فهرست مطالب

طلاق رجعی چیست؟

در مبحث طلاق و اقسام آن بیان کردیم که طلاق ممکن است در قالب طلاق بائن و یا رجعی صورت بپذیرد و عاملی که موجب تفاوت این دو نوع طلاق از یکدیگر بوده در رابطه با ماهیت این دو نوع طلاق در قطع یا برقراری رابطه زوجیت پس از واقع شدن طلاق بوده است که طلاق بائن را به صورت مفصل مورد بررسی قرار دادیم و در این مطلب سعی بر آن داریم که به موضوع طلاق رجعی چیست؟ و آثار آن مورد تحلیل قررار بدهیم تا پایان مقاله با من همراه باشید

با وقوع طلاق رجعی هنوز رابطه زوجیت فی مابین طرفین عقد ازبین نرفته و زن و مرد با یکدیگر زن و شوهر بوده و کلیه آثاری که به مجرد عقد نکاح برای زوجین به وجود آمده اعم از موانع نکاح ، رابطه توارث، حقوق مالی زوجه و آثاری از این قبیل تا زمان قطع کامل رابطه زوجیت که انقضای موعد عده بوده است برقرار بوده و زوجین ملزم به تبعیت از آن بوده است

مدت زمان عده و ممنوعیت های ناشی از آن

  • در ابتدا بگوییم که منظور از عده چیست؟
  • موعد عده در نکاح دائم!
  • چرا زوجه ملزم به نگهداری عده است؟
  • آیا زوجه در موعد نگه داری عده باید در منزل زوج سکونت داشته باشد؟
  • آیا زوج مکلف به دادن نفقه به همسرش بوده است؟

عده موعد زمانی که زوجه باید در طهر و پاکی به سر ببرد گه موعد آن در رابطه با زوجه ای که نکاح او دائمی بوده سه طهر است و زوجه پس از اتمام دوران قاعدگی خود دوران پاکی خود را بگذراند اما چنانچه زوجه یائسه بوده و به اقتضای سنش دیگر عادت ماهانه نشود باید به موعد سه ماه عده نگه دارد و در فرضی که زوجه باردار باشد تا زمان وضع حمل مکلف به نگه داری عده می باشد.

الزام نگهداری زوجه به نگهداری عده به دلیل منع شدن او از ازدواج مجدد با مرد دیگری به جز همسرش تا زمان انقضای مهلت بیان شده است به بیان دیگر تا زمانی که موعد عده به اتمام نرسیده باشد زوج و زوجه با یکدیگر زن و شوهر بوده و می توانند با یکدیگر آمیزش داشته باشد لذا اگر در این فاصله به ازدواج مرد دیگری در آید از آنجایی که زوجه در حکم زن شوهر دار بوده لذا علقه زوجیت باطل بوده و زن و مرد به یکدیگر حرام ابدی خواهند شد. همچنین است در رابطه با زوج که او نیز مکلف به رعایت موانعی که برای نکاح اعلام گردیده اعم از منع ازدواج با خواهر زن خود بوده و نمی تواند تا زمان انقضای موعد عده و قطع کامل رابطه زوجیت با همسرش با خواهر او ازدواج کند.

همچنین بدانید:

طلاق خلع چیست؟

از آنجایی که علقه زوجیت هنوز بین زوجین برقرار بوده زوجه مکلف است در منزل شوهرش سکونت داشته باشد و اگر بدون اذن زوج منزل را ترک کند ناشزه محسوب شده و احکام راجع به زن ناشزه بر او بار شده و مستحق دریافت حق نفقه نخواهد بود

در رابطه با حقوق مالی زوجه مستحق دریافت حقوق مالی خود اعم از دریافت نفقه، اجرت المثل و سایر حقوق مالی که به زوجه به سبب رابطه زوجیت برقرار بوده تا پایان یافتن مهلت عده برقرار بوده و زوج ملزم بوده که آن را بپردازد مگر زوجه از شوهر خود تمکین نکند و به واسطه عدم تمکین این الزام از روی دوش مرد برداشته شود والا زوجه می توان تحت عنوان جرم ترک انفاق علیه همسرش شکایت کرده و او را ملزم به پرداخت نفقه بنماید.

در صورت مخالفت زوجه بر رجوع زوج آیا حق رجوع از مرد سلب می شود؟

در رابطه با طلاق رجعی این امر را باید بیان داریم که زوجه نمی تواند همسرش را از رجوع نمودن در زمان عده منع بنماید و اینکه تصمیم بر اینکه حق رجوع برای مرد بوده باشد یا نه کاملا به اراده زوج بستگی داشته است و قصد قانون گذار ما از این نوع از طلاق آن بوده که این حق را به مرد بدهد که اگر تصمیم برآن داشته که به زندگی مشترک خود با همسرش بازگردد بار دیگر با رجوع نمودن مانع از عملی ساختن طلاق گردد اما همان گونه که بیان نمودیم این حق برای زوج تا موعد زمان انقضای مدت عده بوده است که بعد از آن خود به خود طلاق جاری گردیده و رابطه زوجیتی وجود نداشته است و مرد اگر تمایل به ادامه زندگی مجدد داشته باشد باید صیغه علقیت فی مابین آنها برقرار گردد.

سوال دیگری که در اینجا پیش می آید آن است که در رابطه با زوجه ای که به عللی عادت ماهیانه دیگر نمی بیند و عده ای ندارد می توانیم این حق را برای مرد تصور کنیم که بتواند به همسرش رجوع بنماید؟

در اینجا از مفهوم مخالف ماده 1148 قانون مدنی متوجه خواهیم شد که زمانی زوج حق رجوع به همسرش را داشته که در مدت عده به سر ببرد که موعد زمان آن حسب آنکه زوجه باردار بوده یا نه متغییر می باشد اما در جایی که زوجه الزامی به نگهداری عده نداشته است مانند طلاق دختر باکره و یا خانم یائسه که حق ازدواج مجدد برای زوجه وجود داشته و الزامی بر انقضای مدت عده نبوده تا بتواند به علقه زوجیت مرد دیگری برآید دیگر ماهیت طلاق رجعی نبوده که حق رجوع برای مرد وجوود داشته باشد بلکه بائن بوده است و همچنین در جایی که قانون گذار به صراحت حق رجوع به مرد را در ایام عده از زوجه منع نموده است در اینجا هرچند زوجه ملزم به نگهداری عده بوده است اما قانون گذار درصورت تمایل به ادامه زندگی مشترک برقراری علقه زوجیت مجدد را فی مابین آنها امری الزامی دانسته است.

به عنوان نکته قابل توجه باید بیان داریم که این منعی که در رابطه با ازدواج مجدد زوجه ای که در مدت ایام عده بوده و تنها همسرش این حق را داشته که به او رجوع بنماید در رابطه با مرد هم برقرار بوده است و زوج هم تا زمان انقضای مدت عده این حق را نداشته که خواهر زوجه را به علقه زوجیت خویش درآورد

برخی از سوالات متداول در خصوص طلاق رجعی چیست :

آیا رجوع زوج به زوجه در رابطه با طلاق رجعی منوط به پذیرش آن ایجاب از سوی زن بوده است و در صورت ممانعت حق رجوع اسقاط می شود؟

در صورت عدم وجود موانع، رجوع نمودن به زوجه در ایام عده منوط به تنفیذ آن از سوی زوجه نبوده و مرد این اختیار را داشته هر زمانی که خواست قبل از انقضای موعد عده به زوجه رجوع نماید.

آیا رجوع زوج به زوجه منوط به اعلام و ثبت در دفتر ثبت ازدواج و طلاق داشته است؟

بله این الزام بر زوج وجود داشته که حتما ظرف یک ماه از تاریخ رجوعش به زوجه آن را اعلام و به ثبت برساند در غیر این صورت به ضمانت اجرایی قانونی که در این باره وجود داشته محکوم خواهد گردید

همچنین بدانید:

برای طلاق توافقی چه چیزهایی لازم است؟

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص وکیل طلاق توافقی با شماره تلفن زیر با ما در تماس باشید

شماره تلفن وکیل طلاق توافقی در تهراننویسنده: خانم فائزه آخوندی کارشناس ارشد حقوقی وکیل پرس

بهترین وکلای طلاق

سرکار خانم زهره رستگار

متخصص پرونده های حقوقی، کیفری، خانوادگی به خصوص طلاق

دکتر علیرضا صالحی فر، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران و وکیل پایه یک دادگستری با بیش از ۱۴ سال سابقه وکالت در محاکم دادگستری می باشد.

دکتر صالحی فر، دارای تالیفات متعدد علمی حقوقی بوده و بارها از ایشان به عنوان استاد مدعو و پژوهشگر برتر در دانشگاهها و موسسات علمی جهان از جمله سوئد، آلمان، استرالیا و نیوزیلند دعوت به عمل آمده است.

خانم رستگار یکی از برترین وکلای پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در تهران می باشند. با تحصیلات عالیه و بیش از 23 سال سابقه وکالت در انواع پرونده های حقوقی، کیفری، خانوادگی به خصوص طلاق خوش درخشیده اند. خانم زهره رستگار به عنوان وکیل تخصصی در انواع دعاوی مربوط به خانواده از جمله طلاق، طلاق توافقی، طلاق از جانب زوج و طلاق از جانب زوجه، مطالبه مهریه، نفقه و حضانت فرزند فعالیت می کنند.

سرکار خانم بهاره فیض

متخصص در دعاوی خانواده اعم از طلاق

دکتر محمد تقی زاده، وكيل پايه يك دادگستري و مشاور حقوقی در شهر تهران، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز و از بهترین، موفق ترین و با تجربه ترین وکلای تهران و فارغ التحصیل از دانشگاه دولتی علامه طباطبایی تهران می باشند.

تخصص ایشان در پرونده های کیفری علی الخصوص جرایم مواد مخدر در تمامی مراجع شامل دادسرا، دادگاه انقلاب و دیوان عالی کشور می باشد :

صبر، حسن سابقه، صداقت، پاسخگویی، دقت نظر در اظهارات مراجعین و ارائه راه حل مطلوب و پیگیری مجدانه در پرونده‌های وکالتی سبب گردیده تا ایشان در زمره وکلای خوشنام کشور قرار گیرند. در کارنامه شغلی دکتر محمد تقی زاده، سابقه وکالت در پرونده های کلان و جنجالی مشاهده می گردد.

بهاره فیض وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی، دانش آموخته ممتاز حقوق از دانشگاه دولتی شهید بهشتی تهران، رتبه 30 و برتر کانون وکلای دادگستری مرکز تهران، با بیش از ده سال سابقه فعالیت حقوقی، افتخار ارائه خدمات ملکی، حقوقی، جزائی، تجاری، خانواده، ارث و … به کلیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی دارد.

آقای دکتر محمد تقی زاده

متخصص در دعاوی خانواده و طلاق

آقای اسلامی مهر با بیش از 20 سال سابقه در حرفه وکالت یکی از بهترین وکلای مواد مخدر در تهران هستند. متخصص در دعاوی کیفری، مواد مخدر، سرقت، آدم ربایی و … می باشند. سایر فعالیت های آقای اسلامی مهر در زمینه پرونده های حقوقی، خانواده، ملکی، ثبتی و … است.

آقای اسلامی مهر به عنوان وکیل پایه یک دادگستری تجارب بسیاری را در زمینه های مختلف کسب کرده اند. در دیوان عدالت اداری فعالیت داشته اند و به تنظیم انواع قراردادهای داخلی و بین المللی می پردازند.

تخصص ایشان در پرونده های خانواده و مشکلات خانوادگی و دعاوی طلاق از جمله طلاق توافقی، طلاق به درخواست زوج و طلاق به درخواست زوجه می باشد. همچنین دکتر محمد تقی زاده وکالت دعاوی در خصوص مهریه، حضانت، سلب و لغو حضانت، ملاقات فرزند مشترک، نفقه زوجه، نفقه فرزند مشترک، الزام به تمکین، استرداد جهیزیه، تهیه مسکن مستقل، اثبات واقعه نکاح، اجرت المثل ایام زوجیت و کلیه امور مربوط به مشکلات خانوادگی را بر عهده می گیرد.

سرکار خانم مونا ترابی

وکالت در کلیه دعاوی حقوقی، طلاق، طلاق توافقی و ...

جناب آقای بنی جمالی وکیل پایه یک دادگستری در تهران و خبره در پرونده های مربوط به مواد مخدر هستند. ایشان پیش از وکالت، نزدیک به 15 سال در یکی از موسسات مالی و اعتباری کشور به عنوان کارمند فعالیت داشته اند. از جمله تخصص های ایشان در زمینه پرونده های مواد مخدر، تولید و پخش انواع مواد مخدر صنعتی و سنتی، قاچاق آن به کشور، مصرف انواع مواد مخدر و … است.

خانم مونا ترابی وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز هستند، ایشان در زمینه وکالت 10 سال سابقه دارند و می توان گفت که از موفق ترین وکلای ایرانی هستند. دارای مدرک کارشناس ارشد حقوق خصوصی هستند و مجموعه ای قوی دارند که به حل پرونده های کیفری، ملکی و … می پردازند.

 

جناب آقای صمد زارع

متخصص دعاوی خانواده و حقوقی و ...

سرکار خانم آذین طالبی وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی و وکالت خود را با گرفتن پروانه وکالت صادره از کانون وکلای استان مازندران انجام می‌دهد. از تخصص های وی می توان به قبول دعاوی جرایم اقتصادی، تنظیم قرارداد، جرایم رایانه ای، کیفری، وکیل مهاجرت، حقوقی، خانواده، دعاوی شرکت ها اشاره نمود که وی با سابقه موفق خود در این زمینه ها توانسته اند تا جایگاه ویژه ای بین وکلای شهر تهران کسب کنند.

سرکار خانم آذین طالبی وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی و وکالت خود را با گرفتن پروانه وکالت صادره از کانون وکلای استان مازندران انجام می‌دهد. از تخصص های وی می توان به قبول دعاوی جرایم اقتصادی، تنظیم قرارداد، جرایم رایانه ای، کیفری، وکیل مهاجرت، حقوقی، خانواده، دعاوی شرکت ها اشاره نمود که وی با سابقه موفق خود در این زمینه ها توانسته اند تا جایگاه ویژه ای بین وکلای شهر تهران کسب کنند.

آقای دکتر محمد تقی زاده

متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، خانواده و طلاق

جناب آقای محمد مومن زاده وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی با بیش از 7 سال سابقه مشاوره و همکاری با موسسات و شرکت ها، کسب رتبه برتر در آزمون های ورودی وکالت، قضاوت، ارشد، دارای مدرک کارشناس ارشد جزا و جرم شناسی دانشگاه سراسری قم، وی با سابقه درخشان چندین ساله خود توانسته است تا ورود در بیش از ۳۰۰ پرونده کیفری، ملکی، حقوقی و ارث و خانواده و … را داشته باشد. جناب آقای محمد مومن زاده متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، قراردادها، ارث، خانواده، مواد مخدر می باشد.

جناب آقای محمد مومن زاده وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی با بیش از 7 سال سابقه مشاوره و همکاری با موسسات و شرکت ها، کسب رتبه برتر در آزمون های ورودی وکالت، قضاوت، ارشد، دارای مدرک کارشناس ارشد جزا و جرم شناسی دانشگاه سراسری قم، وی با سابقه درخشان چندین ساله خود توانسته است تا ورود در بیش از ۳۰۰ پرونده کیفری، ملکی، حقوقی و ارث و خانواده و … را داشته باشد. جناب آقای محمد مومن زاده متخصص در پرونده های کیفری، ملکی، قراردادها، ارث، خانواده، مواد مخدر می باشد.

مقالات مرتبط

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید