فهرست مطالب

فروش ملک مشاع بدون اجازه شریک

در ملک مشاعی از آنجایی که حق مالکیت شرکا بر جز به جز مال بوده هیچ از شرکا حق آن را نداشته که بدون اذن شریک دیگر اقدام به انجام هر گونه معامله حقوقی بنماید در غیر این صورت آن معامله غیر نافذ بوده و شریک حق آن را داشته که مانع از تصرف شخصی که معامله با او انجام شده و هم اکنون حق مالکیت در آن ملک داشته را به عمل بیاورد چرا که انتقال ملک بدون اذن شریکی صورت گرفته که صاحب حق بوده است و از آنجایی که ملک مشاعی مذکور هنوز در حالت اشاعه قرار داشته و مفروز نشده که سهم هر شریک مشخص گردیده شود این عدم تفکیک موجب آن گردیده که عدم اذن هر یک از شرکا به منزله تصرف در مال شریک دیگر بوده باشد که قانون گذار این عمل را جرم و تحت عنوان انتقال مال غیر جرم انگاری نموده است و در فرضی که انتقال دهنده به سهم الشرکه شریک خود تجاوز بنماید و آن را به تصرف شخص ثالثی بدون اذن شریک خویش درآورد به علت داشتن سو نیت عامدانه مستوجب مسئولیت کیفری بوده است

پس این گونه باید بگوییم که ملک مشاعی تا زمانی که از حالت اشاعه خارج نشده و به صورت مفروز درنیامده است هرگونه نقل و انتقال قانونی راجع به آن نیاز به تنفیذ کلیه شرکا داشته که بدون آن به موجب ماده 581 قانون مدنی شخص متصرف علاوه بر آنکه مستوجب ضمانت اجرای کیفری می باشد باید درصدد جبران خسارت وارده به شریک بوده است
و اما راهکارهای که قانون گذار برای جلوگیری از این گونه نقل و انتقلات غیرقانونی در مال مشاع در نظر گرفته است و شرایطی را برای شرکای که در یک مال مشاع حق شرکت داشته اند به وجود آورده تا حق انجام هرگونه معاملات حقوقی از قبیل خرید و فروش را بدون آنکه منوط به تنفیذ شرکای دیگر بوده باشد را پیش بینی نموده است

  • مورد اول که اجرای آن در شرایطی ممکن بوده که مال مشاع قابلیت تقسیم داشته باشد و بتوان با تفکیک نمودن سهم مشاعی هر شریک را تعیین کرد که در اصطلاح حقوقی گفته می شود که تقسیم به افزار صورت گرفته که ممکن است به دو حالت توافقی و یا اجبار انجام بپذیرد
  • مورد دوم که اجرای تفکیک و تعیین سهم الشرکه هر شریک را با مشکل جدی مواجه نموده زمانی بوده است که مال غیرقابل افراز تشخیص داده شود و نتوان سهم هر شریک مشاعی را مشخص نمود که در اینجا پیشنهاد قانون گذار بر فروش مال مشاعی و تعلق گرفتن مبلغ حاصله از فروش آن بین هر یک از شرکا به نسبت مالکیت بوده است

 

نحوه شکایت و تقاضای رفع تصرف از ملک مشاعی

در اینجا حسب اینکه حق قانونی شرکای متعددی که در مال مشاعی حق داشته اند با تصرف مورد تضییع قرار گرفته قانون گذار امکان طرح شکایت را توسط هر یک از شرکا علیه شخص متصرف که شریکی بوده است که بدون داشتن اذن از سایرین به صورت عدوانا اقدام به انجام معامله حقوقی از قبیل فروش مال مشاعی نموده را به وجود آورده بتواند به نیابت از سایر شرکا خواستار رفع تصرف غیرقانونی متصرف بوده باشند.

برخی از سوالات متداول در خصوص فروش ملک مشاع بدون اجازه شریک :

وضعیت انجام معاملات حقوقی توسط شریکی که بدون اذن سایر شرکا اقدام به فروش ملک مشاعی نموده چگونه بوده است؟

از آنجایی که هر یک از شرکا در مال مشاع صاحب سهم ذره به ذره آن بوده اند و در کل ملک مشاعی سهیم می باشند هر گونه انجام معامله حقوقی منوط به آن بوده که کلیه شرکا به انجام آن رضایت داده باشن در غیر این صورت معامله مذکور غیر نافذ بوده و قابلیت فسخ را داشته است و تنها تنفیذ کلیه شرکا موجب صحت آن گردیده است

تنها استثنایی که قانون گذار راجع به فروش ملک مشاعی انجام آن را واجد اثر قانونی دانسته و اذن را به هریک از شرکا داده است چه بوده و تحت چه شرایطی آن را پذیرفته است؟

این مورد استثنا ارتباط به ماده 808 قانون مدنی تحت عنوان مبحثی به نام حق شفعه داشته است که شخص شفیع این حق را داشته است که مالک سهم الشرکه شریک خود بشود

 

 

 

 

نویسنده: خانم فائزه آخوندی کارشناس ارشد حقوقی وکیل پرس

بهترین وکلای ملکی

سرکار خانم فرزانه آذربیک

متخصص پرونده های ملکی، کیفری، حقوقی و ...

دکتر علیرضا صالحی فر، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران و وکیل پایه یک دادگستری با بیش از ۱۴ سال سابقه وکالت در محاکم دادگستری می باشد.

دکتر صالحی فر، دارای تالیفات متعدد علمی حقوقی بوده و بارها از ایشان به عنوان استاد مدعو و پژوهشگر برتر در دانشگاهها و موسسات علمی جهان از جمله سوئد، آلمان، استرالیا و نیوزیلند دعوت به عمل آمده است.

فرزانه آذربیک وکیل پایه یک دادگستری، مشاور حقوقی، کارشناس ارشد حقوق خصوصی هستند و همچنین ایشان چهارده سال سابقه وکالت دارند.

سرکار خانم بهاره فیض

متخصص در دعاوی ملکی، کیفری و خانواده

دکتر محمد تقی زاده، وكيل پايه يك دادگستري و مشاور حقوقی در شهر تهران، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز و از بهترین، موفق ترین و با تجربه ترین وکلای تهران و فارغ التحصیل از دانشگاه دولتی علامه طباطبایی تهران می باشند.

تخصص ایشان در پرونده های کیفری علی الخصوص جرایم مواد مخدر در تمامی مراجع شامل دادسرا، دادگاه انقلاب و دیوان عالی کشور می باشد :

صبر، حسن سابقه، صداقت، پاسخگویی، دقت نظر در اظهارات مراجعین و ارائه راه حل مطلوب و پیگیری مجدانه در پرونده‌های وکالتی سبب گردیده تا ایشان در زمره وکلای خوشنام کشور قرار گیرند. در کارنامه شغلی دکتر محمد تقی زاده، سابقه وکالت در پرونده های کلان و جنجالی مشاهده می گردد.

بهاره فیض وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی، دانش آموخته ممتاز حقوق از دانشگاه دولتی شهید بهشتی تهران، رتبه 30 و برتر کانون وکلای دادگستری مرکز تهران، با بیش از ده سال سابقه فعالیت حقوقی، افتخار ارائه خدمات ملکی، حقوقی، جزائی، تجاری، خانواده، ارث و … به کلیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی دارد.

آقای دکتر محمد تقی زاده

متخصص در دعاوی اراضی و املاک

آقای اسلامی مهر با بیش از 20 سال سابقه در حرفه وکالت یکی از بهترین وکلای مواد مخدر در تهران هستند. متخصص در دعاوی کیفری، مواد مخدر، سرقت، آدم ربایی و … می باشند. سایر فعالیت های آقای اسلامی مهر در زمینه پرونده های حقوقی، خانواده، ملکی، ثبتی و … است.

آقای اسلامی مهر به عنوان وکیل پایه یک دادگستری تجارب بسیاری را در زمینه های مختلف کسب کرده اند. در دیوان عدالت اداری فعالیت داشته اند و به تنظیم انواع قراردادهای داخلی و بین المللی می پردازند.

تخصص ایشان در پرونده های خانواده و مشکلات خانوادگی و دعاوی طلاق از جمله طلاق توافقی، طلاق به درخواست زوج و طلاق به درخواست زوجه می باشد. همچنین دکتر محمد تقی زاده وکالت دعاوی در خصوص مهریه، حضانت، سلب و لغو حضانت، ملاقات فرزند مشترک، نفقه زوجه، نفقه فرزند مشترک، الزام به تمکین، استرداد جهیزیه، تهیه مسکن مستقل، اثبات واقعه نکاح، اجرت المثل ایام زوجیت و کلیه امور مربوط به مشکلات خانوادگی را بر عهده می گیرد.

سرکار خانم مونا ترابی

وکالت در کلیه دعاوی حقوقی، ملکی، خانواده و ...

جناب آقای بنی جمالی وکیل پایه یک دادگستری در تهران و خبره در پرونده های مربوط به مواد مخدر هستند. ایشان پیش از وکالت، نزدیک به 15 سال در یکی از موسسات مالی و اعتباری کشور به عنوان کارمند فعالیت داشته اند. از جمله تخصص های ایشان در زمینه پرونده های مواد مخدر، تولید و پخش انواع مواد مخدر صنعتی و سنتی، قاچاق آن به کشور، مصرف انواع مواد مخدر و … است.

خانم مونا ترابی وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز هستند، ایشان در زمینه وکالت 10 سال سابقه دارند و می توان گفت که از موفق ترین وکلای ایرانی هستند. دارای مدرک کارشناس ارشد حقوق خصوصی هستند و مجموعه ای قوی دارند که به حل پرونده های کیفری، ملکی و … می پردازند.

 

خانم معصومه سادات موسوی

متخصص دعاوی ملکی و کیفری

سرکار خانم آذین طالبی وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی و وکالت خود را با گرفتن پروانه وکالت صادره از کانون وکلای استان مازندران انجام می‌دهد. از تخصص های وی می توان به قبول دعاوی جرایم اقتصادی، تنظیم قرارداد، جرایم رایانه ای، کیفری، وکیل مهاجرت، حقوقی، خانواده، دعاوی شرکت ها اشاره نمود که وی با سابقه موفق خود در این زمینه ها توانسته اند تا جایگاه ویژه ای بین وکلای شهر تهران کسب کنند.


  • دانش آموخته لیسانس حقوق از دانشگاه تهران
  • اخذ پروانه وکالت از کانون وکلای دادگستری تهران و دارای ۱۷ سال سابقه وکالت و مشاوره حقوقی در دعاوی حقوقی به ویژه دعاوی ملکی
  • دارای سوابق مشاوره در دستگاههای دولتی و غیر دولتی
  • ۱۰ سال سابقه فعالیت در دفاتر معاضدت قضایی مجتمع قضایی بعثت ،شهید مدنی ،شهید بهشتی و مجتمع شماره یک خانواده

آقای دکتر محمد تقی زاده

متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، خانواده و طلاق

جناب آقای محمد مومن زاده وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی با بیش از 7 سال سابقه مشاوره و همکاری با موسسات و شرکت ها، کسب رتبه برتر در آزمون های ورودی وکالت، قضاوت، ارشد، دارای مدرک کارشناس ارشد جزا و جرم شناسی دانشگاه سراسری قم، وی با سابقه درخشان چندین ساله خود توانسته است تا ورود در بیش از ۳۰۰ پرونده کیفری، ملکی، حقوقی و ارث و خانواده و … را داشته باشد. جناب آقای محمد مومن زاده متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، قراردادها، ارث، خانواده، مواد مخدر می باشد.

جناب آقای محمد مومن زاده وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی با بیش از 7 سال سابقه مشاوره و همکاری با موسسات و شرکت ها، کسب رتبه برتر در آزمون های ورودی وکالت، قضاوت، ارشد، دارای مدرک کارشناس ارشد جزا و جرم شناسی دانشگاه سراسری قم، وی با سابقه درخشان چندین ساله خود توانسته است تا ورود در بیش از ۳۰۰ پرونده کیفری، ملکی، حقوقی و ارث و خانواده و … را داشته باشد. جناب آقای محمد مومن زاده متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، قراردادها، ارث، خانواده، مواد مخدر می باشد.

مقالات مرتبط

مطالب پیشنهادی

4 دیدگاه دربارهٔ «فروش ملک مشاع بدون اجازه شریک»

  1. با سلام لطفا جواب سوال من را بدهید من از یک شخصی سه دانگ واحد خریدم و کلیه تهدات پرداختی رو انجام دادم و حال مطلع شدم که طرف کل واحد رو یعنی ۶ دانگ رو به یک نفر دیگر واگذار کرده و ایا من الان میتونم واحد رو تصرف کنم تا تکلیف من روشن بشع با تشکر

  2. سلام وقتتون بخیر، بنده نیز یک واحد آپارتمان با شراکت شریکم خریداری کردیم (سه دانگ بنده و سه دانگ شریکم)، چند روز پیش جهت درخواست صدور سند سه دانگم، به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کردم که اونجا(ثبت اسناد) پس از وارد شدن به سیستم، بهم گفتن این ملک (شش دانگ) دی ماه سال گذشته به یک نفر دیگر انتقال یافته است. ممنون میشم در صورت امکان، بنده را نیز راهنمایی کنید که چگونه به حقم برسم. 09917500517
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید