور دسته چک صیادی از طریق سامانه صیاد در وضعیت صدور دسته چک قرار می گیرد و النهایه دسته چک صیادی به نام متقاضی صادر می شود.

 

نحوه استعلام چک صیادی

یکی از مزایای چک های صیادی این است که چک های صیادی قابلیت استعلام دارند و این امر باعث می شود بسیاری از جرائم و تخلفاتی که نسبت به چک ها رخ می داد، دیگر رخ ندهد.

 به سه روش امکان استعلام چک های صیادی وجود دارد که عبارتند از:

  1. استعلام چک صیادی از طریق پیامک
  2. استعلام چک صیادی از طریق سایت
  3. استعلام چک صیادی از طریق اپلیکیشن

استعلام چک صیادی از طریق پیامک

یکی از سهل ترین روش های استعلام چک صیادی از طریق پیامک می باشد. در این روش متقاضی استعلام کافی است که کد صیادی 16 رقمی مندرج در سمت چپ چک صیادی را به شماره 701701 ارسال نمود تا وضعیت صادر کننده چک برای متقاضی استعلام ارسال گردد. در این پیامک چند وضعیت را برای متقاضی به نمایش می گذارد و با  روشن شدن  این وضعیت ها متقاضی سابقه صادر کننده چک را کشف می نماید.

استعلام چک صیادی از طریق سایت

یکی دیگر از روش های استعلام چک صیادی، استعلام چک صیادی از طریق سایت است. در این روش نیز متقاضی استعلام می تواند با مراجعه به سامانه درخواست استعلام چک صیادی نسبت به استعلام وضعیت اعتباری چک صیادی اقدام کند.

در این روش پس از مراجعه به سایت مزبور، اولین صفحه ای که نمایش داده می شود مربوط به بانک مرکزی است.

در منوی بالای صفحه سایت، گزینه با نام (نظام های پرداخت و زیر ساخت) وجود دارد که بایستی انتخاب گردد.

سپس در منوی سمت راست بایستی گزینه (استعلام وضعیت اعتباری چک صیادی) انتخاب گردد.

پس از این مرحله نوبت به وارد نمودن شناسه 16 رقمی چک صیادی می رسد، که پس از وارد نمودن شناسه چک صیادی، وضعیت صادر کننده چک صیادی به نمایش گذاشته می شود.

استعلام چک صیادی از طریق اپلیکیشن

یکی دیگر از روش های استعلام چک صیادی، استعلام چک صیادی از طریق اپلیکیشن است. اپلیکیشن چک صیادی با عنوان ساد شناخته می شود. در ابتدا لازم است که اپلیکیشن مزبور بر روی گوشی همراه فرد متقاضی نصب شود. در اپلیکیشن چک صیادی این امکان وجود دارد که متقاضی استعلام هر ساعتی از شبانه روز با ورود به اپلیکیشن استعلام چک صیادی که بر روی گوشی همراه خود نصب نموده است و با کدQR  که بر روی چک صیادی وجود دارد می تواند در سریع ترین زمان ممکن استعلام چک صیادی را کسب نماید.

استعلام چک صیادی چه وضعیت هایی را نشان می دهد؟

 حق طبیعی هر فردی است که سابقه صادر کننده چک را استعلام نماید تا بدین طریق بتواند وضعیت صادر کننده را از نظر سابقه خوش حساب بودن مورد بررسی قرار دهد. هر کدام از وضعیت هایی که نمایش داده می شود نمایان گر وضعیت صادر کننده است، که در ذیل موارد آن بیان می گردد.

  • وضعیت سفید در استعلام چک صیادی بدین معناست که صادر کننده چک صیادی تا به حال هیچ گونه سابقه چک برگشتی نداشته است.
  • وضعیت زرد در استعلام چک صیادی بدین معناست که صادر کننده چک صیادی 1 فقره چک برگشتی داشته است و یا اینکه به مبلغ 5 ملیون تومان تعهد چک برگشتی دارد.
  • وضعیت نارنجی در استعلام چک صیادی نشان دهنده این است که صادر کننده چک صیادی 2 تا4 چک برگشتی داشته است و یا مبلغ 20 ملیون تومان تعهد چک برگشتی دارد.
  • وضعیت قهوه ای استعلام در چک صیادی گویای این مورد است که صادر کننده چک بین 5 تا 10 چک برگشتی را در پرونده خود دارد و یا اینکه حداقل 50 ملیون تومان تعهد چک برگشتی دارد.
  • وضعیت قرمز که شرایط خوبی را نمایش نمی دهد و نشان می دهد که صادر کننده چک 10 فقره چک برگشتی دارد و یا بالای 50 ملیون تعهد چک برگشتی دارد.

انتقال چک در سامانه صیاد

انتقال چک از فردی به فرد دیگر در گذشته به وسیله ظهر نویسی (پشت نویسی) انجام می گرفت اما به جهت حفظ امنیت بیشتر در نقل و انتقالات چک، تدبیری اندیشیده شده است و آن انتقال چک در سامانه صیاد است.

با توجه به قانون جدید صدور چک و سیستمی شدن ثبت و انتقال چک، این عملیات بدون نیاز به ظهر نویسی صورت می گیرد.

انتقال چک در سامانه صیاد سبب امنیت بیشتر در نقل و انتقالات چک می گردد، در این روش لازم است که صادرکننده چک پس از صدور چک، اطلاعات چک را در سامانه صیاد وارد نماید، همچنین لازم است که اطلاعات فردی را که چک را در وجه او صادر می نماید در این سامانه ثبت نماید.

از طرفی چنانچه فرد دریافت کننده چک، قصد انتقال آن به شخص دیگری را داشته باشد نیز ضروری است تا مجددا عملیات انتقال چک به گیرنده جدید چک را انجام دهد.

این روش جایگزین عمل ظهر نویسی است که در گذشته جهت انتقال چک از فردی به فرد دیگر انجام می گرفت.

صدور چک در وجه حامل ممنوع شد

براساس قانون جدید صدور چک جدید و به منظور جلوگیری از سوء استفاده هایی که از چک در وجه حامل صورت می گرفت با تدبیر قانون گذار صدور چک در وجه حامل ممنوع گردید. این مصوبه از مورخ21 آذز سال 99 انجام گرفته است.

در حال حاضر با توجه به ممنوعیت صدور چک در وجه حامل چنانچه قصد انتقال چک مدنظر باشد بایستی در سامانه صیاد اطلاعات کامل دارنده، مبلغ چک، تاریخ سررسید چک و نام انتقال گیرنده درج گردد.

مشاوره حقوقی انواع دعاوی چک

 با توجه به قانون جدید صدور چک و سیستمی شدن ثبت و انتقال چک از طریق سامانه ثبت چک صیاد ، گاها برخی از افراد به جهت عدم آگاهی کافی از این موضوع با مشکلات عدیده ای مواجه می گردند. والبته که بسیاری از افراد از این موضوع مطلع نیستند. از این رو بهتر است پیش از هر اقدامی با مشاور حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری دعاوی چک و چک برگشتی که بر قوانین جدید صدور چک اشراف دارد مشورت و هم فکری های لازم انجام گیرد.

گروه وکلای وکیل پرس با دارا بودن کادر متخصص و متبحر خود و اشراف بر قانون جدید صدور چک آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی و قبول وکالت در دعاوی وصول چک های برگشتی شما عزیزان می باشد.

 

جهت اخذ مشاوره حقوقی رایگان دعاوی چک با وکیل پایه یک دادگستری هم اکنون تماس بگیرید.

 

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

2 دیدگاه دربارهٔ «قانون جدید صدور چک چیست؟ ثبت چک در سامانه صیاد»

  1. سلام ممنون از مطلب کامل و مفیدی که در مورد چک صیادی تنظیم کردین
    به نظر من استفاده از نرم افزار آسان ترین و سریع ترین روش استعلام چک های صیادی هست من از نرم افزار ساد24 استفاده میکنم و خیلی راضیم

دیدگاهتان را بنویسید