شکایت-از-کارگزاری-بورس
فهرست مطالب

شکایت از کارگزاری بورس چگونه است؟

یکی از شاخصه ها و مفاهیم مهم اقتصادی که امروزه باعث جذب سرمایه‌ های خرد و کلان شده است، سرمایه گذاری در بازار بورس می‌ باشد. بازار بورس از قدرتمندترین بازارهای فعال در تمام کشورهای جهان به شمار می‌ رود و شرکت‌ های  دولتی و خصوصی زیادی در آن حضور دارند. هر چه میزان مشارکت شرکت‌ ها بیشتر باشد، شاخص های اقتصادی رشد بیشتری خواهند داشت و اقتصاد کشورها پویاتر می شود.

پس از افزایش ناگهانی قیمت کالاهای اساسی، املاک، سکه و دلار در ایران، مردم با تشویق مسئولین سرمایه خود را وارد بورس کردند تا از طریق فعالیت در بورس سرمایه خود را افزایش دهند. با وارد شدن سرمایه مردم به بورس، شاخص های اقتصادی رشد زیادی کردند.

اما مشکلات مانند کند بودن سیستم کارگزاری‌ها و بروز مشکل در هسته معاملات گاهی اوقات مردم را دچار ضررهای مالی سنگینی می‌ کند. در چنین شرایطی یکی از کارهایی که می توان انجام داد شکایت از کارگزاری بورس است. در این مقاله قصد داریم درمورد سازمان بورس، تخلفات کارگزاری‌های بورس و نحوه شکایت از کارگزاری بورس صحبت کنیم. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی شکایت از کارگزاری بورس می توانید از وکیل بورس  کمک بگیرید.

سازمان بورس چیست؟

همانطور که می دانید در سازمان بورس، شرکت های دولتی و خصوصی زیادی به عنوان فروشنده بخشی از سهام خود را با عنوان اوراق بهادار به خریداران عرضه می کنند. این خریداران شامل اشخاص حقوقی و حقیقی می باشند. مرکز اصلی بازار بورس ایران، اوراق بهادار تهران است و شعبه اصلی محسوب می شود.

در شهرهای دیگر نیز کارگزاری های مختلفی، نمایندگی شعبه اصلی را بر عهده دارند و مشغول رسیدگی به امور خرید و فروش سهام و اوراق بهادار هستند. سرمایه گذاری در بازار بورس دارای مزایایی از قبیل کسب سود و درآمد، سرمایه گذاری با کمترین سرمایه، نقد شدن سریع سرمایه و سود کسب شده، حفظ سرمایه در برابر تورم اقتصاد و امنیت سرمایه می باشد.

سرمایه گذاری در بورس مانند هر فرآیند اقتصادی دیگری در کنار مزایا، معایبی نیز دارد. معایب سرمایه گذاری در بورس عبارتند از: عدم آگاهی کامل از سرمایه گذاری صحیح در بورس و از دست رفتن سرمایه، تاثیر رویدادهای سیاسی در روند نزولی و صعودی بازار، خطر از دست دادن سرمایه به دلیل اشتباه و خطای تحلیلگران و کارشناسان، تاثیر شایعات و اخبار در روند بازار. با توجه به مواردی که ذکر کردیم، برای موفقیت و کسب سود در بازار بورس حتما باید اطلاعات خود را در تمام زمینه‌های سرمایه گذاری در بورس افزایش دهید و با ثبت نام در یک کارگزاری معتبر و مطمئن، امنیت سرمایه خود را تامین کنید.

گاهی اوقات به دلیل عدم آگاهی های لازم و ثبت نام در یک کارگزاری نامعتبر ممکن است دچار مشکل شوید و از عملکرد کارگزاری رضایت نداشته باشید. در چنین مواقعی باید با نحوه شکایت از کارگزاری بورس آشنا شوید و در صورت نیاز اقدام به شکایت نمایید.

 

آشنایی با نحوه شکایت از کارگزاری بورس

معاملات بورس فرآیندی است که محال است بین خریدار و فروشنده یا بین سرمایه گذار و کارگزاری اختلافی پیش نیاید. طبق ماده ۳۶ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، اختلافات بین بازارگردانان، کارگزاران، معامله گران، مشاوران سرمایه گذاری، ناشران و سایر افراد ذی ربط به فعالیت حرفه ای در بورس با پیدایش عدم سازش در کمیته سازش کانون‌ها، به وسیله هئیت داوری رسیدگی می شود.‌

با این اوصاف می توانید از طریق طرح شکایت از کارگزاری بورس و تشکیل پرونده در کمیته سازش کانون کارگزاران به دعاوی مرتبط با بازار بورس و سهام اقدام کنید و در نهایت توسط هیئت داوری سازمان بورس به شکایت شما رسیدگی می شود. آرایی که توسط هئیت داوری صادر می شود قطعی است و لازم الاجرا می باشد. اجرای آرا نیز بر عهده دوایر و اداره های ثبت اسناد و املاک است.

 

انواع تخلفات در کارگزاری‌های بورس

در بازار بورس نیز مانند سایر حوزه های سرمایه کلان وجود تخلف و جرم را نمی توان انکار کرد. در این بخش شما را با بعضی از تخلفات که توسط کارگزاری های بورس انجام می شود، آشنا می کنیم.  این تخلفات با توجه به دستورالعمل های سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه شده اند.

جرائمی مانند فروش بیشتر از حد مجاز، بی توجهی به دستورات و پیام های ناظرین بازار، عدم رعایت ضوابط انضباطی در تالار معاملات، تاخیر در گرفتن کد سهام داری برای مشتریان، استفاده کردن از اشخاصی که صلاحیت لازم و گواهینامه فعالیت و انجام معامله را ندارند، خودداری از پذیرش سفارش خرید و فروش مشتری ها، رعایت نکردن ابلاغیه اداری و بخشنامه های صادر شده از طرف مقامات ذی صلاح باعث تذکر کتبی به کارگزاری می شود.

تخلفاتی نیز وجود دارند که باعث می شوند کارگزاری به مدت دوماه از انجام هر معامله ای محروم شود. این تخلفات عبارتند از: ارائه ندادن مستندات و اطلاعاتی که سازمان بورس در حین بازرسی از کارگزاری درخواست کرده است، انجام معاملات دروغین و ساختگی که خلاف اصول منصفانه و متعارف بازار است و برای فرار از محدودیت های مقرراتی بازار بورس انجام می شود، دریافت هزینه های بیشتر از کارمزدهای تعیین شده از مشتری ها و اخذ کد معاملاتی بدون رعایت کردن مقررات احراز هویت.

برخی تحلفات کارگزاری ها باعث تعلیق کلی مجوزهای کارگزاری یا بخشی از آن می شوند. این تخلفات نیز عبارتند از: انجام فعالیت با وجود انقضای مهلت مجوز فعالیت یا تاسیس کارگزاری و از دست رفتن بخش زیادی از شرایط فعالیت یا تاسیس کارگزاری.

 

نحوه گزارش تخلفات کارگزاری بورس

سرمایه گذارانی که در بازار بورس سرمایه گذاری کرده اند، می‌ توانند برای گزارش تخلفات کارگزاری بورس به چند روش اقدام نمایند. این روش ها عبارتند از:

  • مراجعه کردن به سازمان رسمی ثبت تخلفات بورس یا کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار
  • طرح و ثبت شکایت به سازمان بازرسی کل کشور از طریق ورود به سامانه اینترنتی ثبت تخلفات سازمان بورس.

توجه داشته باشید که رسیدگی به ثبت شکایت از کارگزاری بورس، حدودا یک الی دو هفته به طول می انجامد.

برای شکایت اینترنتی از کارگزاری ابتدا وارد سایت سازمان بورس Seo.ir شوید. سپس به بخش امکانات سامانه وارد شده و گزینه طرح شکایت را انتخاب نمایید. مرحله بعدی انتخاب گزینه حقوقی یا حقیقی است. سپس باید قوانین مربوط به شکایت را بپذیرید. در مرحله بعد اطلاعات هویتی خود را درج کرده و درخواست خود را ثبت نمایید.

حالا باید اطلاعات کارگزاری مورد نظری که قصد شکایت از آن را دارید، وارد کنید. با انتخاب طرح و ثبت درخواست شکایت به عنوان متشاکی و ضمیمه نمودن مستندات و اسناد مورد نیاز برای ثابت کردن شکایت و زدن گزینه ثبت از طرف سایت سازمان بورس یک کدرهگیری برای شما پیامک می شود. این پیامک شما را برای پیگیری مراحل بعدی شکایت از کارگزاری بورس راهنمایی خواهد کرد

 

کمیته سازش کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار

یکی از نهادهای موظف به رسیدگی به اختلافات بین اعضای فعال در بازار بورس و اوراق بهادار یا اختلاف آن‌ها با اشخاص دیگر، هئیت سازش یا کمیته سازش کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار است. این کمیته به منظور اجرای ماده 36 قانون بازار بورس تشکیل شده است.

اعضای کمیته سازش شامل سه عضو اصلی، دو عضو علی‌ البدل، یک عضو به عنوان دبیر کمیته و یک عضو ناظر به عنوان نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار هستند که به مدت دو سال باید به امور این کمیته رسیدگی کنند و بعد از دو سال جای خود را به اعضای منتخب جدید بدهند.

البته انتخاب هر یک از اعضای قبلی برای دوره‌های بعدی بلامانع است‌. هیئت مدیره کانون کارگزاران بورس و ارواق بهادر اعضای کمیته سازش را از بین افرادی انتخاب می‌کنند که از نظر حرفه‌ای و علمی دارای صلاحیت لازم هستند. رسیدگی به اختلافات بازار بورس و دعاوی سود سهام ابتدا در کمیته سازش مطرح می‌شود و مورد بررسی قرار می‌گیرد، اگر اختلافات در کمیته سازش حل و فصل شود، پرونده همانجا بسته خواهد شد.

اما در صورت عدم سازش بین طرفین گواهی عدم سازش به هئیت داوری بورس ارسال شده و در آنجا به صورت قانونی به اختلافات رسیدگی می‌شود و رای نهایی صادر خواهد شد. گواهی عدم سازش مشتمل بر مشخصات طرفین دعوا، موضوع اختلاف، ادعای فرد خواهان، پاسخ فرد خوانده، نظرات و پشنهادات کمیته سازش در مورد اختلاف است. رای صادر شده توسط هیات داوری بورس قطعی و لازم‌ الاجرا است.

در این مقاله شما را با انواع تخلفات کارگزاری‌های بورس و نحوه شکایت از کارگزاری بورس آشنا کردیم. امیدواریم با خواندن این مطلب اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورده باشید.

شماره مشاوره حقوقی تلفنی

مطالب پیشنهادی

انتشار نوشته در شبکه های اجتماعی:

2 دیدگاه دربارهٔ «شکایت از کارگزاری بورس چگونه است؟»

دیدگاهتان را بنویسید