نماد سایت وکیل پرس

جرم اخاذی چیست و مجازات آن چگونه است ؟

اخاذی

حتما کلمه اخاذی بارها به گوش تان خورده است. آیا می دانید چند نوع اخاذی داریم؟ و اینکه قانون برای جرم اخاذی چه مجازاتی در نظر گرفته است؟ این مطلب که توسط کارشناسان و وکلای وکیل پرس تهیه شده است را مطالعه کنید تا با جرم اخاذی دقیق تر و بهتر آشنا شوید.

در این مطلب به وضوح بیان کرده ایم که اخاذی چیست و عناصر تشکیل دهنده اخاذی کدام است. نحوه شکایت، اثبات زورگیری و اخاذی و مرجعی که به موارد زورگیری و اخاذی رسیدگی می کند را بررسی کرده ایم. این مطلب تنها قسمتی از آن چیزی است که باید درباره زورگیری و اخاذی بدانید.

مشاور حقوقی و وکیل کیفری وکیل پرس به طرق مختلف آماده ارائه مشاوره حقوقی کیفری، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی تلفنی، مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری به شما عزیزان هستند. برای مشاوره حقوقی کیفری با وکیل کیفری ما تماس بگیرید.

 

جرم اخاذی

زورگیری، باج خواری، خفت گیری همه از مصادیق جرم اخاذی می باشند. این جرم در حال حاضر با توجه به وضعیت اقتصادی و تحت فشار بودن افراد بسیار بیشتر از سابق  دیده می شود و موارد شکایت از این قسم پرونده ها به مراتب بسیار بالاست.

اما اینکه از چه افرادی می توان شکایت نمود، چه اعمالی را می توان اخاذی به حساب آورد بحث تخصصی دیگری است که نیازمند بررسی های حقوقی می باشد.در این مقاله ضمن تعریف جرم اخاذی به بررسی عناصر تشکیل دهنده این جرم ، نحوه شکایت از چنین افرادی ، مرجع رسیدگی به  جرم اخاذی و… پرداخته شده است. با ما همراه باشید.

اخاذی چیست؟

اخاذی در لغت به معنای زورگیری، باج خواهی و گرفتن مالی به زور و با تهدید از دیگری می باشد. و معنای اصطلاحی این واژه نیز از معنای لغوی آن اصلا دور نیست.

قانون گذار اخذ هر نوع مالی به روش قهر و غلبه از دیگری را اخاذی می داند چرا که هیچ کسی نمی تواند دیگران را اجبار به دادن مالی نماید که متعلق به خود آن هاست. در اخاذی افراد بدون اینکه رضایت داشته باشند به صرف تهدید طرف مقابل مال خود را به وی می دهند و خواسته وی را اجابت می نماید

مثال1: بسیار اتقاق می افتد که فردی با در دست داشتن عکس های خصوصی دیگری ، وی را تهدید می نماید که مالی را به وی بدهد تا عکس های خصوصی وی را انتشار ندهد و آبروی او را به مخاطره نیندازد.

مثال 2: فردی دیگری را با چاقو تهدید به قتل و یا آسیب های بدنی دیگر می نماید و در عوض آسیب نرساندن به وی، اموالی را مطالبه می نماید.

مثال3: فردی عکس های خصوصی دیگری را سرقت می نماید و در ازای اینکه آن ها را در فضای مجازی انتشار ندهد مطالباتی می نماید.

عناصر تشکیل دهنده جرم اخاذی

جهت تشکیل هر جرمی نیاز است که عناصر تشکیل دهنده آن جرم در کنار یکدیگر جمع گردند. جرم اخاذی نیز مانند سایر جرایم نیازمند عناصر تشکیل دهنده است.

این عناصر عبارتند از:

عنصر روانی جرم اخاذی

عنصر روانی به معنای قصد و نیت انجام عمل مجرمانه می باشد، فردی که اقدام به اخاذی می نماید، بایستی قصد انجام این عمل را داشته باشد و چنانچه عنصر معنوی و قصد ونیت انجام عمل را نداشته باشد جرم اخاذی شکل نمی گیرد بنابراین این جرم مستلزم داشتن قصد و نیت جهت وقوع آن می باشد.

عنصر مادی جرم اخاذی

عنصر مادی به معنای اقدامی است که جهت انجام جرم صورت می گیرد، در جرم اخاذی انجام هر گونه تهدید به قتل یا ضررهای نفسی و…. عنصر مادی جرم اخاذی را شکل می دهد و منظور از اینکه هرگونه تهدیدی شامل اخازی می شود ، اشاره به این مطلب است که اخاذی مصداق مشخصی ندارد و می تواند در خصوص هر موضوعی باشد که با آن بتوان به زور پول  یا وجهی رااز دیگری مطالبه کرد.

عنصر قانونی جرم اخاذی

عنصر قانونی به معنای جرم انگاری جرم مزبور در قانون مجازات اسلامی است. قانون گذار در ماده 669 قانون مجازات اسلامی، جرم اختلاس را جرم انگاری نموده است و برای آن ضمانت اجرا در نظر گرفته است .

“هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، ‌اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا زندان از دو‌ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.”

با توجه به ماده فوق تهدید میتواند در قالب تهدید به قتل باشد یا تهدید نفسی و شرفی و یا حتی تهدید در مورد اموال فرد صورت گیرد . نکته جالب توجه اینکه تمامی این موارد می تواند در خصوص بستگان شخص نیز مصداق داشته و شامل اخاذی از وی شود.

برای اینکه جرم اخاذی رخ دهد بایستی هر سه عنصر تشکیل دهنده این جرم در کنار یکدیگر وجود داشته باشند و چنانچه هر کدام مفقود باشند، جرم مزبور شکل نمی گیرد.

مجازات جرم اخاذی

جرم اخاذی از جمله جرایم تعزیری است که در قانون مجازات اسلامی، قانون گذار برای آن مجازات در نظر گرفته است. مجازات این جرم طبق ماده 669 قانون مجازات اسلامی شلاق تا 74 ضربه و یا حبس از 2 ماه تا 2 سال می باشد. که بنا به صلاح دید قاضی محکمه ممکن است حبس یا شلاق برای  مجرم در نظر گرفته شود.

نحوه شکایت اخاذی

کم نیستند افرادی که درگیر جرم اخاذی می گردند. مخصوصا در کوچه ها و خیابان های خلوت این اتفاق بیشتر رخ می دهد و معمولا افرادی که قوای بدنی کمتری دارند و زنان و کودکان بیشتر در معرض جرم اخاذی  قرار می گیرند.

از این رو بیشتر شکایت های مطروحه در محاکم به وسیله این افراد به عمل می آید. جهت شکایت از زورگویان و اخاذان بایستی شکواییه مطرح نمود و از افراد مزبور شکایت نمود.

البته ناگفته نماند که در بسیاری از مواقع افرادی که مورد اخاذی واقع می گردند از ترس صدمات بیشتر از شکایت امتناع می نمایند و گاهی نیز از ترس بر ملا شدن اسرار خصوصی خویش بر روی جرم اخاذ سرپوش می گذارند در حالیکه می توان با طرح شکایت و محکوم نمودن فرد مجرم به تمامی این ترس ها و دلهره ها پایان داد و از طریق قانونی برای احقاق حق بزه دیده اقدام نمود.

بهتر است که در تنظیم شکواییه بر علیه اخاذان از مشاور حقوقی و وکیل کیفری کمک گرفته شود. چرا که این افراد با نحوه طرح دعوای مزبور در محمه آشنایی کامل دارند و بهتر می توانند در حل و فصل این قضایا اقدامات مقتضی را انجام دهند.

مرجع صالح به رسیدگی به جرم اخاذی

جرم اخاذی از جمله جرم هایی است که در صلاحیت دادگاه عمومی می باشد. اما گاهی اخاذی به  جهت  تهدید به انتشار فیلم های غیر اخلاقی است که در این صورت در صلاحیت دادگاه نیز تاثیر می گذارد و مرجع صالح به رسیدگی دادگاه انقلاب است.

اخاذی اینترنتی

اخاذی اینترنتی امروزه یکی از رایج ترین انواع اخاذی است که افراد بی شماری را درگیر خود ساخته است. اخاذی اینترنتی از طرق متفاوتی ممکن است رخ دهد. از جمله این روش ها عبارتند از:

1) یکی از روش های اخاذی اینترنتی استفاده از ddas می باشد. این روش اخاذی  یک نوع  باج خواهی از وب سایت های فعال در زمینه کسب و کار می باشد. که با ایجاد ترافیک های خارج از ظرفیت یک سایت باعث می شود که سایت مورد نظر از کار بیفتد.

2)نمونه ای دیگر از باج خواهی از طریق هک نمودن اکانت افراد می باشد بدین صورت که داده های مورد نظر افراد قفل می شود و سیستم در خواست رمز می نماید و جهت رمز نگاری از قربانی بیتکوین (پول الکترونیکی) در خواست می شود و قربانیان نیز به جهت رمز نگاری داده های خود مبلغ در خواستی را واریز می نمایند.

3) سرقت اطلاعات خصوصی افراد و تهدید به انتشار آن ها در فضای مجازی ، روش دیگری از اخاذی اینترنتی است که  فرد اخاذ جهت جلوگیری از انتشار آن ها در خواست وجه می نماید و فرد قربانی به جهت تهدید صورت گرفته به آن تن می دهد.

ادله اثبات زورگیری

زورگیری نیز همچون بسیاری از جرایم با ادله ای اثبات می گردد. از جمله ادله ای که می توان جرم اخاذی را با آن اثبات نمود.

ممکن است این سوال ایجاد گردد که چگونه یک اخاذ خودش ممکن است به جرم اخاذی اقرار نماید؟

لازم به ذکر است که بسیار اتفاق می افتد که فرد اخاذ در جرمی دستگیر می گردد و در اعترافات خویش به جرایم دیگری نیز که مرتکب شده است نیز اقرار می نماید.

گاهی نیز در زمان خفت گیری و زور گیری افرادی حضور دارند که همین افراد می توانند به این جرم شهادت دهند و جرم اخاذ را تثبیت نمایند.

اسناد و مدارک نیز نقش مهمی در اثبات جرم اخاذی ایفا می نماید. بسیار محتمل است که در زمان اخاذی دوربین های مدار بسته تصویر مجرم و قربانی را ضبط نمایند و با ارائه این مدارک در دادگاه می توان این امر را اثبات نمود و مجرم را به مجازات رساند.

قاضی محکمه زمانی که شکایتی نزد وی مطرح می گردد با بررسی همه جوانب پرونده می تواند اظهار نظر تخصصی بر موضوع داشته باشد.

وکیل کیفری چه نقشی در اقامه دعوای اخاذی دارد؟

وکیل کیفری فردی است که  اشراف کامل بر قوانین جزایی دارد و از رو  در دفاع از قربانیان جرم اخاذی می تواند ورود نماید. البته بسیاری از افراد به جهت نا آگاهی و گاهی ترس از مراجعه به وکیل کیفری و دادگاه های جزایی امتناع می نمایند در حالیکه لازم به ذکر است که قانون برای اخاذان مجازات در نظر گرفته است و  با چنین افرادی  برخورد می نماید و چه بهتر است که افراد با یک بار طرح این موضوع در محاکم به ترس های خود خاتمه دهند.

گاهی در کنار این جرم، جرایم دیگری نیز رخ می دهد که این جرایم به مراتب سنگین تر ازجرم اخاذی است.

گاهی اخاذان آبروی افراد را در تیر راس قرار می دهند و قربانیان خویش را به انجام هر عملی مجبور می نمایند. از جمله ارتباط جنسی که بسیار نیز شایع است. و قربانیان  جهت نجات خویش خود را در دام های بالاتری قرار می دهند.

وکیل کیفری می تواند با مشاوره حقوقی خویش و بررسی موردی موضوع گام های اساسی در حل این موضوع بر دارد.

از این رو توصیه می شود چنانچه در گیر چنین موضوعی شده اید حتما مشاوره حقوقی لازم را از وکیل متخصص در حوزه کیفری اخذ نمایید.

 

 گروه وکلای وکیل پرس چه خدماتی ارائه می دهند؟

گروه وکلای وکیل پرس با گرد هم آوری گروهی از وکلای کیفری متخصص تهران بستری را فراهم آورده اند تا مشکلات جزایی و کیفری متقاضیان را به صورت تخصصی حل و فصل نمایند.

از مزیت های گروه وکلای وکیل پرس:

 

تهدید به چه طریقی در جرم اخاذی ممکن است رخ دهد ؟

تهدید در جرم اخاذی ممکن است به هر روشی باشد، از جمله تهدید به افشای اسرار، تهدید به قتل و ضررهای جانی و مالی، تهدید به بردن آبرو و….

اگه یه نفر تو یه کوچه خلوت، خانومی را تهدید به تجاوز کنه و به زور طلاهاشو بگیره ، اون طرف چه جرمی انجام داده ؟ مجازاتش چیه؟

اخاذی، مجازاتش شلاق تا 74 ضربه و یا حبس می باشد.

اگه یه نفر یکی دیگرو تهدید کنه و بگه اگه تا فردا یه میلیارد پول بهم ندی خواهرتو میکشم، این میتونه مصداق اخاذی باشه یا خیر ؟

بله میتواند.

اگه یکی از اقوام از شخصی موقع خوردن مشروب  و حضورچند تا خانوم فیلم بگیره و بعدا که باهم به اختلاف مالی بخورن تهدیدش کنه که یا همه پولو بهم میدی یا اینکه فیلمتو پخش میکنم ،این اخاذی هست؟ کدوم دادگاه رسیدگی میکنه؟

اخاذی بوده و دادگاه انقلاب رسیدگی می کند.

 

 

جهت اخذ مشاوره حقوقی و کیفری با وکیل کیفری و وکیل پایه یک دادگستری هم اکنون تماس بگیرید.

تماس با وکیل ارزان و مشاوره حقوقی رایگان
خروج از نسخه موبایل