مالیات بر ارث
فهرست مطالب

مالیات بر ارث | نحوه محاسبه مالیات بر ارث

نرخ مالیات بر ارث و محاسبه مالیات بر ارث ، همواره جزو موضوعاتی هستند که برای بسیار از افراد، سوالات و ابهامات زیادی را به وجود می آورند. در این مقاله سعی کرده ایم که موضوعاتی که نسبتا شایع هستند، بپردازیم. موضوعاتی از قبیل : مالیات بر ارث بر اساس قوانین جدید ، محاسبه مالیات بر ارث آنلاین ، نرم افزار محاسبه مالیات بر ارث و … 

شما با مطالعه این مطلب علاوه بر موضوعاتی که اشاره شد، درباره ، فرار از مالیات بر ارث ، محل مراجعه برای پرداخت مالیات بر ارث و سایر موضوعات مرتبطی که شاید برای شما هم سوال باشد، اطلاعات خوبی بدست خواهید آورد. درست مانند اینکه به یک مشاوره حقوقی مراجعه کرده باشید.

گروه وکلای وکیل پرس، در زمینه های مشاوره حقوقی با وکیل مالیاتی، مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی تلفنی، مشاوره حقوقی آنلاین آماده همه گونه همکاری میباشد.

 

مالیات بر ارث چیست ؟

مالیات بر ارث یکی از دسته های مالیات و از زیر مجموعه های مالیات بر دارایی می باشد که فصل چهارم از قانون مالیات های مستقیم مصوب 31/4/99 به این موضوع اختصاص یافته است.

پس از اینکه فردی فوت می نماید دارایی وی به ورثه او منتقل می گردد، اما ورثه متوفی برای اینکه بتوانند از دارایی متوفی منتفع گردند بایستی مالیات اموال به جای مانده از وی را به اداره مالیات پرداخت نمایند.

در واقع مالیات تمهیدی از سوی قانون گذار جهت به وجود آوردن تساوی در جامعه می باشد . به گونه ای که افراد مبلغی از دارایی های خود را به عنوان مالیات پرداخت می نمایند. واز آنجایی که، ارث نیز جزء دارایی افراد محسوب می گردد ، از این رو بایستی مالیات آن پرداخت گردد.

 

نرخ مالیات بر ارث چگونه تعیین می گردد؟

نرخ مالیات بر ارث به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله این موارد عبارتند از: زمان فوت متوفی، نسبت متوفی با وراث و همینطور دارایی های متوفی.

قانون گذار در ماده862 قانون مدنی، اشخاصی را که به موجب نسب ارث می برند  در سه دسته مشخص نموده است:

طبقه اول: پدر و مادر و اولاد و اولادِ اولاد

طبقه دوم: اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن‌ها

طبقه سوم: اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آن‌ها

چنانچه وراث طبقه اول وجود داشته باشند ، نرخ مالیات بر ارث مشخصی وجود دارد ، اما چنانچه در طبقه اول وراثی ولو حتی یک نفر وجود نداشته باشند، نوبت به ورود ورثه  طبقه دوم می رسد، که در این صورت وراث طبقه دوم بایستی دو برابر وراث طبقه اول مالیات پرداخت نمایند و در صورتی که از وراث طبقه دوم نیز ارث بری وجود نداشته باشد در این صورت نوبت به وراث طبقه سوم می رسد . در این صورت وراث طبقه سوم چهار برابر وراث طبقه اول بایستی مالیات بر ارث پرداخت نمایند.

 

ذکر یک نکته مهم:

اموال شهدای انقلاب اسلامی  نسبت به وراث طبقه اول و دوم مشمول مالیات بر ارث نمی گردد.

 

تاریخ فوت متوفی چه تاثیری بر مالیات بر ارث دارد؟

چنانچه متوفی در تاریخ پیش از سال 94 فوت نموده باشد، نرخ مالیات بر ارث با توجه با قانون قدیم محاسبه می گردد و چنانچه مربوط به سال 95 به بعد باشد با توجه به قانون جدید مورد رسیدگی قرار می گیرد و در سال 95 نرخ مالیات بر ارث تعدیل شده است.

 

برای مالیات بر ارث به کجا مراجعه نماییم؟

زمانی که فردی فوت می نماید اموالی از وی باقی می ماند که این اموال بر طبق طبقات ارث به وراث متوفی تعلق می گیرد اما پیش از تقسیم دارایی بایستی مالیات اموال متوفی پرداخت گردد.

در این مواقع وراث متوفی و یا نماینده قانونی وی با مراجعه به سازمان امور مالیاتی نسبت به تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارث اقدام می نمایند. در این اظهارنامه لیست دارایی های متوفی و بدهی های وی نوشته می شود.

پس از تکمیل فرم اظهارنامه مالیات بر ارث توسط وراث، اداره مالیات اقدام به تشکیل پرونده برای متوفی می نماید و گواهینامه ای با نام مالیات بر ارث صادر می نماید. در گواهینامه مزبور اسامی وراث قانونی و همینطور میزان سهم الارث  هر کدام از ورثه مشخص می گردد.

گواهینامه مذکور تنها در زمان نقل و انتقال اموال متوفی نیاز است و در این هنگام مالیات مقرر شده از اموال متوفی اخذ می گردد. البته لازم به ذکر است که پیش از سال 95 گواهینامه مالیات بر ارث یکی از مدارک لازم جهت اخذ گواهی انحصار وراثت بود.

 

مالیات بر ارث شامل چه اموالی می گردد؟

قانون گذار در ماده 17 قانون مالیات مستقیم لیست اموالی را که مشمول مالیات بر ارث می گردند و درصد مالیاتی که به آن ها تعلق می گیرد را مشخص نموده است. در این ماده قانون گذار اموال مشمول مالیات را  چنین بیان داشته است:

  • سپرده‌های بانکی، اوراق مشارکت و همینطور برخی از اوراق بهادار ، سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها .
  • سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها
  • حق‌الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در قانون مالیات های مستقیم به آن ها تصریح نشده است.
  • انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی
  • املاک و حق واگذاری محل
  • اموال و دارایی­های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی­ها پرداخت شده است .

لازم به ذکر است که در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث محاسبه صورت می گیرد.

 

نرخ مالیات بر ارث چه مقدار است؟

آیا می دانید نرخ مالیات بر ارث چقدر است ؟ ادامه مطلب را به توضیح اینکه مقدار نرخ مالیات بر ارث چقدر است و چگونه محاسبه  می شود، پرداخته ایم.

 

نرخ مالیات بر ارث حساب بانکی

نسبت به طبقه اول: 3 درصد

نسبت به طبقه دوم: 6 درصد

نسبت به طبقه سوم: 12درصد

 

نرخ مالیات بر ارث املاک( خانه،مغازه و…)

نسبت به طبقه اول: 5/7 درصد

نسبت به طبقه دوم: 15 درصد

نسبت به طبقه سوم: 30 درصد

 

نرخ مالیات بر ارث وسایل نقلیه (اعم از زمینی، هوایی و…)

نسبت به طبقه اول: 2درصد

نسبت به طبقه دوم: 4 درصد

نسبت به طبقه سوم: 8 درصد

 نرخ مالیات بر ارث سهام، سهم الشرکه و حق تقدم خارج از بورس

نسبت به طبقه اول: 6 درصد

نسبت به طبقه دوم: 12 درصد

نسبت به طبقه سوم: 24 درصد

 

نرخ مالیات بر ارث سهام غیر بورسی و سهم الشرکه

نسبت به طبقه اول: 0.75

نسبت به طبقه دوم: 1.5

نسبت به طیقه سوم: 3

نرخ مالیات بر ارث حق واگذاری سرقفلی

طبقه اول:3درصد

طبقه دوم:6 درصد

طبقه سوم:12 درصد

نرخ مالیات بر ارث در سایر اموال، حق امتیاز، سپرده های غیر مجاز

طبقه اول:10 درصد

طبقه دوم:20 درصد

طیقه سوم:40 درصد

 

فرار از مالیات بر ارث چگونه امکان پذیر است؟

مالیات بر ارث زمانی تحقق می یابد که  متوفی بعد از وفاتش اموالی را برای وراث به ارث بگذارد و وراث بایستی پس از پرداخت مبلغ مالیات بر ارث مصوب شده در قانون، اموال را به خویش انتقال دهند.

و پس از فوت متوفی به هیچ عنوان نمی توان از زیر بار پرداخت مالیات اموال متوفی شانه خالی نمود.

اما وراث می توانند پیش از فوت مورث اموال وی را در زمان حیات  وی به مالکیت خویش در آورند.

به عبارت دیگر چنین است که هر فردی در زمان حیات خویش می تواند اموال خود را به هر فردی که می خواهد منتقل نماید. در این صورت پس از فوت نیز چون اموال از ملکیت وی به وسیله سند خارج شده است، پرداخت مالیات نیز محمل قانونی ندارد و بدین شیوه به اموال متوفی مالیاتی تعلق نمی گیرد.

گاهی وراث که مورث خود را در حال احتضار مشاهده می نمایند از وی می خواهند که تکلیف اموال خویش را پیش از فوت مشخص نماید و مورث نیز

چنین عملی را انجام می دهد و بدین صورت دیگر به اموال وی مالیاتی تعلق نمی گیرد.

این امر شیوه ای جهت فرار از مالیات بر ارث می باشد.

 

محاسبه انلاین مالیات بر ارث

در محاسبه مالیات بر ارث لازم است که فردی که محاسبه می نماید با طبقات ارث آشنایی کافی داشته باشد و از طرفی دیگر نرخ های محاسبه هر کدام از مواردی که مشمول مالیات بر ارث می گردند را نیز بداند .

گروه وکلای وکیل پرس راهنمایی های لازم را جهت محاسبه مالیات بر ارث در اختیار شما قرار می دهند و در صورت تمایل مالیات بر ارثی را که بایستی پرداخت نمایید محاسبه و در اختیار شما قرار می دهند.

 

نرم افزار محاسبه مالیات بر ارث

در حال حاضر نرم افزارهای محاسبه مالیات بر ارث وجود دارند که قابل نصب بر روی گوشی های هوشمند نیز می باشند و محاسبه مالیات متعلقه به ارث را محاسبه و در اختیار شما قرار می دهند اما لازم است که در این زمینه اطلاعات ابتدایی را نیز دارا باشید.

 

 چه لزومی به اخذ مشاوره با وکیل مالیاتی در محاسبه مالیات بر ارث وجود دارد؟

وکیل مالیاتی با اشرافی که بر قوانین مالیاتی و بخشنامه ها و آیین نامه های مربوطه در این حوزه دارد می تواند مشاوره های لازم جهت چگونگی اقدام جهت محاسبه و پرداخت مالیات بر ارث متوفی را ارائه دهد و از مشکلات احتمالی که در این موضوع ممکن است بروز نماید پیشگیری نماید.

بسیاری از افراد از مواجهه با ادارات دولتی به جهت بروکراسی های اداری و عدم دارا بودن زمان مکفی  و عدم آشنایی با این سیستم، بسیار بیم ناک هستند. از این رو توصیه می شود این امور را به دست فردی بسپارند که تخصص و دانش کافی در این زمینه را داراست و به سهولت می تواند این مسیر را طی نماید و چنانچه مشکلات احتمالی عارض شود با اقدام به موقع در جهت رفع آن ها تمهیدات لازم را انجام دهد.

گروه وکلای وکیل پرس با دارا بودن کادر متخصص در زمینه امور مالیاتی و دعاوی مالیاتی در این مقوله نهایت تلاش خود را در جهت تسریع امور مالیاتی شما خواهد داشت.

 

بخشی از سوالات متداول که وکلای وکیل پرس آن را جواب داده اند:

 سلام ببخشید اگر پدر قبل از فوت اموال خودرا به یک فرزند قولنامه یا مبایغه کند بعد فوت فرزند دیگر میتواند درخواست ترکه کند ابطال کند ؟

هر شخص تا زمان فوت خودمی تواند هر تغییری دروصیت نامه خود انجام دهد

جهت اخذ مشاوره حقوقی با وکیل دیوان عدالت اداری با ما در تماس باشید

شماره مشاوره حقوقی تلفنی

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

2 دیدگاه دربارهٔ «مالیات بر ارث | نحوه محاسبه مالیات بر ارث»

  1. پدرم سال ۹۶ فوت شدن بادرها و مادر و یکی لز خواهرها در ساختمان ۴ طبقه بجا مانده از پدر زندگی میکنند من و یکی از خواهرها مستاجریم حال میخواهیم گواهی افراز بگیریم جهت مشخص شدن سهم الارثمون ولی سند ملک دست برادرامونه برای هر کاری هم اول مالیات بر ارث میخواهند از کجا و چگونه باید شروع کرد

دیدگاهتان را بنویسید