مالیات بر درآمد حقوق
فهرست مطالب

مالیات بر درآمد | نحوه محاسبه مالیات بر درآمد

مالیات بر درآمد حقوق ، یکی از انواع مالیات هایی است که امروز در قانون کشور ما پیش بینی شده است. در این مقاله سعی داریم در مورد انواع مالیات بر درآمد که در قانون ایران توسط قانون گذاران پیش بینی شده است، مطالب مهمی را برای شما ارائه کنیم. در زمینه مالیات، موارد گوناگونی معمولا مورد توجه قرار می گیرند، مواردی از جمله : ورود به سامانه مالیات بر حقوق و راهنمایی هایی در این زمینه، مالیات بر درآمد چیست ، نحوه محاسبه مالیات بر درآمد ، مالیات بر درآمد چند درصد است ، سقف معافیت مالیات بر درآمد چقدر است و …. در این مطلب سعی کرده ایم که به انواع مالیات بر درآمد ها بپردازیم و ضمن آشنا کردن شما با هر کدام از آنها، توضیحات مفیدی در مورد هر یک بیان کنیم.

گروه وکلای وکیل پرس، در زمینه های مشاوره حقوقی با وکیل مالیاتی، مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی تلفنی و آنلاین آماده همه گونه همکاری میباشد.

 

مالیات بر درآمد 

مالیات یکی از تدابیر قانون گذار به جهت برقراری مساوات در جامعه و ریشه کن نمودن فاصله بین فقیر و غنی  می باشد. از این رو برای درآمدهایی که اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی کسب می نمایند مالیات در نظر گرفته می شود و بسته به اینکه درآمد ها به چه میزان باشد و چقدر بالا برود  نرخ مالیات نیز افزایش می یابد.

در واقع نرخ مالیات بر درآمد به میزان درآمد افراد بستگی دارد.

 

 به کدام دسته از درآمدها مالیات تعلق می گیرد؟

  • مالیات بردرآمد اجاره
  • مالیات بر درآمد کشاورزی
  • مالیات بر درآمد حقوق
  • مالیات بردرآمد مشاغل
  • مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
  • مالیات بر درآمد اتفاقی

مالیات بر درآمد اجاره

قانون گذار جهت املاکی که به اجاره واگذار می شوند و مال الاجاره چه نقدی و چه غیرنقدی از آنان کسب می گردد، مالیات در نظر گرفته است. از مالیاتی که به املاک مورد اجاره تعلق می گیرد  بایستی 25% کسر گردد که این کسری به جهت هزینه ها و استهلاکات و تعهداتی می باشد که مالک نسبت به مورد اجاره داراست.

قانون گذار مواد 52 تا 80 قانون مالیات های مستقیم را به مالیات بر املاک اختصاص داده است . که مالیات بر درآمد اجاره نیز بخشی از آن است.

 

ذکر چند نکته در باب مالیات بر اجاره

  • چنانچه ملک استیجاری در اجاره پدر، مادر، همسر، فرزند، اجداد و افراد تحت تکفل موجر باشد در این صورت ملک استیجاری مشمول مالیات بر ارث نمی گردد. البته در صورتی که مشخص گردد افراد مذکور اجاره پرداخت می نمایند، مالیات بر اجاره طبق قانون دریافت می گردد.
  • در صورتیکه مالک ملک استیجاری دارنده چند واحد استیجاری باشد که این املاک  در دست افراد تحت تکفل وی باشند، در این صورت یک واحد که در دست خود مالک می باشد و یکی از واحد ها به انتخاب مالک از پرداخت مالیات معاف می باشند اما به مابقی املاک مالیات تعلق می گیرد.
  • چنانچه چند واحد در یک ساختمان متعلق به فردی باشد مالیات بر اجاره برای هر واحد جداگانه محاسبه می گردد.
  • چنانچه املاکی به همراه اثاثیه و یا ماشین آلاتی به اجاره داده شود، درآمد ناشی از اجاره اثاثیه و ماشین آلات نیز جزء درآمد ملک به حساب می آید.
  • وزارتخانه ها، موسسات و شرکت های دولتی و همینطور دستگاه هایی که تمام یا قسمتی از درآمد آن ها به وسیله دولت تامین می گردد و نهادهای انقلاب اسلامی و شهرداری ها و شرکت ها و موسساتی که به آن ها وابسته هستند از پرداخت مالیات معاف نمی باشند و بایستی مالیات بر اجاره را به اداره امور مالیاتی بپردازند و رسید را نیز به موجر تسلیم نمایند.

مالیات بر درآمد کشاورزی

قانون گذار در ماده 81 قانون مالیات های مستقیم درآمدی که از فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی، پرورش زنبور عسل، پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغانداری، احیا نمودن مراتع و جنگل ها، باغ ها، درختان از هر قسم و نخلیات را از پرداخت مالیات بر درآمد معاف نموده است. از این رو بر درآمد حاصل از کشاورزی و موارد تصریح شده در قانون مالیات های مستقیم مالیاتی تعلق نمی گیرد.

 

مالیات بر درآمد حقوق

مالیات بر درآمد حقوق به معنای مالیاتی است که به حقوقی که افراد در ازای کار خویش که در ایران انجام می دهند و مدت و کار مشخصی نیز می باشد، به صورت نقدی یا غیر نقدی دریافت می نمایند تعلق می گیرد.

اشخاص ممکن است نیروی کاری خود را در اختیار  اشخاص دیگر اعم از حقیقی و حقوقی قرار دهند و  در ازای آن حقوق دریافت نمایند.

قانون گذار چنین مقرر داشته است که چنانچه حقوق دریافتی افراد از یک مقدار مشخص بیشتر گردد مشمول پرداخت مالیات بر درآمد حقوق می گردد.

قانون گذار مواد 82 تا 92 قانون مالیات های مستقیم را به مالیات بر درآمد حقوق اختصاص داده است.

مالیات بر درآمد مشاغل

مالیات بر درآمد مشاغل به درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات گفته که پس از کسر هزینه ها و استهلاکات مربوطه  بایستی پرداخت شود.

قانون گذار در مواد 94 تا 104 قانون مالیات های مستقیم ، مالیات بردرآمد مشاغل را مورد بررسی قرار داده است.

مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی

منظور از اشخاص حقوقی، شرکت ها و موسسات تجاری است که در ایران و یا خارج از ایران فعالیت می نمایند و بدین وسیله کسب درآمد می نمایند. جمع حاصل از فعالیت شرکت های مزبور پس از کسر معافیت های مقرر شده در قانون به جز موارد استثنا مشخص شده در آن، مشمول مالیات 25% می گردند.

قانون گذار به بررسی این موضوع در مواد 105 تا 118 قانون مالیات های مستقیم پرداخته است.

مالیات بر درآمد اتفاقی

درآمد اتفاقی به درآمدهایی گفته می شود که اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی، به صورت نقدی و یا غیر نقدی با عوض و یا بدون عوض( مجانی) به طرقی همچون معاملات محاباتی و یا اخذ مال به صورت جایزه و… مالک آن ها می گردند.

به صد در صد در آمدهای مذکور مالیات تعلق می گیرد، مگر در صورتی که مال مزبور ملک باشد و برای آن ها طبق قانون  ارزش معاملاتی در نظر گرفته شده باشد که در این صورت، ارزش معاملاتی ماخذ محاسبه واقع می گیرد.

مبحث مالیات بر درآمد اتفاقی در مواد 119 تا 128 قانون مالیات های مستقیم بیان شده است.

 

وکیل دعاوی مالیاتی چگونه می تواند به مودیان مالیاتی کمک نماید؟

وکیل مالیاتی فردی است که بر قوانین مالیات های مستقیم و غیر مستقیم و بخشنامه ها و آیین نامه های مالیاتی مسلط می باشد و با مراجع حل اختلاف در سازمان امور مالیات کشور آشناست و نحوه رسیدگی در این سیستم را می داند.

بسیاری از مشکلاتی که برای مودیان مالیاتی  ایجاد می گردد به جهت عدم  آگاهی کافی در زمینه امور مالیاتی می باشد، و بدیهی است که چنانچه مودیان مالیاتی در این زمینه آگاهی کافی را دارا باشند از بسیاری از مشکلات احتمالی آتی جلوگیری می شود.

گروه وکلای وکیل پرس با دارا بودن کادر متخصص و متبحر خویش در زمینه دعاوی مالیاتی و حل و فصل اختلافات مالیاتی معد همکاری با شما عزیزان می باشند.

فواید مشاوره با گروه وکلای وکیل پرس:

  • اخذ مشاوره تلفنی با وکیل مالیاتی وکیل پرس
  • مشاوره حضوری با گروهی از وکلای وکیل پرس، تنها با پرداخت حق الزحمه یک وکیل مالیاتی متخصص
  • قبول اختلافات و دعاوی مالیاتی
  • در جریان قرار دادن موکلین از روند رسیدگی در مراجع رسیدگی کننده در اداره مالیات

 

برخی سوالات متداول در حوزه مالیات بر درآمد

آیا چنانچه موجر مالک نباشد، باز هم مشمول  پرداخت مالیات بر اجاره می گردد؟

جواب این سوال مثبت می باشد. در این مواقع چنانچه موجر ملک استیجاری مالک آن نباشد در این صورت مالیاتی که به وی تعلق می گیرد، مابه تفاوت اجاره دریافتی از مستاجر و  مبلغی که به مالک پرداخت می نماید می باشد.

چه مواردی مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی نمی گردد؟

کمک‌های بلاعوض اعم از نقدی و غیر نقدی از سوی سازمان‌های خیریه ، عام‌المنفعه،  وزارتخانه‌ها، موسسات دولتی و شرکت­های دولتی، شهرداریها‌، نهادهای انقلاب اسلامی به اشخاص حقیقی البته غیر از مواردی که مشمول مالیات برحقوق می باشند.

وجوه یا کمک‌های مالی که به خسارت دیدگان جنگ، زلزله، سیل، آتش‌سوزی و یا حوادث غیر مترقبه دیگر اهدا می گردد.

جوایزی که دولت به جهت تشویق صادرات و تولید و خرید محصولات کشاورزی می پردازد.

 

 

جهت اخذ مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل دیوان عدالت اداری هم اکنون تماس بگیرید.

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید